Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Ušakovs: Herberta Cukura pārapbedīšana pašvaldības kapos nav pieļaujama

Rīgas mērs Nils Ušakovs uzskata, ka pretrunīgi vērtētā Latvijas aviatora Herberta Cukura (1900-1965) pārapbedīšana Brāļu kapos nav ne iespējama, ne pieļaujama. Lidotājs ir apvainots līdzdalībā holokaustā.Organizācija Nacionālais spēks svētdien, 10.aprīlī, izplatījusi aicinājumu atbalstīt Brazīlijā dzīvojošo Cukura bērnu lūgumu Rīgas Pieminekļu aģentūrai atļaut pārapbedīt tēva pelnus Rīgas Brāļu kapos.

Nacionālā spēka pārstāvis Viktors Birze turklāt norāda, ka organizācija gatavojas vērsties arī pie valsts institūcijām un Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas, lai prasītu nodrošināt "izcilā aviatora pārapbedīšanas ceremonijai Latvijas Bruņoto spēku līdzdalību un militārā goda izrādīšanu".Rīgas mērs Ušakovs aģentūrai LETA savukārt uzsvēra: "Cukura pārapbedīšana Brāļu kapos nav iespējama. No visiem viedokļiem šis solis nebūtu pieļaujams."Birze atbalsta vēstulē norāda, ka organizācija savu lūgumu pamato ar Cukura biogrāfiskajiem datiem: "Latvijas armijā viņš brīvprātīgi iestājies 1919.gada 22.martā Liepājā un sākotnēji ieskaitīts Cēsu rotā; 1920.gada 1.februārī paaugstināts par seržantu; tā paša gada 28.martā "par kaujas nopelniem" viņam dota leitnanta pakāpe. Karot Cukuram nācās pret lieliniekiem Latgales frontē. 1921.gadā viņš beidzis virsnieku kursus un, septembrī komandēts uz Kara aviācijas skolu, drīz kļuva par Latvijas kara aviācijas lidotāju."Kā iepriekš vēstīja laikraksts "Latvijas Avīze", Rietumos izplatītajā holokausta vēstures literatūrā viņu daudzviet min gandrīz vai kā vienu no aktīvākajiem holokausta īstenotājiem Latvijā. 1965.gada 23.februārī grupa Izraēlas slependienesta "Mossad" kaujinieku viņu Urugvajas galvaspilsētā Montevideo nogalināja ar vesera un pistoles palīdzību, it kā atriebjot līdzdalību 1941.gada nogales ebreju masu slepkavībā Rumbulā un citur.Kopš Cukura radinieku vēstules saņemšanas virkne sabiedrisku organizāciju un iestāžu, to vidū Latviešu virsnieku apvienība, Kara muzejs, Latvijas Nacionālā aviācijas biedrība, Latvijas Brāļu kapu komiteja, Rīgas Politiski represēto biedrība, jau paudušas savu nostāju Rīgas Pieminekļu aģentūrai, atzīstot, ka Cukurs kā neatkarības cīņu dalībnieks un virsnieks kvalificējams apglabāšanai Brāļu kapos. "Mēs spriedām, tikai vadoties no atbilstības kritērijiem, neizskatot politiskos un morālos aspektus," "Latvijas Avīzei" skaidroja Brāļu kapu komitejas priekšsēdētājs Eižens Upmanis. Tikai retā no uzskaitītajām institūcijām savā slēdzienā piebildusi, ka lietai var būt nevēlamas politiskas atskaņas.

Top komentāri

Juhaidi
J
Domāju, ka visi pasaules kretīni nespēj pārdzīvot, TO, ka Herberts Cukurs, latvietis un kurš ar paštaisītu lidmašīnu veica 48000 km lidojumu un Gambiju. Tas notika vēl tālajā 1936. gadā un neviens neko tādu nebija veicis. Tas bija neparasts Neļausim nevienam nomelnot šo varonīgo lidotāju. Ja mums būtu vairāk šādu cilvēku tagad, tādi Ušakovi sēdētu mierīgi savā sādžā un graustu semuškas;))) Esiet modri! Ja viņi tā baidās no kritušajiem varoņiem, tas liecina tikai to kādi zaķapastalas ir mūsu zemes pašvaldībās.
pamela
p
Nu izlasiet pats B.Šābertes grāmatu par Cukuru"Ļaujiet man run āt!"Kapēc aizbrauca?Stulbs jautājums,JO tu varēji tikai nošķaudīties Rumbulā un tiktu noslepkavots kā to izdarīja MOSAD šturmoviki ar Cukuru - BEZ pierādījuma,bez tiesas ! JA BŪTU PIERĀDĪJUMI!!!!!,tad Cukurs būtu tiesāts Nirnbergā !!!!!! Piekrītu F.Gordonam . Toties ar Ušaka un SC dubultmorāli, tiek parādīts gods?? PIERĀDĪTAM caur TIESU kara noziedzniekam !!! TAd MAN IR JAUTĀJUMS kas ir sc UN ušakovs TAI SKAITĀ --- slepkavu,NOZIEDZNIEKU ATBALSTĪTĀJI !!! VAI PAR TO KĀDS IR NOPIETNI AIZDOMĀJIES ???? Toties UŠAKAM un SC nepatīk !!! Čečenijas neatkarības cīnītājs un MŪSU neatkarības aizstāvis,kurš pat BIJA PSRS ofi'nš !? TAS ir ārprāts kas notiek Latvijā! Man Kononovs ir = ar Arāju !!!--- SLEPKAVA !!!Tikai ,kā raksta Gordons -- pareizajā slepkavu armijā!
pols
p
Paga , ko tad Ušakovs teiks, lai visus komunistu slepkavas, kas šāva mierīgos iedzīvotājus, kā Kononovs, jārok laukā un jāsūta atpakaļ Krievijai ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas