Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Rīgas centra nama iedzīvotāja panāk narkotirgotavas likvidēšanu, dīleris — cietumā

"Mūsu mājā tirgo narkotikas. Regulāras klientu vizītes, zvans pa telefonu, atveras durvis, tiek nodota deva. Mums, mājas iedzīvotājiem, tas nozīmē atrast šļirces kāpņu telpā un savās pastkastītēs un izlauztu koda atslēgu ārdurvīs, jo tā traucē "biznesam". Ir bijuši pat izmisušie narkomānu vecāki, kas meklē, kur dzīvo M.

(dīleris)." Šādu vēstuli no kādas Rīgas centra nama iedzīvotājas Diena saņēma pagājušajā ziemā, neilgi pēc laikraksta uzsāktās rakstu sērijas par narkotikām. Veicot ilgstošu novērošanu, kā arī iesaistot sākotnēji neatsaucīgo policiju, dīleris patlaban ir aizturēts un gaida tiesu, bet točka likvidēta, un mājā valda miers. "Pēdējā laikā M., kurš nekur nestrādā un pamatā uzturas mājās, nopircis mātei jaunas drēbes, ielicis jaunas dzelzs durvis, nomainījis mēbeles," toreiz stāstīja kaimiņiene Velta (vārds mainīts). "Vecās, starp citu, ir izliktas kāpņu telpā, kur ērti atlaisties un uzsildīt devu. Augšstāva kāpņu laukums un bēniņi no tādas sildīšanas jau reiz dega." Lai cīnītos ar pastāvīgu aizdomīga paskata jauniešu klātbūtni kāpņu telpā, nama iedzīvotāji ārdurvīm bija ierīkojuši koda atslēgu, taču tas neesot līdzējis. "Vienreiz uzlauza. Uzlikām jaunu atslēgu, bet jau nākamajā rītā durvis atkal bija izspertas vaļā ar tādu nežēlību, ka skaidas vien mētājās," sūrojās Velta. Tad kaimiņi sapratuši, ka tā ir veltīga naudas izšķiešana, un likuši durvis mierā. Nācās samierināties ar mūžīgo atsperu čīkstoņu, ārdurvju būkšķēšanu un uzstājīgajiem klaudzieniem pa M. metāla durvīm.

Novērošana


Velta iepriekš vairākas reizes bija izteikusi savas aizdomas policijai, taču nemanīja interesi. Sadarbojoties ar M. kaimiņiem, Dienas žurnālisti dažas nedēļas novēroja M. Pastāvīgo apmeklētāju vidū bija puiši ar iesaukām Killers, Černiga un Priščs, arī dažas meitenes.

Dažus vakarus pie M. durvīm notiekošo fiksēja arī pusstāvu augstāk Dienas žurnālistu slēptais diktofons, atklājot kolorītas pircēju sarunas. "Es tev uzreiz teicu, kad mēs vēl šurp braucām, - man galva vispār nestrādā, man jau ir s…īgi, mani visu griež, krata drebulis. Es jūtos šausmīgi!" kādu piektdienas vakaru savam līdznācējam sūdzējās bieži pie mājas novērotā melnā BMW šoferis. Dažas nedēļas pirms tam tas pats jaunais vīrietis nedabūja gribēto ar aizbildinājumu, ka prece beigusies (citiem tovakar gan netika atteikts). Tas izraisīja pamatīgu dusmu izvirdumu - puisis gan uz trepēm, gan vēlāk no ielas klaigāja, ka M. "norakšot".

Kādu dienu bēniņos tika nozagts interneta rūteris, tāpēc visu dienu mājas priekšā stāvēja policijas mašīna. Tas manāmi satrauca četrus pastāvīgos M. ciemiņus, kuri tincināja augšstāva kaimiņieni, ko viņai jautājusi policija. Uzzinājuši, ka iemesls bija zādzība bēniņos, viņi nomierinājās.

Aizturēšana


Dažas dienas vēlāk policija sazinājās ar Veltu - atcerējās viņas izteiktās aizdomas par točku. Izmeklētājs uzklausīja sievieti vēlreiz un lūdza pierakstīt regulāri piebraucošo mašīnu numurus. Diena savu savākto informāciju nodeva policijai.

Vasarā M. kopā ar vēl divām personām tika aizturēts Maskavas ielā. Veicot kratīšanu uz vietas un M. dzīvoklī, kopā tika izņemti 33 grami metamfetamīna (kopējā vērtība ap 400 latu). Abiem M. līdzgaitniekiem kā drošības līdzeklis toreiz tika piemērota policijas uzraudzība, bet M. - apcietinājums. Pēc pāris mēnešiem lieta tika nodota prokuratūrai kriminālvajāšanai.

Patlaban M. joprojām atrodas Matīsa cietumā, uz turieni dēlu apciemot vairākas reizes nedēļā dodas viņa māte. No jauna ielikto koda atslēgu neviens nemēģina izlauzt, trepēs neviens nīkst, nemētājas šļirces un tukšas ūdens pudelītes, priecājas kaimiņiene. "Pašlaik nav ne tumšpelēkā BMW, ne Černigas. Nav arī piespļaudīts un pieķēzīts, un nedzird nevienu "bum-bum-bum-bum!" pie metāla durvīm," sarunu noslēdzot bilst Velta.

***

Točkas dienasgrāmata


Fragmenti no točkas kaimiņienes fiksētajiem novērojumiem, kas tik nodoti policijai.

Otrdiena


20:00 M. tikšanās uz ielas. Izskatās, ka satiktais vīrietis dod rīkojumus, saņem no M. mazu paciņu. Aiz stūra "brigadieri" savāc melns džips.

20:10 Ierodas nosalis regulārais apmeklētājs skūtu galvu un melnā beisbola cepurē, tiek iekšā dzīvoklī.

20:15 Atnāk vēl vairāki, tostarp divas meitenes no "pastāvīgajiem". Izrādās, dzīvoklī jau priekšā pazīstamie, jo visi cits citu sauc iesaukās.

20:40 "Melnā beisbolene" sasildījies un iziet ielās.

21:00 Atpakaļ ir "adītā cepurīte" ar vēl trakākām iesnām. Ilgi gan nesildās - pēc 15 minūtēm dodas centra virzienā.

21:45 Pie durvīm ierodas garš, bāls, klepojošs blondīns, ko pavada viscaur melnā tērpies jauneklis.

21:55 Aiziet abas meitenes.

23:00 Ierodas pēdējie četri klienti tovakar.

Trešdiena


21:00 Piebrauc tumšpelēks BMW, šoferis uznāk augšā, nopērk preci un mašīnā sadala ar meiteni.

21:20 M. aiziet.

22:00 Atgriežas ar maisiņu rokā. Runā pa telefonu: "Pēc divām dienām dabūsi. Būšu pēc divdesmit minūtēm."

22:40 M. ar maisiņu aiziet.

Ceturtdiena


19:00 Kāpnēs lejā sēž jauns vīrietis un slēpj seju, blakus - ūdens pudele. Augšā pie M. uzsūtīta meitene. Acīmredzot pazīstama pircēja, jo tiek ielaista dzīvoklī.

19:20 Ierodas vairākkārt redzēts jaunietis ar pleca somu, aiziet pēc 40 minūtēm.

20:20 M. aiziet, pēc pusstundas atgriežas dzīvoklī ar diviem jauniešiem un meiteni.

21:00 Pie durvīm klauvējas divi puiši - pavisam jauni, ap 16 gadiem. Dzīvoklī laisti netiek, bet notirgo turpat kāpnēs.

21:25 M. ar kompāniju dodas vakara tusiņā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas