Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Rīgas mērs nepadodas mēģinājumiem viņu gāzt

Āboltiņai ir pieņemams Birka piedāvājums Jaunajam laikam nākt koalīcijā.

Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) trešdien parādīja gribu pretoties koalīcijā esošās Tautas partijas mēģinājumiem viņu nomainīt amatā. Līdzko LSDSP un Tautas partijas (TP) deputāti bija parakstījuši pēc Jaunā laika domes frakcijas vadītāja Olafa Pulka iniciatīvas sagatavoto ierosinājumu par J.Birka atbrīvošanu, tā viņš paziņoja, ka šī koalīcija ir izjukusi. Tajā pašā brīdī mēram bija "brīvas rokas," kā viņš uzsvēra Dienai, lai aicinātu Jauno laiku domes koalīcijā un sāktu tās veidošanu no baltas lapas. JL, TB/LNNK un LPP/LC frakcijām domē kopā ir 26 balsis un, visticamāk, ka tās kļūs par jaunās koalīcijas kodolu, kurā varētu palikt arī Tautas partija, bet no J.Birka paziņojuma izriet, ka ar LSDSP viņš vairs nevēlētos sadarboties.

JL priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa J.Birka (TB/LNNK) piedāvājumu nākt domes koalīcijā uzskata par "vienīgo pareizo risinājumu", kas JL būtu jāpieņem, lai arī ne viss mēra darbībā partiju apmierina. Taču S.Āboltiņai daudz grūtāk esot iedomāties JL domnieku darbību Tautas partijas iespējamā mēra Andra Ārgaļa "tiešā pakļautībā", ko grūti iztēloties kaut vai neseno notikumu kontekstā, kad ar TP rokām no amata tika atbrīvots KNAB vadītājs Aleksejs Loskutovs. JL būtiski esot saglabāt gan savus principus, gan arī nezaudēt savu seju gaidāma referenduma kampaņā par Satversmes grozījumiem. Galīgo lēmumu par darbību Rīgas domē JL pieņems ceturtdien valdē, kura neesot pilnvarojusi domes kolēģus vākt parakstus.

Pēc JL domes frakcijas vadītāja O.Pulka iniciatīvas trešdien opozīcija sāka vākt parakstus, lai ierosinātu Rīgas mēra J.Birka atbrīvošanu. Šo pieprasījumu parakstīja arī koalīcijā esošās LSDSP frakcijas deputāti vicemērs Jānis Dinevičs, Dainis Īvāns, Andrejs Vilks un Jānis Karpovičs, kā arī Edmunds Krastiņš, Āris Lācis un Baiba Rozentāle no Tautas partijas. Pieprasījumam pievienojās arī deputāti no Dzimtenes frakcijas, taču pēc Dienas rīcībā esošās informācijas Laura Bulmane no JL ierosinājumu nebija atbalstījusi. To O.Pulks Dienai nekomentēja, bet apgalvoja, ka sēdes sasaukšanai nepieciešamie 20 paraksti ir savākti. Arī pēc J.Birka aicinājuma JL viņš vēl nebija gatavs tos atsaukt. Pieprasījumu neparakstīja arī Saskaņas centra un PCTVL frakcija. Varas maiņa Rīgas domē gadu pirms pašvaldību vēlēšanām laikā, kad jāsāk gatavot nākamā gada pašvaldības budžets, SC nav pieņemama, Dienai sacīja frakcijas vadītāja vietnieks Leonīds Kurdjumovs. SC vēloties stabilitāti, kas esot svarīga arī rīdziniekiem. L.Kurdjumova pieminētais budžets neoficiāli tiek uzskatīts par vienu no iemesliem, kāpēc pārmaiņas domē tā tika steidzinātas, lai septembrī pie budžeta gatavošanas jau varētu ķerties jaunā domes vadība.

Rīgas vicemērs A.Ārgalis (TP), kurš nebija parakstījis pieprasījumu un tikai ironizējot sacījis, ka to darīšot, ja zem tā būšot jau 30 parakstu, turpināja ironizēt arī tad, kad Diena lūdza viņam komentēt jauno situāciju. "Man atliek tikai priecāties," teica A.Ārgalis, paužot, ka J.Birkam vajadzētu beidzot uzņemties arī administratīvo atbildību, jo domes priekšsēdētājs ir ne tikai "lentīšu griezējs, bet arī administratīvais vadītājs". Uz jautājumu, vai TP nejutīsies vainīga sociāldemokrātu priekšā, kurus, iespējams, pamudināja pievienoties J.Birka gāzējiem un deva cerības ieņemt viņa vietu, A.Ārgalis atbildēja, ka viņam neesot nekāda sakara ar tādiem minējumiem. Viņam pret sociāldemokrātiem, tāpat kā pret tēvzemiešiem, esot rezervēta attieksme un "viņi man nav nekādi brāļi". Savukārt J.Dinevičs Dienai atgādināja par LSDSP un TP ciešo sadarbību, uzsverot, "ja nav LSDSP un Tautas partijas, tad arī J.Birks vairs nav mērs", jo bez šīm partijām "esot par īsu". Tad esot jāsadarbojas ar krievu deputātiem, kas savukārt O.Pulkam neesot pieņemams, teica J.Dinevičs, kā izmisuma soli novērtējot J.Birka aicinājumu JL.

TP priekšsēdētājs Aigars Kalvītis un Saeimas frakcijas priekšsēdis Māris Kučinskis Dienai apgalvoja, ka viņiem nekas neesot zināms par notikumiem domē. Agrāk partiju valdes izskatīja jautājumus, kuri saistās ar vadības vēlēšanām Rīgas pašvaldībā. Jau rakstīts, ka Rīgas mēra nomaiņa varētu atstāt iespaidu arī uz valdības stabilitāti, jo TP vairs nebūtu pienākuma atbalstīt arī TB/LNNK atrašanos valdībā un, iespējams, būtu interese koalīcijā iesaistīt JL, lai padarītu to līdzīgāku varas partijām. Vienlaikus TP ir ieinteresēta atšķelt JL no Pilsoniskās savienības un arī Aigara Štokenberga veidotās Sabiedrības citai politikai, kas visas noskaņotas aicināt cilvēkus piedalīties referendumā par Satversmes grozījumiem. M.Kučinskis teica, ka tagad neesot īstais brīdis radīt nestabilitāti valdībā un, viņaprāt, tai ar notikumiem domē neesot nekāda sakara. Tāpat TP neesot nepieciešams mazināt tēvzemiešu ietekmi, jo "tā jau tāpat ir tik zema, ja paskatās reitingus". Pēdējā Latvijas faktu aptaujā par TB/LNNK būtu gatavi balsot 2,3% vēlētāju, bet par pašu Tautas partiju - 4,8%.

LF direktors Aigars Freimanis Dienai sacīja, ka norises Rīgas domē ir "ļoti tālu no ideoloģijas un balstītas uz citiem principiem", kas sabiedrībai paliek neredzami. Taču, ja atceroties J.Birka ievēlēšanu amatā, tad bijis iespaids, ka "tas ir īstermiņa pasākums - Tautas partijai toreiz bija svarīgi nebūt Jaunā laika mēra gāzējiem, un J.Birks parādījās kā kompromiss, kuram bija jāatrisina līdz galam Dienvidu tilta jautājums, ko viņš arī it kā atvainodamies darīja", atceras sociologs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASIET VĒL:


Sarunas par jauno koalīciju ilgst līdz trijiem naktī


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas