Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Policisti būs bargi pret agresīviem tūristiem

Pēc piektdien notikušā incidenta, kad piedzērušies ārvalstu tūristi piekāva Rīgas pašvaldības policijas (RPP) darbinieku, policija apsvērs iespēju mainīt taktiku attiecībā uz likumu nepaklausīgiem ārvalstu tūristiem — mazāk ar viņiem vest pārrunas, bet uzreiz stingri vērsties, pirmdien žurnālistiem sacīja RPP priekšnieks Jānis Geduševs.

Viņš informēja, ka cietušais policists joprojām atrodas slimnīcā ar smadzeņu satricinājumu, savukārt iesaistītie britu tūristi jau atgriezušies mājās Lielbritānijā. Diviem no viņiem uz izmeklēšanas laiku noteikts 8 000 latu liels drošības līdzeklis katram, kas jāsamaksā nedēļas laikā. Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis stāsta, ka policija prasījusi diviem aizturētajiem piemērot apcietinājumu, kas, viņaprāt, būtu bijis adekvāts drošības līdzeklis, taču tiesa lēma citādāk. Tomēr, ja nauda laikus netiks samaksāta, tad būs iemesls pastiprināt drošības līdzekli. Kā stāsta I.Ķuzis, šādā gadījumā Lielbritānijas policija abus aizturēs un viņi tiks nogādāti Latvijā. Par to, ka briti jebkurā gadījumā saņems pelnīto sodu, I.Ķuzim nav ne mazāko šaubu. Jau vēstīts, ka piektdien pēc pulksten astoņiem vakarā kādas kafejnīcas apmeklētājs vērsās pie policista, kas dežūrēja Līvu laukumā Informatīvajā busiņā, ar lūgumu nomierināt piedzērušos ārvalstu pilsoņus, kas klubā nejauki uzvedušies. Kad policijas darbinieks mēģinājis noskaidrot notikušā konflikta iemeslu, izcēlies kautiņš, kurā divi ap 30 gadus veci ārzemnieki uzbrukuši policistam un viņu piekāvuši. Taču viņam izdevies vienu no uzbrucējiem aizturēt, uzliekot roku dzelžus. Pārējie, kas, ierodoties papildspēkiem, no notikuma vietas aizbēga, tika aizturēti vēlāk.

Divi no viņiem tiek turēti aizdomās par uzbrukumu varas pārstāvim un citai valsts amatpersonai, ja uzbrukuma dēļ nodarīti smagi miesas bojājumi vai izraisītas citas smagas sekas vai uzbrukumu izdarījusi organizēta grupa. Minētais likuma pants paredz sodu - brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 13 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Savukārt trešajam, kas miesas bojājumu nodarīšanā nepiedalījās, piemērots liecinieka statuss.

"Veicot pamatfunkciju — sabiedriskās kārtības sargāšanu — šādi gadījumi, kad tiktu uzbrukts policijas darbiniekam, nogāzts zemē un spārdīts kājām, šādas lietas nav bijušas," sašutis par notikušo ir I.Ķuzis, atzīstot, ka policija nav bijusi gatava šādam notikumu pavērsienam. "Vienmēr tiek runāts par to, ka ārzemju tūristi ir iecietīgi saprotoši utt., tad šī situācija liecina par pretējo," viņš piebilst. I.Ķuzis sola ar pašvaldības policiju pārrunāt kā turpmāk attiekties pret ārzemniekiem, kas nepiedienīgi uzvedas, kā arī pieļauj, ka informatīvajā busiņā dežūrējošajiem pašvaldības policistiem turpmāk būs nepieciešams šaujamierocis.

Pirmdien ar J.Geduševu ir nolēmis tikties arī Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK), lai noskaidrotu policijas viedokli un uzklausītu iespējamos risinājumus. "Ir satraucoši, ka arvien vairāk ir faktu, kad ārvalstu pilsoņi, ignorējot jebkādas cilvēciskās normas un noteikumus, nerespektē noteikumus un necienīgi izturas pret apkārtējiem. Šobrīd, uzbrūkot policistam, ir pārkāptas jebkādas robežas." teikts mēra izplatītajā paziņojumā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas