Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Satversmes tiesa vērtēs Deglava ielas torņu likumību

Iedzīvotājiem radusies cerība, ka četras 25 stāvu augstceltnes un to savienojošo piecstāvu ēku, ko iecerēts būvēt privātmāju rajonā starp A.Deglava un Lubānas ielu, celt tomēr nedrīkstēs. Cerību devusi Satversmes tiesa (ST). Tā aptuveni pēc 40 apkārtējo māju iemītnieku iesnieguma, kurā apstrīdēts rajonam noteiktais jauktas apbūves zonējums un tā rezultātā tapušais augstbūvju projekts, ierosinājusi lietu par Rīgas teritorijas plānojuma atbilstību Satversmei.

Deglava un Lubānas ielas rajona iedzīvotāji par, viņuprāt, pieļautajām nepilnībām zonējuma noteikšanā publiski sāka runāt šā gada jūlijā, kad Rīgas domē (RD) apstiprināšanai tika virzīts konkrētais apbūves priekšlikums. Iedzīvotāji pārliecināti, ka mainīt zonējumu no savrupmāju teritorijas uz jauktu nedrīkstēja. To šā gada 1.aprīlī atzina arī pilsētas attīstības departaments, aicinot deputātus rajonam atgriezt iepriekšējo atļauto izmantošanu, jo plāna izstrādes gaitā neesot ņemta vērā reālā situācija.

Ja privātmājām zonējums tiešām tika mainīts, augstbūvēm paredzētajiem zemes gabaliem pēc deputāta Mihaila Kameņecka (SC) pēdējā brīdī iesniegta priekšlikuma tika saglabāts jauktas apbūves zonējums. RD pretkorupcijas komisijas vadītājs Einārs Cilinskis (TB/LNNK) toreiz izteicās, ka šis izskatās pēc klasiska korupcijas gadījuma, jo risks pastāvot tieši gadījumos, kad tiek pieņemti pēdējā brīdī iesniegti priekšlikumi. Tas gan nebija šķērslis, lai jūlijā domnieki būvniecības ieceri tomēr atbalstītu.

Vai lēmumu bija tiesisks pamats pieņemt, tagad atbilstoši Satversmes 1. un 115.pantam, kas nosaka, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika un ka valsts aizsargā ikviena tiesības dzīvot labvēlīgā vidē, sniedzot ziņas par vides stāvokli un rūpējoties par tās saglabāšanu un uzlabošanu, vērtēs ST. Šis ir kārtējais gadījums, kad iedzīvotāji vēršas ST, lai apstrīdētu Rīgas attīstības plānu. Kā norāda attīstības departamenta sabiedrisko attiecību pārstāve Marija Ābeltiņa, vēl ierosināta lieta par teritoriju Maskavas ielā 264 un Maskavas ielā bez numura, kur atļauta dzīvojamo māju apbūve, lai gan teritorija atrodas Daugavas aizsargjoslā. Tuvākajā laikā arī Kundziņsalas iedzīvotāji gatavojas vērsties ST, lai apstrīdētu viņu dzīvojamā rajona iekļaušanu ostas teritorijā. Patlaban ar šo gadījumu iepazīstas Tiesībsarga biroja speciālisti, kas iedzīvotājiem dos ieteikumus, kā rīkoties tālāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas