Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Saktas ziedu tirgus rekonstrukcijai vajag miljonu latu

Vēl vismaz gadu Saktas ziedu tirgus rekonstrukciju nepiedzīvos. Tā nu sanācis, ka naudas trūkums pašvaldības makā licis "novīst" vienam no pilsētai un tās iedzīvotājiem nozīmīgiem projektiem — Vērmanīša puķu dobēm jeb divu jaunu arhitektu vīzijai par vēsturiskā tirdziņa rekonstrukciju. Gan projekta autori, gan tā pasūtītājs — pašvaldības aģentūra Rīgas dārzi un parki — atzīst, ka projekts ir gatavs un atliek vien sākt puķu tirdziņa būvniecību. Taču gadiem ilgi apsvērto ieceri apturējis naudas trūkums.

Projekts gatavs

Runas par Saktas ziedu tirdziņa pārbūves nepieciešamību ilgst jau vairāk kā desmit gadu, taču skaļākas tās kļuva 2007.gadā, kad Rīgas dārzu un parku izsludinātajā konkursā par piemērotāko priekšlikumu tika atzīts arhitektu Arvīda Līkopa un Matīsa Zemīša projekts. Saskaņā ar piedāvājumu, kas šo divu gadu laikā, mērojot ceļu cauri atbildīgajām pašvaldības institūcijām, ievērojami mainījies, trīs stiklotie ziedu paviljoni izvietoti vienā rindā Tērbatas ielai tuvākajā parka malā. Piekļuve tirgotavām pretēji sākotnējai iecerei organizēta tikai no Tērbatas ielas. Arhitekti ņēmuši vērā vairākkārtējas Rīgas pilsētas būvvaldes un pilsētas arhitekta Jāņa Dripes saaicinātās arhitektu kolēģijas iebildes gan par projekta vizuālo raksturu — stiklotām fasādēm un daudzšķautņainiem jumtiem, kas atgādina izkaisītu ziedlapiņu motīvus, gan paviljonu lineāro izvietojumu, kā rezultātā Vērmanes dārzā nenotiek apbūve un parks tiek saudzēts. Ir saskaņots tehniskais projekts, un A.Līkops saka: "No mūsu puses projekts ir gatavs. Ļoti svarīgi, lai šāda vieta pašā Rīgas centrā tiktu sakopta. Būtu žēl, ja iesāktais darbs paliktu pusceļā un nesasniegtu rīdziniekus. Varbūt tieši šāda, sabiedrībai domāta būve Latvijas šībrīža situācijā būtu īstajā brīdī un īstajā vietā."

Vajag miljonu

Arhitektu aprindās par ganu ceļotāju apmetni dēvēto tirdziņu ieinteresēts sakārtot arī pasūtītājs: "No Rīgas dārzu un parku puses ir izdarīts viss. Tagad tikai jāsāk būvēt," saka aģentūras direktora vietnieks Māris Kaminskis, atzīstot, ka aptuveni miljons latu — summa, kas sarežģīto arhitektonisko un inženiertehnisko risinājumu dēļ nepieciešama tirdziņa būvniecībai, — ir galvenais iemesls, kas vismaz uz gadu liek no ieceres atteikties.

"Protams, mums nepatīk, kā tagad izskatās. Arī "puķinieki" nav apmierināti, ka jāstrādā būdās. Taču nauda ir iedalīta tik, cik ir. Mēs nezinām, kā varēsim visus parkus šogad sakopt," saka M.Kaminskis.

Skeptiskāks par termiņiem ir Rīgas domes vides komitejas vadītājs Dainis Īvāns (LSDSP): "Pateicoties būvvaldes augstajām prasībām un estētiem arhitektiem, projekts ir miris — nerealizējams." Viņš uzskata, ka Rīgas dārzi un parki darījuši pareizi, atsakoties realizēt ieceri par tik lielu summu, jo "šajā laikā mēs nevaram tirdziņam atļauties vienu miljonu latu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas