Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Rīgas cūka kā Berlīnes lāči?

Diskusijās par cūkas skulptūru pavīdējusi ideja to pavairot un apgleznot


"Tas nebūs nekāds putuplasts, kas ir televizoru iepakojumu kastēs," par sabiedrības smīkņāšanu, ka pie Centrāltirgus par 30 000 latu tiks uzstādīta putuplasta cūka, sašutis ir mākslinieks Leonīds Laganovskis. Būšot "ciets, normāls materiāls, no kāda gatavo arī jahtas, ko pat ar āmuru nevar sadauzīt!" viņš paskaidro. Piešķirt naudu cūkas veidošanai no sintētiskā materiāla šonedēļ piekrita Rīgas domes pilsētas attīstības komiteja. Tuvākajā laikā gala lēmums jāpieņem finanšu komitejai. Ja tas būs pozitīvs, iespējams, jau šī gada beigās pie Rīgas Centrāltirgus (RCT) ieejas gozēsies liels ruksis.

Granīts par dārgu


Ideja par mākslinieka Teodora Zaļkalna granīta skulptūras Cūka (1937.gads) kopijas uzstādīšanu Centrāltirgū atdzima pērn. Taču šī doma pirmajam radās pašam T.Zaļkalnam — viņš skulptūru bija iecerējis novietot Centrāltirgū kā cildinājumu Latvijas bekonam. Toreiz to atbalstījis arī Valsts prezidents Kārlis Ulmanis. Šo ieceri gan pārtrauca varas maiņa Latvijā. Nu jau Cūkai ir vairāk nekā 70 gadu.

Pašvaldības a/s RCT vadība pērn sasparojās īstenot T.Zaļkalna ideju. Tagad tā nonākusi jau Rīgas domē un gaida naudu no pilsētas kases. Taču veidot cūku no sintētiskiem materiāliem sākotnēji nebija iecerēts. Tas izlemts pēc tam, kad veiktas aplēses, cik tā izmaksās veidota no granīta. Vairāk nekā 200 000 latu — atklāj RCT sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Basevičs. "Domē mums jau uzreiz pateica — lai šādu projektu nesniedzam iekšā. Atļauties granīta cūku nevar ne RCT, ne dome," saka J.Basevičs. Tā kā RCT sava vizuālā tēla uzlabošanā sadarbojas ar Mākslinieku savienību, tās pārstāvis L.Laganovskis ieteicis inovatīvu risinājumu — cūku taisīt no sintētiskā materiāla, kas ir teju desmit reižu lētāk. Kopā ar skulptūras slīpēšanu, špaktelēšanu, krāsošanu, piegādi, montāžu utt. tā izmaksāšot ap 30 000 latu. Visdārgākie ir materiāli, piemēram, postamenta izgatavošanai vien vajag 8000 latu, speciālajam putu poliesteram — 1600 latu, skulptūras aplīmēšanai ar stikla šķiedras audumu — 800 latu. Pēc tam, kad finanšu komiteja apstiprinās šo līdzekļu piešķiršanu RCT, tad tikšot izsludināts konkurss par skulptūras veidošanu.

Kādā krāsā?


Šaubas par to, ka no sintētiskā materiāla veidotā cūka nebūs izturīga, L.Laganovskis noraida: "Tā var stāvēt pat līdz 100 gadiem." Skulptūra, protams, būšot vieglāka, nekā ja to taisītu no granīta, taču tik un tā sešus metrus garais un četrus metrus augstais ruksis svēršot nedaudz zem tonnas.

Vēl gan nav zināms, kādā krāsā cūka būs. "Tas ir jautājums — vai krāsojam līdzīgi tā, kāda ir Zaļkalna skulptūra vai arī nokrāsojam rozā?" saka L.Laganovskis. Latvijas baltaijai — cūku šķirnei, kurai par godu ir T.Zaļkalna skulptūra, "ādas krāsa ir rozā" J.Basevičs teic: krāsu izlemšot kopā ar māksliniekiem.

Cūku pavairotājs


Laikā, kad iecere par skulptūras izveidošanu vēl tika diskutēta, radusies arī ideja, ka to varētu atliet plastmasā. "Ar digitālām tehnoloģijām uztaisītu alumīnija cūkas formu un pēc tam izlietu kaut 50 tādas plastmasā," paskaidro L.Laganovskis. Pēc tam varētu uzaicināt māksliniekus, lai apglezno, un Rīga tās varētu dāvināt savām sadraudzības pilsētām, izsolīt utt. Līdzīgas akcijas bijušas Ventspilī ar govīm un Berlīnē ar lāčiem. Tomēr mākslinieku diskusijās šī ideja nav izdzīvojusi. "Cūkas skulptūra pie tirgus — tas ir forši. Bet vai mums tādas cūciņas vajag pa visu pilsētu, tas ir nopietni jāpārdomā," šaubās arī domes kultūras departamenta direktore Diāna Čivle. Gan viņa, gan L.Laganovskis teic, ka šādu telpisko objektu izvietošana pa visu pilsētu ir tipiska parādība Eiropas pilsētās un arī Rīgā bijusi ideja ne tikai par apgleznotām cūkām, bet pirms pāris gadiem pavīdējusi doma taisīt lielus krāsainus gaiļus. "Man tīri personīgi liekas, ka Rīgā tādas lietas neiedzīvotos," atzīst D.Čivle.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas