Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

RD atzīst, ka šobrīd nevar pilnā apmērā kontrolēt taksometrus

Rīgas domes Satiksmes departaments nācis klajā ar priekšlikumiem, kā novērst krāpniecību taksometros un vairāk aizsargāt pasažierus. Diena jau rakstīja, ka šo jautājumu aktualizēja airBaltic prezidents Bertolds Fliks, kurš paziņoja, ka taksometru firmas Rīgā sniedz pakalpojumus lielceļu laupītāju formā. Par braucienu no Laimas pulksteņa līdz viesnīcai Radisson SAS Daugava taksometra šoferis bija pamanījies ar visu skaitītāju nopelnīt deviņus latus. Satiksmes departaments piekritis, ka šobrīd viss nav kārtībā un nācis klajā ar vairākiem priekšlikumiem, kas nosūtīti valdībai.

Lai novērstu iespēju taksometra skaitītājā ieprogrammēt nelikumīgus tarifus, dome rosina paredzēt servisa dienestu juridisku atbildību, kuri šo darbu reāli veic. Dienesti programmē tarifus pēc pārvadātāja pieprasījuma. Rosināts skaitītājus pārbaudīt vienlaicīgi ar auto tehnisko apskati, kā arī ieviest vienota parauga skaitītāju pases. Šobrīd netiekot uzrādīta precīza informācija par skaitītāja īpašnieku un lietotāju.

Satiksmes departaments rosina obligāti ieviest čeku printerus, pēc kā būtu iespējams pārbaudīt, vai pieprasītā maksa par braucienu ir atbilstoša tarifam. Šobrīd taksometru vadītāji izsniedz čekus un kvītis, kur summu ieraksta ar roku.

Departaments rosina ieviest visu taksometru vadītāju sertifikāciju. Taksometru vadītāju profesionālās kvalifikācijas prasībām būtu jābūt tādām, ar kuru palīdzību gan pašvaldībai, gan pārvadātājam kā darba devējam būtu iespēja pārliecināties par potenciālā taksometra vadītāja atbilstību un spējām izpildīt šos pienākumus. Prasību neatbilstības un pārkāpumu gadījumā būtu jāparedz iespēja anulēt taksometra vadītāja sertifikātu, tādējādi stimulējot taksometru vadītājus ievērot noteikumus.

Departaments uzskata, ka noteikti būtu nepieciešamas prasības par minimālo nepieciešamo transportlīdzekļa vadīšanas praktisko pieredzi, Ceļu satiksmes noteikumu ievērošanu, taksometru vadītāju latviešu valodas zināšanām, kā arī zināšanām likumdošanā par taksometru pārvadājumiem, taksometra vadītāju un pasažieru tiesībām un pienākumiem.

Departaments uzskata, ka nav pieļaujams, ka par taksometru vadītājiem var strādāt personas, kuras vairākkārt ir administratīvi sodītas par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem, to skaitā, par transportlīdzekļu vadīšanu dzērumā, kā arī par pasažieru pārvadāšanas noteikumu pārkāpumiem.

Prasību noteikšanas procesā būtu jāiesaistās visām ieinteresētajām pusēm, tostarp pašvaldībām, taksometru uzņēmumiem, kā arī par taksometru pārvadājumu jomas reglamentēšanu atbildīgajām valsts institūcijām.

Rīgas dome valstij arī lūgusi tomēr rast iespēju un piešķirt naudu Valsts Ieņēmumu dienestam, lai tas arī turpmāk varētu reidos pārbaudīt, kā strādā taksometra firmas. Taupības pasākumu dēļ, šim mērķim šogad naudas nav.

Priekšlikumi nosūtīti satiksmes, ekonomikas un finanšu ministriem. Departaments taisnojas, ka vadītāju sertifikāciju rosinājuši jau iepriekš, taču likumdevējs to nav atbalstījis.

(prezicēti priekšlikumu izstrādātāji - Satiksmes departaments nevis domnieki)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas