Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

TP Krastiņa vietā virzīs Sarmīti Pīku

Edmunda Krastiņa vietā (TP), kurš pirmdienas vakarā paziņoja par savu atkāpšanos no Rīgas domes attīstības komitejas vadītāja amata, Tautas partija virzīs Sarmīti Pīku, to Dienai apstiprināja pati deputāte. "Nevar iebāzt galvu smiltīs, ir jāpieņem izaicinājumi," sacīja S.Pīka, vaicājot, kāpēc piekritusi kandidēt uz šo amatu. To, kurš nāks E.Krastiņa vietā, balsojumā izlems attīstības komitejas deputāti.

S.Pīka šobrīd darbojas divās domes komitejās - attīstības komitejā, kā arī kultūras mākslas un reliģijas lietu komitejā. E.Krastiņa atkāpšanās viņai bijis "milzīgs pārsteigums".

Otrdien domē notiks koalīcijas padomes sēde, bet trešdien attīstības komitejas sēde.

Jau ziņojām, ka Edmunds Krastiņš (TP), kura kabinetā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki 17.jūnijā veica kratīšanu, pirmdienas vakarā preses paziņojumā informē, ka atkāpjas no Rīgas domes attīstības komitejas vadītāja amata. E.Krastiņš aicina no amata atkāpties arī Rīgas mēru Jāni Birku (TB/LNNK), kura atkāpšanās būtu "nopietns signāls" pārmaiņām domē. Rīgas mērs atkāpties negatavojas. Pēc E.Krastiņa paziņojuma, neviena no koalīcijas partijām nav izteikusi atbalstu J.Birka nomaiņai.

“Ņemot vērā pēdējā laika notikumus Rīgas domē, uzskatu par politiski neiespējamu turpināt darbu Rīgas domes Attīstības komitejas vadītāja amatā. Es nejūtu un nevaru just tiešu atbildību par korupcijas skandālu Rīgas domē, jo esmu darījis visu, lai korupcijas riskus mazinātu,” teikts E.Krastiņa paziņojumā.

Tautas partijas deputāts atkāpjas, "lai Rīgā netiktu bremzēti jaunie attīstības projekti", tā motivēta atkāpšanās no amata.

Rīgas domes priekšsēdētājs J.Birks E.Krastiņa soli vērtē kā pašsaprotamu, jo jau iepriekš esot sacījis, ka attīstības joma ir Tautas partijas un E.Krastiņa atbildība. Mērs uzskata, ka TP ir jādara viss, lai mazinātu aizdomu ēnu šajā sektorā. J.Birks neplāno atsaukties E.Krastiņa mudinājumam atkāpties, kā varēja noprast no paziņojuma, un uzskata, ka «tas ir nekas vairāk kā mēģinājums novērst uzmanību no savām nedienām».

Rīgas vicemērs Andris Ārgalis (TP) Dienai sava partijas biedra Edmunda Krastiņa rīcību vērtēja kā godprātīgu, ņemot vērā neskaidros motīvus nesenajai kratīšanai attīstības komitejas priekšsēža kabinetā, ko veica KNAB.

«Nav jau skaidrs, vai tas bija tikai teātris, vai arī tam bija kāds pamatojums. Kad notiek kratīšana un ir tāda mediju uzmanība, tad šādos apstākļos ir grūti vadīt komiteju,» skaidroja A.Ārgalis. Viņš kā par attīstības jomu atbildīgais vicemērs noraida iespēju, ka arī viņam būtu jāatkāpjas, jo vicemēriem neesot administratīvā atbildība — tā esot Rīgas domes priekšsēdētājam Jānim Birkam (TB/LNNK).

Ir iespaids, ka līdz ar atkāpšanos, E.Krastiņš vēlas veicināt TP jau agrāk plānotās izmaiņas Rīgas domes koalīcijā un arī vadībā, jo aicina arī J.Birku uzņemties atbildību. Taču A.Ārgalis apgalvoja, ka TP nevēloties mēra demisiju, jo «uzņemties atbildību nenozīmē, ka viņam jāatkāpjas». A.Ārgalis vēlas, lai domē būtu stabila koalīcija un, ja J.Birks to var nodrošināt «ar Zaļetājeva, Kurdjumova un Kotova balsīm, tad es tikai priecājos».

Jānis Zaržeckis (LPP/LC) vērtēja, ka E.Krastiņš spēris “vīrišķīgu soli”. “Politiķim ir vēlama tāda īpašība kā solījumu turēšana. Šoreiz vārdi ar darbiem ir saskanējuši,” savulaik Jāņa Dombura raidījumā Kas notiek Latvijā solīto, ka viņš [Krastiņš] atkāpsies no amata, ja korupcija pašvaldībā vērsīsies plašumā, atgādināja J.Zaržeckis.

J.Birka demisiju LPP/LC neatbalsta, jo “nedomāju, ka Birks bijis tuvu šiem procesiem un, ka šīs lietas jāskata kontekstā”. Kā maz ticamu J.Zaržeckis vērtēja Rīgas mēra nomaiņu līdz nākamajām pašvaldību vēlēšanām, kas gaidāmas pēc gada, jo citu koalīciju izveidot būtu sarežģīti. “Tikai tad, kad ir skaidra alternatīva var notikt izmaiņas, prognozēju stabilitāti,” sacīja deputāts.

Jaunā laika frakcijas vadītājs Rīgas domē Olafs Pulks telefonsarunā Dienai E.Krastiņa atkāpšanos no komitejas vadītāja amata vērtēja kā politiskās atbildības uzņemšanos un sagaida, ka no amata atkāpsies arī J.Birks. Tas vai Rīgas mērs zaudēs savu amatu būšot atkarīgs no koalīcijas vienotības.

"Domāju, ka viņš [Krastiņš] ir labi sapratis, ka kļuvis par traucēkli savai partijai, bet viņš kā politiķis ir izdarījis to, kas bija jāizdara. Kāda būs viņa vaina, par to vēl notiek izmeklēšana," norādīja O.Pulks.

Vai J.Birkam izdosies palikt amatā būšot atkarīgs no vairākiem apstākļiem, minēja opozīcijas pārstāvis. "Pirmkārt, vai Tautas partija paliks vienota savos uzskatos, pēc tam, kad Ahileja papēdis [Krastiņš] ir attīrīts. Otrkārt, cik nopietni jautājumi tiks uzstādīti Birkam."

O.Pulks norādīja, ka tagad "bumba" ir domes priekšsēdētāja pusē, jo viņam jālemj par departamentu vadītājiem. JL frakcijas vadītājs norādīja uz domes apjukumu nezinot, ko darīt ar aizdomās par kukuļošanu apcietināto Pēteri Stranci, kuram beidzies atstādināšanas termiņš.

Jau ziņojām, ka 17.jūnijā notika kratīšana E.Krastiņa kabinetā pēc kuras viņš netika aizturēts.

Kopš marta apcietinājumā atrodas Attīstības departamenta vadītājs Pēteris Strancis. Iepriekš uz aizdomu pamata KNAB par 65 tūkstošu eiro kukuļošanu aizturēja toreizējo attīstības departamenta administrācijas vadītāju Raimondu Janitu un agrāko departamenta vadītāju Vilni Štramu, kā arī kādu Igaunijas pilsoni. Kukuļošana, iespējams, notikusi saistībā ar uzņēmuma "NCC Spilve development" ieceri būvēt dzīvojamo māju kompleksu Spilvē.

Štrams un Janita no apcietinājuma atbrīvoti.

(papildināts ar otro rindkopu)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

EDMUNDA KRASTIŅA PAZIŅOJUMS

Diena iepriekš rakstīja

Pēc veiktās kratīšanas Edmunds Krastiņš nav aizturēts

TP pašapziņa vājinās; Birka pozīcijas tas nenostiprina

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas