Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ugunsgrēka Andrejsalā ietekmi uz gaisa kvalitāti varēs novērtēt februārī

Nedēļas nogalē Andrejsalā notikušā ugunsgrēka ietekmi uz gaisa kvalitāti galvaspilsētā varēs novērtēt februāra sākumā, kad būs zināmi mērījumu rezultāti, tomēr dūmi izkliedējās plašā teritorijā, samazinot iespēju kādā vietā bīstami paaugstināt piesārņojuma līmeni, aģentūra LETA uzzināja Valsts vides dienestā (VVD).

Speciālisti norāda, ka riepu sastāvā ir kaučuks, sēra savienojumi, un smagie metāli, kā arī dažādi citi piejaukumi. Jaunu, tāpat kā nolietotu, riepu sadegšanas procesā izdalās oglekļa dioksīds, oglekļa monoksīds, sēra oksīdi, cietās daļiņas, benzpirēns, dioksīni, furāni un polihlorbifenili, kā arī smagie metāli. Riepu degšanas rezultātā, tāpat kā citu videi kaitīgu preču, radītais piesārņojums ir daudzkārt kaitīgāks nekā meža ugunsgrēku radītais sadūmojums.

VVD skaidroja, ka ugunsgrēka laikā meteoroloģiskie apstākļi bija labvēlīgi, lai radītais gaisa piesārņojums neradītu apdraudējumu Rīgas iedzīvotājiem kādā konkrētā vietā un ar nokrišņiem koncentrētā veidā nenonāktu augsnē vai virszemes ūdeņos. 

Ugunsgrēka dūmi izkliedējās plašā teritorijā, samazinot iespēju kādā vietā bīstami paaugstināt piesārņojuma līmeni.

Dienestā arī informēja, ka Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra speciālisti veic ikmēneša novērtējumu par gaisa kvalitātes situāciju Latvijā. Janvāra sākumā ievākto cieto daļiņu un nokrišņu paraugu no Rīgā izvietotajām atmosfēras gaisa kvalitātes stacijām testēšanas rezultāti būs pieejami februāra sākumā. 

Tad arī varēs secināt, vai ir bijis kāds piesārņojums cieto daļiņu sastāvā attiecībā uz smagiem metāliem vai policikliskiem aromātiskiem ogļūdeņražiem vai nokrišņos klātesošo atmosfēras gaisa sauso daļiņu nosēdumos, skaidroja VVD.

Vienlaikus VVD atgādina, ka riepu degšanas rezultātā radītais piesārņojums īstermiņā var radīt elpceļu kairinājumu un alerģiskas reakcijas. Ilgtermiņā tas var palielināt arī sirds un asinsvadu slimību risku un ņemot vērā, ka daļa no degšanas laikā radītājiem izmešiem ir kancerogēnas vielas - onkoloģisko saslimšanu risku.

VVD aicina uzņēmējus, kas nodarbojas ar jaunu riepu tirdzniecību un nolietotu riepu apsaimniekošanu, ar īpašu rūpību attiekties pret ugunsdrošību. VVD vērš iedzīvotāju uzmanību, ka arī tikai vienas riepas vai neliela daudzuma gumijas un plastmasas atkritumu dedzināšana ārpus speciālām sadedzināšanas iekārtām rada piesārņojumu gaisā un augsnē - cilvēka veselībai un apkārtējai videi kaitīgus izmešus - putekļus, smagos metālus, klimatu pārmaiņu un skābo lietu veicinošas gāzes, kas satur toksīnus un kancerogēnas vielas.

Vienlaikus VVD norāda, ka jaunu riepu tirdzniecībai saskaņā ar vides aizsardzības normatīvo aktu prasībām nav nepieciešams saņemt atļauju VVD, kā arī nav izvirzītas īpašas prasības vides aizsardzībai.

LETA jau vēstīja, ka 28.decembra vakarā plkst.22.33 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma izsaukumu uz Andrejostas ielu, Rīgā, kur 750 kvadrātmetru platībā dega noliktavas tipa ķieģeļu ēka un riepas.

Pirms VUGD ierašanās no notikuma vietas tika evakuēts viens cilvēks, kurš tika nodots mediķu aprūpē. Tāpat, veicot ugunsgrēka dzēšanas darbus, cieta viens ugunsdzēsējs, kurš arī tika nodots mediķu aprūpē. No blakus esošajām sabiedriskajām ēkām tika evakuēti 145 cilvēki.

Negadījuma vietā ieradās arī VVD vides inspektori. Pēc VVD rīcībā esošās informācijas, ugunsgrēks izcēlās SIA Remik riepu tirdzniecības noliktavā.

Valsts policija nav konstatējusi ļaunprātīgu dedzināšanu riepu noliktavā. Policija ir sākusi resorisko pārbaudi, kuras ietvaros tiks skaidroti notikušā apstākļi.

Top komentāri

Guido Halturins
G
Skaidrojums kā no PSRS laika GOST'a, kad piesārņotos ūdeņus, kuri pārsniedza maksimāli pieļaujamās koncentrācijas, atšķaidīja ar tīru ūdeni līdz to nedaudz zemākam piesārņojumam par maksimāli pieļaujamo koncentrāciju.
Ho
H
Neviens nāvējošu indigo vielu devu saņēmis nav tā sadalīts uz visiem Rīgas un pierīgas iedzīvotājiem. Normālas valstis uzreiz mēra kaitīgās vielas bet Latvijā ka riktīga sūnu ciema ja uzziņas tad pēc mēnešiem vai gadiem....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas