Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Suņi Babītē nav mērdēti badā

Divdesmit Rogu mājas suņu izkāmēšanas un slimību iemeslu, visticamāk, atklāt neizdosies. Babītes pagasta Rogu māju suņi nav ilgstoši badināti — to pierāda viena mirušā dzīvnieka sekcijas rezultāti. Pie šī secinājuma lietas izmeklēšana, visticamāk, arī apstāsies, jo Latvijā precīzākus izmeklējumus nav iespējams veikt. Augusta sākumā organizācija Dzīvnieku SOS un pašvaldības policija uz aizdomu pamata par ilgstošu dzīvnieku nebarošanu un citiem labturības noteikumu pārkāpumiem atsavināja Rogu saimniecei četrus suņus. Neilgi pēc tam viens no dzīvniekiem nomira.

Suņi, iespējams, saindēti

Trešās pakāpes novājēšana, iekaisušas acis, daļēji atmirušas aknas un asinsizplūdums sirdī — tās ir tikai dažas no Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Nacionālā diagnostikas centra pataloganatomu konstatētajām kaitēm mirušajam Babītes pagasta Sēbruciema Rogu māju sunim. PVD Rīgas rajona pārvaldes vadītājs Armands Daubers lēš, ka par iespējamajiem cēloņiem ir grūti spriest. Kā viena no versijām tiek minēta saindēšana, bet pierādīt to nav iespējams. "Vienīgais, ko pagaidām varu pateikt — ilgstoša badināšana šādas sekas atstāt nevar," saka A.Daubers. Par to, ka saimniece suņus regulāri baro, galvo arī Babītes pagasta veterinārārsts Zigurds Ronis. Viņš Dienai stāsta, ka pats ir bijis klāt ēdienreizēs. Citreiz braucis uz Rogām pat divas reizes dienā.

Kad Diena ierodas Rogās, televizors istabā izdziest. Arī suņus nekur neredz. Taču klauvējot pie mājas durvīm, atskan skaļa riešana. Pēc pāris minūtēm parādās arī mājas saimniece Rasma Zondaka. Viņai rokā ir čeks par barības iegādi 55 latu vērtībā. "Ja es būtu suņus turējusi badā, kāpēc man vajadzētu pirkt barību?" rādot čeku, saka Rogu māju saimniece. Tāpat nav skaidrs, kāpēc pie ķēdes esošais suns ir vesels, par ko pārliecinājās arī Diena. Dzīvnieks, lai gan ir ļoti bailīgs, citādāk izskatās veselīgas miesas būves un ar normālu apmatojumu.

Ierosina krimināllietu

Augusta sākumā kāds garāmgājējs pamanīja vājos un bezspalvainos suņus klīstam pa ceļmalu un informēja par to dzīvnieku aizsardzības biedrību Dzīvnieku SOS. Biedrības valdes priekšsēdētāja Laura Karnīte stāsta, ka 8. augustā apsekojot minēto vietu, Dzīvnieku SOS darbinieki konstatēja, ka viensētā tiek turēti aptuveni divdesmit distrofisku (izkāmējuši) un bezspalvainu suņu. Apsekošanas laikā Dzīvnieku SOS darbinieki izsauca policiju, ar kuras palīdzību sievietei tika atsavināti četri suņi. Viens no tiem mira neilgi pēc nogādāšanas klīnikā.

Veterinārārsts Dzīvnieku veselības centra direktors Aigars Briņķis, kura aprūpē ir nodoti no Rogām izņemtie suņi, norāda, ka pārbaudes liecina, ka dzīvniekiem ir ādas sēnīte, zemādas kašķis kā arī nieru un aknu darbības traucējumi. Ādas kaites suņi, visticamāk, ieguvuši no kontakta ar slimu dzīvnieku. Zemās imunitātes dēļ Rogu suņi pret šo slimību ir bijuši daudz uzņēmīgāki. Kas sagrāvis dzīvnieku imūnsistēmu, nav iespējams noteikt, jo Latvijā šādas pārbaudes netiek veiktas.

Lietas izmeklēšanā iesaistījusies arī policija. Rīgas reģiona pārvaldes preses un sabiedrisko attiecību pārstāve Zane Bērziņa apstiprina, ka izmeklēšana ir uzsākta. PVD pārstāvis gan norāda, ka nav pamata vainot saimnieci. Dienests regulāri veicis R.Zomeres trīs govju apskati. 13.augustā PVD pārstāvji pamanījuši pa sētu staigājošos "skeletus". Nākošajā reizē 18.augustā tika apsekoti tikai suņi. Par iespēju, ka R.Zondaka pati būtu netīši saindējusi savus suņus ar pretblusu līdzekli, A.Daubers saka: "Pretblusu līdzeklis Frontline, kuru lietoja arī Rogu saimniece, ir paredzēts klāšanai uz dzīvnieku ādas, tāpēc tas nekādi nevarēja izraisīt saindēšanos vai ādas problēmas." Ja suņi patiešām ir tikuši saindēti, nav skaidrs, kā ļaundaris varēja to izdarīt ar gandrīz divdesmit suņiem vienlaicīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas