Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Rīgā tomēr sāksies cita dzīve

Ar trauslu vairākumu varu Rīgā saglabā Saskaņa un tās sabiedrotie no partijas Gods kalpot Rīgai, iegūstot 32 mandātus. Taču pašvaldībā pēc jaunās domes sanākšanas tomēr sāksies cita dzīve, kurā iesaistīsies arī divi jaunpienācēji – Latvijas Reģiona apvienība un Latvijas attīstībai (LRA un LA) ar saraksta līderi Mārtiņu Bondaru un Jaunā konservatīvā partija (JKP), kuras saraksta galvgalī ir bijusī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietniece Juta Strīķe.

Abu spēku līderi sola opozīcijā darboties daudz aktīvāk, nekā to līdz šim darījusi Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK un Vienotība – tām tagad Rīgas domē būs mazāks mandātu skaits. Vienotībai tajā būs tikai četras vietas agrāko astoņu vietā, bet Nacionālajai apvienībai – sešas līdzšinējo 12 vietā. LRA/LA, kā arī JKP katra ir ieguvusi pa deviņām vietām.

Pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas sestdienas vakarā, kad pirmie parādījās rezultāti no aptaujām, kas veiktas pie vēlēšanu iecirkņiem, Rīgā valdošo politisko spēku reitings bija noslīdējis zem 50%. Pāris stundu medijos varēja sekot līdzi gan Rīgas varas partiju politiķu izjūtām, gan labējo partiju izteikumiem par gatavību varu pārņemt. Diskusijās eksperti gan izteica šaubas, ka divas valdības partijas spēs vienoties ar politiskajiem spēkiem, kas līdz šim bijuši Saeimas un arī ārpusparlamenta opozīcijā. Diena novēroja, ka pirms Latvijas Televīzijas rīkotajām debatēm latvisko partiju sarakstu līderi savā starpā neapsprieda pašu individuālās veiksmes vai neveiksmes, bet runāja tikai par to, vai būs izdevies kopā pārņemt varu Rīgā.

Svētdienas rīts pienāca ar ziņu, ka Rīgas domē tomēr paliks esošā koalīcija, par kuru ir nobalsojuši 50,82%. Taču arī tās pārstāvji atzinuši, ka niecīgais pārsvars daudz ko maina – līdz pat faktam, ka ir nepieciešami vismaz 34 deputāti, lai nodrošinātu pārsvaru visās domes komitejās. Neraugoties uz vēl neskaidro situāciju, Saskaņas birojā vēlēšanu vakarā uz svinībām bija pulcējušies ļoti daudz cilvēku. Taču Rīgas mēru Nilu Ušakovu, kurš ieradās ap pusnakti un uzrunāja sanākušos, varēja tikai filmēt un fotografēt, nebija iespējas viņu intervēt, jo pie durvīm stāvēja sargi.

Sazinoties ar Ušakovu svētdien, viņš Dienai atzina, ka jaunā situācija, kad valdošie ir zaudējuši septiņus mandātus, liks būt disciplinētākiem – koalīcijai būs rūpīgi jāplāno komandējumi, lai domes sēdēs vienmēr būtu vairākums. "Trešo reizi tikt ievēlētam – tas tomēr ir liels izaicinājums," teica Ušakovs, apgalvojot, ka viņu nebiedējot jaunā opozīcija, kas varētu būt ievērojami spēcīgāka.

Top komentāri

ARGO
A
Vēl nekas nav beidzies. Vajag apstrīdēt vēlēšanu rezultātus vai vismaz lūgt pārskaitīt balsis atsevišķos iecirkņos, kur Saskaņa ieguva visvairāk. 2-3 balsis var izšķirt visu. SC ir 50,8% - viņiem nepienākas 32 balsis. Tā kā rīkojaties, opozicionāri! Steidzami!
2213321
2
Dienu pirms vēlēšanām aizliegts reklamēties, man reklāmas turpināja rādīt (par kkādām zivīm Daugavā) šie ņēmuši un laiduši iekšā, Lv un Ru valodā reklāma bija @facebook.com
Rita
R
Loti ceru, ka Rigaas domes opozicionari ar pamatotiem argumentiem un Satversmes palidzibu spes atcelt Riga netaisnigo sistemu ar brivbiletniekeim, panakot to, ka ikvienam cilvekam, kurs izmanto sabiedrisko transportu Riga ir jamaksa brauksasn bilete, lai nav si kropla Usakov aieviesta sisrtema no Maskavas kad kads brauc par brivu, piemeram, Rigas pensionari (kas patiesiba ir veletaju uzpirksana vai politiska korupcija), bet kadi citi maksa par to 3 reizes dargaku brauksanas bileti. Latvija valkst iekarta, Rigas parvaldisana ir netaisna, amorala un kropliga, kura neatbilst latvijas valsts pamatlikuma Satversmes principiem, ka visi cilveki ir vienadi likuma prieksa, lidz sim, visus pedejso 27. gadus tas ta nav bijis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas