Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Siltā ziemā lieli rēķini

Vairāki rīdzinieki vērsušies Dienā un ir neizpratnē, kāpēc rēķins par siltumu janvārī, salīdzinot ar decembri, ir uz pusi lielāks, lai gan paaugstinātie tarifi vēl nav stājušies spēkā un šā gada pirmais mēnesis bijis viens no siltākajiem pēdējos gados. Tomēr, kā apgalvo uzņēmuma Rīgas siltums (RS) pārstāvji, nekādas kļūdas te nav — decembrī skaitītāji tika nolasīti dažas dienas pirms mēneša beigām, līdz ar to atlikušās dienas "pievienoja" rēķinam par janvāri, kas bija arī nedaudz aukstāks mēnesis par iepriekšējo.
RS norāda, ka nama apsaimniekotājs var regulēt temperatūru mājā, tas arī sadala kopējo siltuma rēķinu dzīvokļiem.

Juglas rajona iedzīvotājs Guntis Rozenbergs decembrī par sava 56 m2 lielā dzīvokļa apsildīšanu samaksājis 32,95 latus, savukārt janvāra rēķins piestādīts par 55% lielāks — 51,09 lati. Annas rēķins par 70 m2 lielu dzīvokli jaunuzceltā mājā Kaivas ielā, salīdzinot ar decembri, pieaudzis par 61% (no 27,53 līdz 44,48 latiem). Kāpēc starpība ir tik liela? RS, atbildot uz šo jautājumu, min divus iemeslus.

Vairāk dienu un aukstāks


Visbūtiskākais, atšķiras rēķinā ietverto dienu skaits. Proti, par decembri siltumskaitītāju rādījumus visā Rīgā lielākoties nolasīja 27.decembrī, par atskaiti ņemot 29.novembra rādījumus, savukārt par janvāri — šā gada 1.februārī, par atskaiti ņemot 27.decembri. Rezultātā decembrī samaksāts par 28 dienām, toties janvārī par 36, skaidro RS informācijas daļas vadītājs Andris Sproģis.

Otrais, janvāra vidējā gaisa temperatūra bija ap –1 grādu, kas ir gandrīz par diviem grādiem zemāka nekā decembrī (tam apstiprinājumu Diena guva arī Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūrā). Ņemot vērā abus šos faktorus, šā gada pirmajā mēnesī siltuma patēriņš Rīgā, salīdzinot ar decembri, bijis 1,4 reizes lielāks. "Tas ir vidējais rādītājs visā Rīgā. Katrā konkrētā mājā tas var nedaudz atšķirties," uzsver A.Sproģis.

Kaut gan februāris ir īsais mēnesis un vidējā temperatūra tajā bijusi vairākus grādus plusā, RS neņemas prognozēt, vai tas nozīmēs arī rēķina sarukšanu, jo ar februāri RS palielinās tarifu no pašreizējiem 27,48 latiem par vienu megavatstundu līdz 32,47 (+18%), tātad iedzīvotājam jārēķinās, ka pie katriem 10 latiem klāt būs jāmaksā 1,8 lati. Otrs paaugstinājums vēl par 9% sekos martā.

Var pieprasīt datus


"Kāpēc nevar mazāk kurināt, lai ietaupītu?" vaicā G.Rozenbergs, uz ko A.Sproģis atbild, ka "ir standarts — dzīvokļos jānodrošina 18—20 grādi". Vecās mājas, kuras ir slikti nosiltinātas, "apēd" vairāk siltuma, lai šo temperatūru sasniegtu. Taču jebkurā gadījumā namīpašnieks vai apsaimniekotājs, kas dzīvokļiem sadala kopējo rēķinu, var arī regulēt temperatūru mājā. Katrs papildu grāds kopējo mājas rēķinu palielina par apmēram 5%.

Cilvēkiem, kuriem šķiet, ka viņu rēķini ir nepamatoti lieli, RS iesaka rakstīt iesniegumu uzņēmuma komercdirektoram un nosūtīt to pa pastu (Cēsu iela 3a, LV-1012), faksu (67017363) vai aiznest personīgi uz biroju, lai RS izsniegtu datus par to, cik liels bijis siltuma patēriņš konkrēti viņu mājai, un paši pārrēķināt. Piemēram, kā noskaidroja Diena, Kaivas ielas mājai kopumā patēriņš pieaudzis par 38%, bet konkrētajam dzīvoklim piesūtīts par 61% lielāks rēķins. Savukārt G.Rozenberga mājai palielinājums bijis par 5% mazāks nekā viņa dzīvoklim. Šādas neatbilstības jāskaidro pie nama apsaimniekotāja.

kā aprēķina
  • Siltuma jaudu nosaka RS, taču to var regulēt arī pats apsaimniekotājs ēkas siltummezglā
  • Par nokurinātajām megavatstundām RS piesūta apsaimniekotājam rēķinu
  • Cik jāmaksā katra dzīvokļa īpašniekam, apsaimniekotājs nosaka, sadalot rēķina kopsummu atbilstoši apdzīvojamajai platībai vai arī pēc katra dzīvokļa individuālajiem skaitītājiem

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas