Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Sakopsim, pacietieties!

Kāda Sarkandaugavas nama iemītnieki spiesti sadzīvot ar jaunu un nepatīkamu kaimiņu — kanalizācijas smaku it visur, pat savos dzīvokļos. Pēc tam, kad ap Jāņiem ēkā plīsa kanalizācijas caurule, pagraba grīda jau mēnesi noklāta ar ekskrementiem. Iedzīvotājiem, līdzko viņi atver logu vai durvis, degunā iecērtas nepatīkama smaka. Turklāt, pēc speciālistu teiktā, šādi apstākļi var veicināt saslimšanu ar zarnu trakta slimībām. Tikai pēc Dienas vēršanās pie Rīgas domes izpilddirektora namu pārvaldei trešdien tika uzdots pagrabu iztīrīt un dezinficēt ar hloru.

Virsū kakām — skaidas


Bezkaunība — tā Sarkandaugavas ielas 26.mājas 6.korpusa iedzīvotāji raksturo situāciju, kurā viņi spiesti dzīvot vairāk nekā mēnesi. Kamēr citi gatavojās Līgo svētkiem, viņu pagrabā pārplīsa kanalizācijas caurule. Pašvaldības SIA Sarkandaugava avārijas dienests ieradās uzreiz pēc svētkiem un izsūca ūdeni no applūdušā pagraba, taču ekskrementu un dubļu maisījumu, kas izveidojies uz pagraba grīdas, pārklāja ar dažu centimetru biezu skaidu kārtu. Kāpņu telpas vecākā Gaļina ir neizpratnē par šādu attieksmi: "Un ko mums tagad darīt? Tur mušas lodā un tad tādas netīras rāpo pa mūsu ēdienu!" Arī citi sanākušie 6.korpusa iedzīvotāji, pārsvarā kundzes gados, uzsver, ka pat karstākajās vasaras dienās nevar atvērt logus, jo tad visa māja smird pēc kanalizācijas un istaba pilna ar mušām. Gaļina Dienai parāda, līdz kurai vietai pagrabu vēl nesen klāja ūdens. Nu par to liecina tikai mitrās sienas un sabērtās skaidas zem kājām. Taču, jau atverot pagraba durvis, uzvēdī spēcīga kanalizācijas smaka. Gaļina piebilst — šī smirdoņa vēl neesot nekas salīdzinājumā ar to, kāda bijusi pirms mēneša. Otrā stāva iemītnieks Alberts norāda, ka viņam gan neesot tik traki kā tiem, kas dzīvo zem viņa — tieši virs smakas un mušu pārņemtā pagraba. Zvanīts uz namu pārvaldi tiek regulāri, taču telefona klausulē dzirdama viena atbilde: "Mēs visu sakopsim, tikai nedaudz pacietieties!"

Slimību perēklis


Atšķirībā no iedzīvotājiem namu pārvalde izveidojušos situāciju neuzskata par problēmu. "Vēl pagājušajā nedēļā mūsu speciālisti apmeklēja namu un pārliecinājās, ka tur viss ir normas robežās," saka pašvaldības SIA Sarkandaugava sistēmu inženiere Antoņina Pšeņičņikova. Viņa arī apsola, ka jau tuvākajās dienās uz turieni tiks nosūtīts traktors, kas izvedīs skaidu un ekskrementu maisījumu. Iedzīvotāji gan šādam solījumam netic. "Kad saķersim dizentēriju vai kādu citu zarazu, tikai tad sāks kaut ko darīt. Mēs taču nevaram izkontrolēt, kur tās mušas no pagraba pēc tam lido," satraukusies Gaļina. Kāda cita 6.korpusa iedzīvotāja piebilst, ka visvairāk esot bail par mazajiem bērniem. Sabiedrības veselības aģentūras vides veselības daļas vadītāja Solvita Muceniece iedzīvotāju bažas sauc par pamatotām, jo šādos apstākļos zarnu trakta slimības pārnēsājošajiem insektiem tiek radīta labvēlīga vide, kur vairoties. Viņa norāda, ka noklātās zāģu skaidas uzsūc mitrumu, taču neiznīcina slimības izraisošās baktērijas un cērmju oliņas, tāpēc namu pārvaldes darbiniekiem obligāti bija jāveic dezinfekcija ar hloru saturošiem līdzekļiem. Dizentērijas un citas gremošanas trakta slimības ierosinošās baktērijas nepārvietojas pa gaisu, bet tās var pārnēsāt mušas, piebilst S.Muceniece. Praktiski aģentūra Sarkandaugavas 26.mājas iedzīvotājiem palīdzēt nevar, jo tas ir namu pārvaldes uzdevums, tāpēc vienīgi var ieteikt biežāk mazgāt rokas un nelaist bērnus pagraba tuvumā.

Uzzinājis no Dienas par situāciju Sarkandaugavas 26.namā, Rīgas domes izpilddirektora vietnieks Ģirts Auškaps trešdien uzdeva namu pārvaldei nekavējoties sākt pagrabu tīrīt un dezinficēt ar hloru. Viņa preses sekretārs Uģis Vidauskis iesaka turpmāk iedzīvotājiem nepieciest kanalizācijas smaku un atbildīgo iestāžu neizdarību nedēļām ilgi, bet uzreiz vērsties ar iesniegumu domē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas