Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Rīgas domei dzīvokļu pirkšanu var nākties atlikt

Pašvaldībām noteiktais aizliegums aizņemties naudu droši vien pārvilks svītru Rīgas domes vēlmei pirkt jaunas dzīvojamās mājas no privātiem attīstītājiem ar kopskaitā 700 dzīvokļiem, ko tā vēl pērn nogalē bija ieplānojusi. Tāpēc šogad pašvaldības dzīvokļu rindā gaidošie varēs tikt pie aptuveni 1000 jauniem mitekļiem.

Jāatgādina, ka rindā mājokli gaida ap 10 000 ģimeņu un to skaits sarūk lēni. Dzīvojamā fonda attīstības programma, kas paredzēja rindu līdz 2011.gadam gandrīz izskaust, trijos gados būs realizēta tikai aptuveni par trešdaļu.

Cenas nosaka konkursos

Pašvaldības SIA Rīgas pilsētbūvnieks (RP) valdes priekšsēdētājs un domes deputāts Ivars Gaters (TB/LNNK) stāsta, ka 397 no šogad ekspluatācijā nododamajiem jaunajiem dzīvokļiem ir nopirkti pērn konkursā no privātiem attīstītājiem. Šāda pieeja ļauj paātrināt rīdzinieku izmitināšanu, jo pašvaldībai nav jātērē laiks projektu saskaņošanai un būvniecībai. Nopirktās ēkas, kas atrodas Rīgā, Zasulauka ielā, Baldonē, Olainē un Ropažu novadā, kopā ar zemi izmaksāja vidēji 1000 latu par kvadrātmetru. Vēl 620 dzīvokļu šogad plānots uzbūvēt, īstenojot RP sāktos projektus Lubānas, Ilūkstes, Akadēmiķa M.Keldiša un Lomonosova ielā. Šinīs mājās būvniecības cena svārstās no 666 līdz 1191 lata par kvadrātmetru. Dzīvokļi tiks izīrēti personām, kas pašvaldībā reģistrētas palīdzības saņemšanai.

Ceturtdien ar RP māju celtniecības izmaksām iepazinās domes komunālo un dzīvokļu jautājumu komiteja un vairāki deputāti bija neizpratnē par augstajām kvadrātmetra izmaksām. "Diezgan dārgi, salīdzinot ar mūsdienu cenām. Dzīvokļi tagad maksā no 500 latiem par kvadrātmetru," sacīja Jānis Karpovičs (LSDSP). Viņam pievienojās arī Deniss Gorba (PCTVL). I.Gaters atzīmēja, ka izmaksas ir atkarīgas no ēkas stāvokļa: "Māju Ķengaragā, kura ir sadalījusies, turas kopā ar metāla sasaistēm un kurai lietošanas laiks tūlīt beigsies, iespējams, var dabūt vēl lētāk. Bet mēs piedāvājam pilnīgi jaunus objektus." Viņš arī uzsvēra, ka cenas noteiktas konkursos un saskaņā ar RP veikto analīzi līdz šim būvēt pašiem ir bijis nedaudz izdevīgāk, nekā pirkt.

Sarakstās ar ministriju

"Šobrīd noteikti ir jāpērk! Par būvniecību nevar būt ne runas," pašreizējo situāciju tirgū komentē Nekustamo īpašumu attīstītāju asociācijas vadītājs Ilvars Metnieks. Viņaprāt, ir svarīgi maksimāli izmantot to, kas jau ir sabūvēts, bet netiek patērēts: "Ja šie jaunie projekti nav atbilstoši domes prasībām, tad jāmeklē citi risinājumi, piemēram, tos var pārbūvēt," saka I.Metnieks. Viņš pauž, ka pašreiz viena kvadrātmetra būvniecības izmaksas varētu būt nokritušas līdz 600—700 latiem, taču jaunajiem dzīvokļiem pārdošanas cenas krīt straujāk.

I.Gaters pieļauj, ka pirkšana būtu izdevīga, tāpēc pašvaldība joprojām cer izsludināt jaunu konkursu gatavu dzīvokļu iegādei. To apturējis valsts aizliegums pašvaldībām aizņemties līdzekļus, taču RP sarakstās ar Finanšu ministriju, lai noskaidrotu, vai šo projektu iespējams turpināt. Par visiem pārējiem RP projektiem līgumi ar būvniekiem jau ir noslēgti, pēdējais no tiem par piecu māju projektēšanu Ulbrokas ielā pērn aprīlī. To laušana domei draudētu ar sankcijām.

***

Šogad plāno pabeigt*

Adrese; Ēka; Dzīvokļi; 1 m2 cena; Kopējās izmaksas

Lubānas 129; 2; 250; Ls 1021; Ls 16 500 000

Ilūkstes 52; 2; 168; Ls 1191; Ls 12 853 205

M.Keldiša 22; 1; 96; Ls 734; Ls 4 642 118

Lomonosova; 1; 106; Ls 666; Ls 3 550 280

* Konkursi par māju būvniecību Lubānas un Ilūkstes ielā noslēdzās 2007.gadā, konkursi par mājām M.Keldiša un Lomonosova ielās — 2008.gada pirmajā pusē

Avots: SIA Rīgas pilsētbūvnieks

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas