Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Smiltis no Rīgas ielām ved uz izgāztuvi

Otro nedēļu galvaspilsētas ielās norit ziemā izkaisīto smilšu savākšana. Budžetā tam atvēlēts 400 000 latu, bet precīzas izmaksas pašvaldība noteiks tikai pēc padarīto darbu apjoma izmērīšanas. Rīgas domes Satiksmes departaments prognozē, ka ar šiem līdzekļiem vajadzētu pietikt, lai notīrītu maģistrālās ielas, proti, ielas, kurās kursē sabiedriskais transports, un svarīgākās rajona nozīmes ielas. Izdevumu adekvātumu šim mērķim krīzes apstākļos departaments nekomentē.

Maksā pēc kilometriem

"Ziemā uzkrājušās smiltis no ielu brauktuvēm ir nepieciešams savākt, lai vasarā augstās satiksmes intensitātes rezultātā tās neradītu putekļu mākoņus, kas ir kaitīgi gan cilvēka elpceļiem, gan videi, gan arī pasliktina redzamību uz ielas," saka departamenta Transporta būvju uzturēšanas nodaļas vadītāja Laura Lakšmane. Paredzēts, ka šie darbi tiks pabeigti līdz aprīļa beigām.

Katrā priekšpilsētā ir noteikti maršruti un darbu apjomi, kas jāveic atbilstoši ielu skaitam, segumu tipam un citiem parametriem. Finansējums ielu uzturētājiem tiek ieplānots atbilstoši uzturamās platības apjomam un samaksa tiek veikta nevis par izvesto smilšu daudzumu, bet par notīrīto tekņu zonu kilometriem. Kopumā jāattīra brauktuves 1099 kilometru garumā, informē departamentā. Tas nozīmē, ka par viena kilometra notīrīšanu pašvaldība maksā ap 364 latiem.

Saskaņā ar 2004.gada konkursa rezultātiem ielu uzturēšanu Rīgā veic četras firmas — a/s Ceļu pārvalde (CP) atbild par Ziemeļu rajonu, Vecrīgu, Zemgales, Vidzemes un Latgales priekšpilsētām, SIA Pilsētas ekoserviss (PE) par Centra rajonu, KS RT Road (RTR) par Kurzemes priekšpilsētu un SIA Rīgas tilti par tiltiem un satiksmes pārvadiem. CP izpilddirektora palīdze Marika Zalāne skaidro, ka smilšu savākšanas izmaksas veido gan tehnikas uzturēšana un izmantošana, gan degvielas uzpildīšana, gan cilvēku atalgošana. Vienā brigādē strādā vairāki cilvēki, kuri ar traktoru, kas aprīkots ar birsti, iekrāvēju un pašizkrāvēju, savāc lielumu smilšu. Tad pāri brauc slaucīšanas iekārtas, kas veic arī ielu seguma mitrināšanu. Pēc savākšanas smiltis tiek nogādātas atkritumu poligonā. Tās nav atkārtoti izmantojamas ielu kaisīšanai, jo ir ar lielu izmešu un dažādu atkritumu piejaukumu.

Sētnieki grēko

Pagājušajā nedēļā Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) pilsētas izpilddirektoram uzdeva "aktivizēt un pastiprināti kontrolēt" ziemā izkaisīto smilšu savākšanu. Rajonu un priekšpilsētu izpilddirekcijām tagad jāpievērš īpaša uzmanība, lai sētnieki smiltis neslaucītu no trotuāriem uz ielas braucamās daļas, kas var kavēt smilšu savākšanu. "Visi sētnieki nenāk tīrīt noteiktā laikā. Daži atnāk pēc plkst.9, kad brigāde jau darbu pabeigusi. Bet tehnika taču nevar katru gaidīt vai pēc tam vēlreiz tīrīt to pašu ielu," norāda M.Zalāne. Šādu namu apsaimniekotāju rīcību var traktēt kā attiecīgo Rīgas domes saistošo noteikumu pārkāpumu, par ko var administratīvi sodīt, atgādina izpilddirektora p.i. Ģirts Auškāps (TB/LNNK). Tāpēc sētniekiem ir pienākums savāktās smiltis izmest atkritumu konteineros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas