Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

RD kukuļošanas lietā seši aizdomās turamie, iespējams, arī Vilkaste

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) februāra vidū uzsāktā kriminālprocesa ietvaros par vairākiem iespējamajiem noziegumiem, kas saistīti ar Rīgas domes un to struktūrvienību pieņemtajiem lēmumiem, pašlaik par aizdomās turētām ir atzītas sešas personas. Tām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, informē KNAB sabiedrisko attiecību un izglītošanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.

Aizdomās turēto personu vārdus KNAB neatklāj. "Izmeklētāju mērķis ir izmeklēt, nevis afišēt konkrētas personas," saka KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs. Taču no kNAB sniegtās informācijas noprotams, ka aizdomās tiek turētas personas, kuru vārdi jau iepriekš izskanējusi medijos saistībā ar kukuļošanu Rīgas domē.

KNAB pārstāve D.Kurpniece norāda, ka par aizdomās turētiem kukuļdošanā atzīti arī divi uzņēmēji. Viena, iespējams, ir Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča šķirtā sieva Ināra Vilkaste, kā iepriekš ziņojuši mediji. Abi uzņēmēji tiek turēti aizdomās par kukuļošanu (soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem).

Trīs no aizdomās turētajām personām strādājušas Pilsētas attīstības departamentā — no direktora pienākumu veikšanas atstādinātais Pēteris Strancis, administrācijas vadītājs Raimonds Janita un bijušais departamenta direktors Vilnis Štrams.

Viena no šīm personām tiek turēta aizdomās par kukuļa ņemšanu, ja tā saistītas ar kukuļa izspiešanu vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli (soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu). Otra — par starpniecību kukuļošanā, ja tās izdarītas atkārtoti vai ja tās izdarījusi valsts amatpersona (soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas). Trešā — par abiem iepriekšminētajiem pārkāpumiem.

Jau vēstīts, ka R.Janitas advokāts Egons Rusanovs TV3 raidījumam Nekā personīga apstiprinājis, ka R.Janita atzinies kukuļošanas starpniecībā vairākās epizodēs. E.Rusanovs vairāk neko nekomentēja izmeklēšanas interesēs.

Diena jau rakstīja, ka pirms vairākām nedēļām I.Vilkastes mājā un birojā KNAB veica kratīšanu. KNAB neatklāja kāda kriminālprocesa ietvaros tā notikusi. Taču I.Vilkastes bijušais biznesa partneris Raimonds Štālbergs pērn paziņoja, ka I.Vilkaste 2005.gadā devusi miljonu eiro lielu kukuli ietekmīgām Rīgas Būvvaldes amatpersonām, lai panāktu izdevīgus nosacījumus I.Vilkastei piederošās zemes apbūvei Mežaparkā, Rusova ielā 1. I.Vilkastes advokāts Ainārs Platacis gan uzsver, ka I.Vilkaste nekad nav devusi šādu kukuli un tā esot tikai R.Štālberga versija.

Aizdomās šī paša kriminālprocesa ietvaros tiek turēta vēl viena privātpersona — par kukuļošanu, ja tās izdarītas atkārtoti vai ja tās izdarījusi valsts amatpersona, vai arī ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās (soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz divpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas). Iespējams, ka šī privātpersona ir Igaunijas pilsonis, kam iepriekš bija piemērots aizdomās turamā statuss.

A. Vitenburgs norāda, ka birojs sniedz plašāku informāciju par izmeklēšanu, tad, ja lietās tiek pieņemti būtiski lēmumi, kā, piemēram, kādam piemērots aizdomās turamā statuss.







Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas