Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Lai iestātos 10. klasē, Rīgas skolās jākārto vienots pārbaudījums. Tam noteikta viena diena

Rīgas ģimnāzijas negrib izņēmumus

Vidējās izglītības iestādes ir tiesīgas rīkot iestājpārbaudījumus un noteikt uzņemšanas kritērijus ar dibinātāja atļauju. Vidusskolās un daļā reģiona valsts ģimnāziju, piesakoties mācībām 10. klasē, pietiek ar gada vērtējumu mācību priekšmetos, kas var tikt papildināts ar sarunu vai motivācijas vēstuli un arī testu klātienē vai tiešsaistē, toties Rīgas centra ģimnāzijās (arī tiem, kas vēlas mācīties šo skolu septītajā klasē) un vidusskolās vienotais matemātikas pārbaudījums ir klātienē. Lai tajā varētu piedalīties, pirms tam ir jāreģistrējas Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta (IKSD) tīmekļa vietnē vai skolu mājaslapās, norādot prioritārā secībā, kur vēlas mācīties, un no saraksta izvēloties kārtošanas vietu. Pārbaudījumam Rīgas valsts ģimnāzijās ir noteikta viena diena, proti, 29. maijs, galvaspilsētas vidusskolās – 10. jūnijs. Ja kādu iemeslu dēļ skolēns uz to nevar ierasties, otra iespēja viņam netiek dota. Izņēmums ir vidusskolas, kurās uz brīvajām vietām varēs pretendēt vēl augustā.

Šis uz valsts ģimnāzijām attiecinātais noteikums ir satraucis daļu vecāku un skolēnu – ņemot vērā, ka Covid-19 infekcijas rādītāji joprojām ir augsti, saglabājas risks saslimt vai kļūt par kontaktpersonu, un tas nozīmē, ka uz klātienes pārbaudījumu tādā gadījumā jaunietis nedrīkst doties. Līdz ar to viņam tiek liegta iespēja pretendēt uz vietu valsts ģimnāzijā, pat ja ir ļoti labas sekmes un augsta motivācija mācīties.

Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas direktors Guntis Vasiļevskis un Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas direktors Andris Priekulis apliecināja, ka tāda kārtība pastāv, kopš ieviests vienotais iestājpārbaudījums, un arī šogad skolas pieturēsies pie tās, proti, paredzot testam tikai vienu dienu. Nekādu diskrimināciju skolu direktori tajā nesaredz: "centra" ģimnāzijas nav vienīgās vidējās izglītības iestādes Rīgā – ir virkne citu, kurās pamatskolu beidzēji var turpināt mācīties, tostarp tādas, kurās ir augsti mācību rezultāti, piemēram, Rīgas Franču licejs, Rīgas Angļu ģimnāzija. "Vidējā izglītība nav obligāta, arī iestājpārbaudījums uz 10. klasi tāds nav, līdz ar to papildu termiņi nav jānosaka," uzsvēra Priekulis. Vaicāts, vai pēc konkursa paliek kāda brīva vieta 10. klasē, viņš norādīja, ka tā nemēdz būt, visas klases ir pilnas, lai gan prasības ir augstas – tajās var iekļūt skolēns, kurš iestājpārbaudījumu nokārtojis vismaz ar 70% pareizu atbilžu.

Arī reģionu valsts ģimnāzijās uz septīto un 10. klasi ir konkurss, taču "tas nav tik ārprātīgs, kā galvaspilsētā", apgalvoja Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors Rūdolfs Kalvāns. Viņa vadītajā skolā vismaz sešus gadus nav bijis tā, ka kādā no klasēm vēl augustā nebūtu palikušas brīvas vietas (izņemot tā saucamo matemātikas klasi – tā gan esot pilna jau uzreiz).

Uz jautājumu, vai valsts ģimnāzijās, ņemot vērā šā gada īpašo situāciju, tomēr nebūtu jāparedz vēl viena diena iestājpārbaudījumam, Tiesībsarga birojs Dienai atbildēja – tas būtu jādara. "Minētie ierobežojumi – karantīna / pašizolācija Covid-19 pozitīvām personām un kontaktpersonām – valstī ir noteikti jau ilgāku laiku, un izglītības iestādēm, organizējot iestājpārbaudījumus, ir jāparedz kārtība, kādā, ievērojot nediskriminējošu pieeju, nodrošināt iespēju kārtot iestājpārbaudījumus visiem interesentiem, kuriem nevis kādas individuālas saslimšanas, bet gan valstī noteikto epidemioloģiskās drošības pasākumu dēļ nav bijusi iespēja tos kārtot sākotnēji noteiktajā datumā. Periodam starp pirmo un otro datumu vajadzētu būt, kā minimums, 14 dienām, ņemot vērā valstī noteikto laika ilgumu, kāds jāpavada karantīnā / pašizolācijā," norādīja birojā.

Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD) atzina, ka saņemti vairāki jautājumi par šo iestājpārbaudījumu. "Katra pašvaldība kopā ar tās dibinātajām izglītības iestādēm var lemt par iestājpārbaudījuma rīkošanas kārtību un arī noteikt papildtermiņus gadījumos, ja izglītojamais nevar ierasties uz noteiktu datumu. Sazinoties ar Rīgas domes IKSD, IKVD saņēma skaidrojumu, ka Rīgas IKSD izveidotā rīcības komisija, kuras sastāvā ir visi Rīgas pilsētas valsts ģimnāziju direktori, izvērtējot līdzīga satura iesniegumus, ir pieņēmusi lēmumu neatbalstīt papildu iestājpārbaudījuma organizēšanu personu uzņemšanai valsts ģimnāzijās," skaidroja IKVD. 

Šobrīd gan Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komiteja nākusi klajā ar paziņojumu, ka tā tomēr apsver iespēju noteikt papildu termiņus. Par šādu iespēju vēl tiks diskutēts ar domes juristiem. Skolēnam, kurš varētu pretendēt uz papildiespēju kārtot vidusskolas iestājeksāmenus gan vispārējā, gan profesionālajā izglītībā, būs jāpierāda ar dokumentu savs statuss saistībā ar Covid-19. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas