Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Uzņēmēji Z - Torņu būves apturēšanā saskata šantāžu

Lēmumā apturēt būvniecību torņu saimnieki saskata bijušā Rīgas būvvaldes šefa ietekmi

Iemesls, kāpēc tika apturēta divu augstceltņu Z—Torņi būvniecība pie Zundas kanāla, iespējams, slēpjas nevis celtnieku pieļautajos pārkāpumos, bet gan konfliktā, kas izcēlies starp projekta attīstītāju S.P.I Group meitas uzņēmumu SIA Z Towers, celtniecības kompāniju Strabag un bijušo Rīgas būvvaldes vadītāju Intu Pujātu, kura īpašumā ir ēka un zemesgabals blakus topošajam vērienīgajam biznesa kompleksam. Par to, ka konflikts ir nonācis augstos toņos, liecina kaut vai tas, ka ar presi sācis runāt pats S.P.I. Group īpašnieks, Krievijas oligarhs Jurijs Šeflers. Viņa vadītā kompānija uzskata, ka problēmas radušās I.Pujāta naudaskāres dēļ. Proti, 500 000 eiro vietā, kas bijušajam ierēdnim piedāvāti kā kompensācija par blakus iecerētajiem torņiem esošajam namam nodarīto kaitējumu, I.Pujāts pieprasa attīstītājiem nopirkt viņa īpašumus par vairākiem miljoniem eiro, Dienai saka Z Towers juridiskā dienesta pārstāve Jūlija Samuilova. Izskan arī aizdomas, ka I.Pujāts izmanto savus sakarus iepriekšējā darba vietā, lai panāktu šādu lēmumu pieņemšanu. Tikmēr I.Pujāts un ar viņu saistītās firmas Otrā avēnija advokāts Pāvels Rebenoks negribīgi komentē izskanējušās runas.

Būvē labākie


Diena jau rakstīja, ka pagājušajā nedēļā Rīgas pilsētas būvinspekcija, apskatot iecerētā 30 un 29 stāvu augstā biznesa kompleksa Z Towers celtniecības vietu Pārdaugavā, Daugavgrīvas ielā, atklāja pārkāpumus pamatu izbūvē un pieprasīja darbus nekavējoties pārtraukt. Kā norādīja pilsētas attīstības departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Marija Ābeltiņa, "tur ir būtiskas atkāpes no saskaņotā projekta kolonnu izvietošanā, un arī pagraba grīdas plātne daļēji ir uzbetonēta uz nenoblietēta pamata". Projekta autors arhitekts Uldis Lukševics gan to apšaubīja: "Kā inspektori var noteikt, ka tiek betonēts uz nenoblietēta pamata, ja ir jau uzbūvēti četri stāvi? To varētu redzēt, būvējot pirmo stāvu. Šai vietā pie Zunda kanāla, tieši pretī Ķīpsalai, kur divu gadu laikā paredzēts uzbūvēti divus torņus birojiem, konferenču telpām, veikaliem, arī pirmajai luksusa klases viesnīcai Sheraton. Kopējā projekta vērtība ir ap 250 miljoniem eiro, kas, pēc attīstītāju teiktā, ir ievērojama summa arī Eiropas mērogā. Krievijas oligarham Jurijam Šefleram pastarpināti piederošā firma Z Towers projektu pirms diviem gadiem pārņēma no tagad aizdomās par sievas slepkavības organizēšanu apcietinātā uzņēmēja Igora Ivanova. Ņemot vērā milzīgos ieguldījumus un to, ka Baltijas celtniekiem pieredzes līdzīgu projektu īstenošanā nav, darbu veikšanai un to uzraudzībai pieaicināti labākie Eiropas speciālisti: Austrijas būvuzņēmums Strabag, Somijas būvuzraugi Poyry, kā arī labākie inženieri, kuriem esot liela pieredze līdzīgo ēku celtniecībā Eiropā un Apvienotajos Arābu Emirātos.

Ar 500 000 nesamierinās


Tiesa gan, tas nav pasargājis projektu no tehniskām problēmām — pērn Z Torņu būvnieki tika atzīti par vainīgiem blakus būvlaukuma esošās XIX gadsimta beigās celtās divstāvu mūra ēkas Daugavgrīvas ielā 7 plaisāšanā un novešanā līdz avārijas stāvoklim. Kā stāsta J.Samuilova, nokārtot attiecības ar mājas īpašnieku — Intu Pujātu — ir bijis Strabag uzdevums, jo darbu pasūtītājs nav atbildīgs par būvnieku trešajām personām nodarīto kaitējumu. Taču tas nav izdevies līdz pat šim brīdim, jo I.Pujāts nepiekrīt piedāvātajam kompensācijas apmēram — pusmiljonam eiro.

"Es un Strabag pārstāvji ar viņu esmu ticies piecas reizes. Un katru reizi viņš savu prasību apjomu palielināja," Dienai atklāj S.P.I. Group īpašnieks Jurijs Šeflers. Pēc Strabag novērtējuma mājai nodarītais kaitējums ir ap 300 000 eiro, aptuveni šāds esot bijis arī apdrošinātāju novērtējums, līdz ar to I.Pujātam piedāvātā atlīdzība uzskatāma par vairāk nekā atbilstošu. Pats I.Pujāts, kā arī viņa advokāts Pāvels Rebenoks, gan sarunā ar Dienu neatklāj summu, ko grib saņemt kā kompensāciju. Pēc J.Samuilovas stāstītā, tā kā I.Pujāts piedāvājumam nav piekritis, šis pusmiljons eiro ir pārskaitīts notāram glabāšanai, un līdz 19.maijam bijušam ierēdnim ir jāizlemj, vai šo naudu izņemt.

Izskatās pēc šantāžas


P.Rebenoks atzīst, ka klients ir saņēmis būvnieku rakstisku piedāvājumu, tomēr, vai tur esot minēts pusmiljons eiro, viņš neapstiprina. Tajā pašā laikā advokāts liek saprast, ka naudas summa noteiktajā laikā netiks izņemta. "Manuprāt, tā ir neadekvāta cena. Māja Daugavgrīvas iela 7 ir kultūras piemineklis. Tā patlaban atrodas faktiski avārijas stāvoklī. Tur nepietiks ar tapešu pārlīmēšanu, vajadzēs nostiprināt konstrukcijas. Bez tam ir arī zaudējumi biznesam, jo telpu īrnieki ir bijuši spiesti aiziet. Jānoskaidro, cik lieli vispār ir šie zaudējumi, jo būvnieki tos aprēķināja pirms gada," uzskaita P.Rebenoks.

Attīstītāji gan to uztver kā šantāžu. Projekta attīstītāji pieļauj, ka tieši I.Pujāts ar saviem kontaktiem būvvaldē, varēja ietekmēt lēmumu apturēt torņu būvniecību. Kā norāda U.Lukševics, visas līdzšinējās inspektoru apskates ir notikušas, pamatojoties uz Otrās avēnijas (I.Pujāta īpašumu apsaimniekotājs, pieder Andrejam Voļpem, kas, pēc neoficiālās informācijas, saistīts ar pašu Pujātu — red.) iesniegumiem.

Pēc J.Samuilovas teiktā, I.Pujāta patiesā prasība ir nopirkt abas Daugavgrīvas ielā 7 esošās ēkas kopā ar zemi par sešiem miljoniem eiro, taču šis piedāvājums kompānijai nešķiet interesants.

Diena jau ir rakstījusi, ka līdzšinējais Rīgas būvvaldes vadītājs I.Pujāts no šī darba aizgāja pērnā gada sākumā, jo atklājās pārkāpumi saistībā ar būvprojekta saskaņošanu Silmaču ielā 1, kā rezultātā Rīgas tiesas apgabala prokuratūra aicināja saukt viņu pie amata atbildības. Tāpat Rīgas domes revīzijās bija atklājies, ka viņš, iespējams, nonācis interešu konfliktā, pieņemot lēmumus par sev piederošas firmas projektiem. Saskaņā ar Zemesgrāmatas datiem, I.Pujāts īpašumu Daugavgrīvas ielā 7 ieguva no Rīgas pilsētas, un šis zemesgabals ir ieķīlāts bankā par kopējo summu 808 837 lati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas