Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Rīgas spīķeros runās akmeņi un gatavos ēst

Rīgas Centrālā tirgus dienvidu daļā esošais spīķeru jeb noliktavu kvartāls tuvākajos gados varētu piedzīvot vērienīgas pārmaiņas — tur plānots izvietot Francijā pabijušos Runājošos akmeņus, atvērt zaļo tirgu un Gastronomijas koledžu, bet tālākā nākotnē — izveidot arī bērnu un jauniešu mākslas muzejgaleriju, mūzikas skolu, tautas bibliotēku un pat jaunas Rīgas cirka telpas. Šādai Kultūras ministrijas (KM) un pilnsabiedrības Spīķeri nākotnes vīzijai par 1,6 hektāru lielās teritorijas attīstību atbalstu izteikusi arī Rīgas pašvaldība, apņemoties atrisināt zemesgabalu nomas jautājumu.

Kvartāls Daugavas krastā, kas atrodas Rīgas vēsturiskā centra robežās starp Maskavas, Krasta un Turgeņeva ielu, pašreizējo veidolu ieguva XIX gadsimta otrajā pusē, kad tika uzcelti 58 mūra spīķeri. Līdz mūsdienām gan saglabājušās tikai 13 ēkas, kuras līdz ar Centrāltirgus izbūvi netika nojauktas. Tās un visu apkārtni Rīga turpmāk paredzējusi izmantot kultūras un izklaides vajadzībām, virzību uz ko iezīmēja arī pērn notikušais starptautiskais arhitektu plenērs.

"Pašlaik tiek atjaunotas spīķeru ķieģeļu fasādes, uzklāti jauni vēsturiskie dakstiņu jumti un izgaismotas vecās noliktavas," stāsta sabiedrības Spīķeri, kurai pieder lielākā daļa ēku, pārstāve Egle Knoka. Novembrī un decembrī norisināsies starptautisks konkurss, kura dalībniekiem būs jāizstrādā tuneļa, kas zem Krasta ielas savieno kvartālu ar Daugavmalu, attīstības vīzija.

KM atbalsta teritorijas atdzīvināšanu un jau sākusi pārrunas ar Francijas gastronomijas skolu Ecole Ferrandi par koledžas izveidi spīķeros, saka KM sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Zvirbule. Izglītības uz zinātnes ministrija apņēmusies šo ideju virzīt tālāk.

Rīgas attīstības komitejas priekšsēdētājs Edmunds Krastiņš (TP) uz visiem izteiktajiem piedāvājumiem raugās pozitīvi, jo šo teritoriju jau sen nepieciešams sakopt. "Pretējā gadījumā mums dzelzceļš ir tāda kā robeža starp jauno attīstību un to bardaku, kas tur notiek," viņš piebilst.

Taču, pirms nolemt par konkrētu projektu īstenošanu, Rīgas domei jālauž līgums ar pašvaldības uzņēmumu Rīgas Centrāltirgus, kas ir šīs teritorijas nomnieks. Par to pilsētas izpilddirektors Andris Grīnbergs jau drīzumā sagatavos lēmumprojektu, ko nodos deputātu balsojumam, saka viņa preses sekretārs Uģis Vidauskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

No pirmdienas gaidāmi nokrišņi

No pirmdienas mākoņu daudzums palielināsies, pirmdien dienas laikā daudzviet uzlīs, liecina sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas