Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Vai RD vajadzīga sirdsapziņas padome?

Rīgas vicemērs Jānis Dinevičs (LSDSP) otrdien koalīcijas padomē rosinās atbalstīt savu ideju par sabiedriskās padomes izveidošanu korupcijas izskaušanai Rīgas domē

Jānis Dinevičs (LSDSP), Rīgas vicemērs


Pārstāvji no visiem slāņiem

Aicinu izmantot citu valstu pieredzi un izveidot Rīgas domē sabiedrisko padomi, kuras sastāvā būtu sabiedrisko organizāciju un inteliģences pārstāvji, uzņēmēji, žurnālisti, pensionāru apvienību pārstāvji u.c. iedzīvotāji, kā arī tiesībsargājošo institūciju pārstāvji. Tas dotu divējādu efektu - pirmkārt, palīdzētu noteikt, kuri ir virzieni, kur jāpilnveido, jāuzlabo normatīvā bāze, lai mazinātu korupcijas riskus, otrkārt, ja padomē parādītos informācija par konkrētiem faktiem un korupcijas gadījumiem, tad padomei tas būtu jādod zināms tiesībsargājošām iestādēm.

Tas būtu plašāk nekā pretkorupcijas komisija, kas nodarbojas tikai ar normatīvo aktu sakārtošanu. Agri vai vēlu šī komisija beigs savu darbu un sabiedriskā padome varētu būt zināms nākotnes etaps.

Padomē jābūt pārdomātai pārstāvniecībai no visiem sabiedrības slāņiem, kas varētu būt sabiedriskās organizācijas. Padomi veidotu 30-35 cilvēki un sēdes varētu sasaukt reizi mēnesī Rīgas domes priekšsēdētāja vadībā. Sēdēs tiktu apspriesti jautājumi, kuru risināšana rīdziniekiem šķiet nevajadzīgi apgrūtināta un rada saskarsmi vai aizdomas par korupciju.

Viena tāda padome jau darbojas domē. Tā ir konsultatīvā padome darbam ar invalīdiem, kuru uzticēts vadīt man. Tā pierāda šādas konsultatīvās padomes efektivitāti.

Andis Zīlāns Mežaparka Attīstības biedrības valdes loceklis


Drīzāk jāiet uz epārvaldi

Šis priekšlikums ir tāds diktējums no augšas. Taču pašvaldībai derētu pavaicāt rīdziniekiem, kas viņu skatījumā jādara - lēmumu pieņemšanas procesā, pilsētas plānošanā, sabiedrības līdzdalības jomā utt. Man šķiet, ir daudz aktīvu pilsoņu un nevalstisko organizāciju, kas varētu pateikt šos ierosinājumus. Process, kad ir redzami priekšlikumi un ka tie tiek ņemti vērā, ir atklātības un caurskatāmības būtība. Protams, jo vairāk padomes, jo vairāk vietas dialogam un jo labāk. Tur jau ir tā problēmas sakne, ka nav iespējams dzirdēt atklāti, kā kaut kas notiek vai nenotiek. Taču, kas liedz Rīgas domei jau tagad pirms lēmumu pieņemšanas parādīt divas nedēļas pirms tam internetā visus sagatavotos lēmumprojektus, ar ko mūsu ievēlētie pārstāvji nodarbojas. Būtībā ir jāiet uz epārvaldi.

Jānis Rokpelnis rīdzinieks, dzejnieks


Ko nespeciālists darītu šādā padomē?

Es nebūtu gatavs tādā padomē piedalīties, jo, manuprāt, jebkurā valstī ir speciālas organizācijas, profesionālas, kuras ar šīm lietām nodarbojas. Man nav ne mazākā priekšstatā, ko es varētu darīt šādā padomē - nebūdams speciālists, kā es varētu kaut ko nosodīt, spriest, skatīties tāmes, skatīties firmu īpašniekus, radiniekus utt. Tas ir nenopietni. Uz baumām neko nevar balstīt, viss ir jāpierāda, un ar šīm lietām jānodarbojas profesionālām iestādēm. Sarunājoties ar saviem draugiem būvniekiem, juristiem, viņi vienmēr nosauc kāda summa vai procenti ir jāsamaksā par būvniecības pasūtījumu visiem konkursantiem. Visi to zina un arī dara. Tā man ir stāstījuši. Ja tāda lieta pastāv, tad priekš kā es maksāju savus nodokļus dažādiem dienestiem, KNAB, policijai un tamlīdzīgām iestādēm? Katram jādara savs darbs.

Kremlī ir sabiedriskā padome, kas ir tautas sirdsapziņa, ko uz pusgadu ieceļ prezidents, un tas netraucē tur veidoties absolūti autoritāram, nedemokrātiskam režīmam. Tas ir uzskatāms piemērs, ka veselai valstij ir izveidota tāda sirdsapziņas padome, kas neizdara neko.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas