Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Raidījums: bīda atkritumu apsaimniekošanas reformu, kas izdevīga Šķēles ģimenei

Atkritumu pārstrādātāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Vilgerts šonedēļ iepazīstinājis ar nozares modeli, kas paredz pilnībā izmainīt esošo kārtību atkritumu biznesā, svētdien vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga. Raidījumā piebilda: lai arī trūkst tiešu pierādījumu, ir pazīmes, ka plānotā jaunā kārtība atkritumu saimniecībā būs izdevīga Tautas partijas (TP) dibinātāja un līdera Andra Šķēles ģimenei, kurai ir iestrādes šajā jomā.

Lai gan J.Vilgerta iecere saņēmusi daudzu nozares speciālistu kritiku un netika atbalstīta asociācijas valdes sēdē, viņš atkāpties negrasās un plāno doties uz Saeimu pārliecināt deputātus pa vienam.

Pēc raidījuma vēstītā, jauns likums draud radīt monopolu visā valstī, mainot naudas iekasētājus un, iespējams, arī summas, ko maksājam par atkritumu izvešanu. Iecere paredz atņemt tiesības atkritumu izvedējiem saņemt naudu par atkritumu izvešanu un paredzēt, ka samaksu saņem pašvaldībām piederošie atkritumu poligoni.  J.Vilgerts rosina noteikt, ka nauda poligonos nonāk ar pašvaldības starpniecību un pašvaldībai vēl paliek desmitā tiesa.

Laikraksts Diena savulaik vairākkārt rakstīja, ka līdzīga sistēma tika virzīta Rīgā. Dome vēlējās pārņemt savās rokās iedzīvotāju maksājumu iekasēšanu par atkritumu izvešanu. Pēc šīs ieceres privātie operatori samaksu par darbu saņemtu no pašvaldības pēc Getliņos nogādāto atkritumu daudzuma. Lai izsekotu atkritumu plūsmai, transports būtu jāaprīko ar pozicionēšanas un reģistrācijas iekārtām un konteineru parkam jāpāriet domes īpašumā. Pret Rīgas domes ierosinājumiem vairāki iebildumi bija Vides ministrijai, kas lika attiecīgos noteikumus uzlabot.

Nekā personīga vēstīja, ka, ieviešot divus starpniekus – pašvaldību un poligonu -, atkritumu saimniecību padarīs krietni dārgāku iedzīvotājiem. Tā norādījusi virkne cilvēku, kas piedalījās sanāksmē, kur J.Vilgerts prezentēja savu redzējumu. Pats J.Vilgerts gan pauda pārliecību, ka tieši pretēji – atkritumus izmest kļūs lētāk, jo atkritumu nodevu maksās lielāks cilvēku skaits un pašvaldību poligoni vieglāk tiks pie Eiropas naudas.

Raidījums norādīja, ka J.Vilgerts ir Jaunā laika biedrs, viņam daļēji pieder ar iepakojuma pārstrādi saistītais uzņēmums Zaļā josta. Viņa biznesa partneris tajā ir Ilmārs Vekters, kurš ir amatpersona TP līdera A.Šķēles ģimenei piederošajos uzņēmumos. J.Vilgerts teicis, ka TP līderi pat nepazīst.


A.Šķēle pats personīgi raidījuma žurnālistam nevēlējās sniegt komentāru, aicinot nākt uz preses konferencēm, kur visus jautājumus, "kas jūs nomoka", viņš labprāt izskaidrošot. Viņš aicināja neķert viņu pa stūriem un neorganizēt nesaskaņotas intervijas. Uz jautājumu, vai A.Šķēle ir piedalījies jaunās koncepcijas izstrādē, politiķa pārstāvis Romāns Meļņiks atbildējis rakstiski "Andrim Šķēlem daļēji piederošā SIA Uzņēmumu vadība un konsultācijas (UVK) viens no darbības veidiem ir atzinumu, rekomendāciju un ieteikumu sagatavošana un  sniegšana klientiem. Jūsu vēstulē minētā asociācija nav UVK klients un līdz šim ar to nav bijusi sadarbība."

Raidījums gan vēstīja, ka uzņēmēja piedāvātais modelis ir izdevīgs A.Šķēles ģimenei, jo tai daļēji piederošā SIA Ekodoktrīna rīcībā nonāks visi rīdzinieku atkritumi. Patlaban operatori var izvēlēties, kur vest savākto. Ja tiktu pieņemta jaunā atkritumu koncepcija, visi Rīgas un pierīgas atkritumi garantēti nonāks Getliņos, norādīja raidījums. SIA Getliņi EKO ir ekskluzīvs līgums ar Ekodoktrīna. Šī uzņēmuma mazākuma akcionārs ir Rīgas domes Saskaņas centra deputāts Mihails Kameņeckis, norādīja Nekā personīga.

Par atkritumu biznesu Rīgas domē tagad atbild Saskaņas centra deputāts Jānis Ādamsons, kurš J.Vilgerta piedāvāto modeli atbalsta. "Šīs sistēma diezgan veiksmīgi darbojas gan Vidzemē, gan Ventspilī, gan arī daudzās citās vietās. Tā nav, ka tas būtu kāds jaunizdomājums. Ja kāds domā, ka man Andris Šķēle ir kāds bubulis, tad dziļi kļūdās. Man vienalga, kurš ko piedāvā. Ja tas ir pieņemami lielākajai daļai sabiedrības, kāpēc lai to nepieņemtu," raidījumam klāstīja J.Ādamsons.

Vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) J.Vilgerta priešlikumu vērtējis izvairīgi un atzinis, ka viņam ir bažas, ka, uzticot pašvaldībām vākt naudu par atkritumiem, varētu pieaug administratīvie izdevumi. Viņaprāt, jābūt sociāli ekonomiskajam izvērtējumam, vai tas tiešām neradīs papildu maksājumu iedzīvotājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas