Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

RD atradusi veidu, kā atslogot Vecrīgu no auto

Rīgas dome Satiksmes un transportu lietas komiteja turpmāk vēlas ierobežot bezmaksas viedkaršu izsniegšanu Vecrīgā dzīvojošajiem rīdziniekiem. Domnieki lūdz mainīt mainīt valdības noteikumus, lai turpmāk katram dzīvoklim izsniegtu tikai vienu bezmaksas viedkarti. Tādējādi tiek cerēts atslogot Vecrīgu no auto.

"Mūsu rosinātie grozījumi Ministru Kabineta noteikumos paredz, lai pašvaldība būtu tiesīga piešķirt katram dzīvoklim vienu bezmaksas viedkarti. Tas, pirmkārt, būtu efektīvs veids, kā samazināt automašīnu skaitu Vecrīgas teritorijā. Otrkārt, Vecrīgā iebraucošo automašīnu skaits tiktu loģiski sabalansēts ar automašīnu novietošanas iespējām atbilstoši Ceļu satiksmes noteikumiem, jo šobrīd liela daļa no Vecrīgā stāvošajām automašīnām ir novietotas, klaji pārkāpjot Ceļu satiksmes noteikumus. Treškārt, vienas bezmaksas viedkartes piešķiršana vienam dzīvoklim mudinātu dzīvokļu un ēku īpašniekus rūpīgi izvērtēt, kuriem transportlīdzekļiem tad šāda viedkarte reāli ir visvairāk nepieciešama un atsijātu tos transportlīdzekļus, kuru īpašnieki praktiski Vecrīgā nemaz nedzīvo," ideju pamato komitejas vadītājs Andrejs Požarnovs.

Viņš uzskata, ka Vecrīgas pārblīvētība ar automašīnām ir pašreiz spēkā esošo Ministru Kabineta noteikumu radītās sekas. Tie paredz, ka visām fiziskām personām, kurām Vecrīgas zonā ir pastāvīgā dzīvesvieta vai nekustamais īpašums, pašvaldība nedrīkst piemērot nodevu par transportlīdzekļa iebraukšanu Vecrīgā. Saskaņā ar pašreiz spēkā esošajiem valsts normatīviem personas savu dzīvesvietu var deklarēt praktiski jebkur. Tā rezultātā esot gadījumi, ka Vecrīgā vienā dzīvoklī ir deklarētas arī astoņas un vairāk personu, kurām ir automašīna.

"Esam paredzējuši modernizēt iebraukšanas sistēmas Vecrīgā, veicot daudz stingrāku iebraucošo transportlīdzekļu kontroli. Taču tā ir tikai tāda šaušana ar lielgabalu pa zvirbuļiem, jo valsts pašvaldībai nav paredzējusi nekādus instrumentus, lai varētu samazināt iebraucošo automašīnu skaitu. Ja netiks mainīti Ministru Kabineta noteikumi, samazināt iebraucošo automašīnu skaitu Vecrīgā nebūs iespējams," norāda domnieks.

Šogad ir izsniegtas 1655 bezmaksas viedkartes iebraukšanai Vecrīgā. Taču uz ielām vietas pietiekot ne vairāk kā 600 automašīnu novietošanai atbilstoši Ceļu satiksmes noteikumiem.

Lūgums rosināt grozījumus MK noteikumos nosūtīts Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas