Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Vēlas vairāk kontrolēt namu apsaimniekotājus

Lai aizsargātu iedzīvotāju intereses, likumos jāparedz namu apsaimniekotāju kontrole un jāizveido speciāls reģistrs, kurā būtu iespējams iepazīties ar apsaimniekotāja līdzšinējo darbību. Par to piektdien vienojās dažādu institūciju pārstāvji, pārrunājot šobrīd galvaspilsētā aktuālo jautājumu par siltuma piegādes problēmām rīdziniekiem.

Savukārt apsaimniekotājam, lai atvieglotu norēķināšanās procesu ar komunālo pakalpojumu piegādātājiem, nākotnē varētu paredzēt iespēju veidot īpašu uzkrājumu fondu.

Reaģējot uz AS Rīgas siltums (RS) pagājušajā nedēļā sākto karstā ūdens atslēgšanu par parādiem vairākiem dzīvojamajiem namiem, līdz ar to liedzot iespēju saņemt pakalpojumu arī tiem iedzīvotājiem, kuri maksājumus veic regulāri, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) piektdien rīkoja darba sanāksmi, kurā piedalījās Rīgas domes, RS, kā arī Ekonomikas ministrijas un Patērētāju tiesību aizsardzības centra speciālisti.  

Diskusijas gaitā tika secināts, ka siltuma piegādes problēmās no juridiskā viedokļa ir iespējams noteikt papildu principus, tādējādi regulējumu pilnveidojot.

SPRK sabiedrisko attiecību pārstāve Daiga Reihmane stāsta, ka kārtību par siltuma piegādi, lietošanu un pārtraukšanu šobrīd nosaka Ministru kabineta noteikumi. "Taču apsaimniekotāju darbību, jo īpaši viņu veikto maksājumu aprēķinu, norēķinus un finanšu izlietojumu neviena institūcija nekontrolē," norāda SPRK pārstāve. Tā kā namu apsaimniekošanā jāievēro arī sociālie aspekti, normatīvajos aktos ir jāparedz apsaimniekotāju kontrole un attiecīga atbildība, lai aizstāvētu to personu intereses un tiesības, kas par pakalpojumiem ir norēķinājušies, kā arī citos gadījumos, kad iedzīvotāji sūdzas par apsaimniekotāju darbību.

Tāpat sanāksmes gaitā secināts, ka būtiski ir nodrošināt, lai iedzīvotājiem, izvēloties namu apsaimniekotāju, būtu pieejama informācija, kura ļautu izvērtēt apsaimniekotāja darbību – vai tas strādā godprātīgi. "To īstenot varētu, iespējams, izveidojot vienotu reģistru," atzīmē D.Reihmane. Tāpat jānosaka principi, kam jābūt ietvertam namu apsaimniekošanas līgumā.

Savukārt apsaimniekotājiem varētu paredzēt iespēju veidot īpašu uzkrājumu jeb rezerves fondu. Tajā, nodrošinoties pret nemaksātāju risku, apsaimniekotājs varētu uzkrāt līdzekļus, ko izmantot norēķiniem ar pakalpojumu sniedzējiem, līdz kamēr tie tiek atgūti no parādniekiem, stāsta SPRK pārstāve. Turklāt likumdošanā varētu paredzēt iespēju šādus parādus piedzīt bezstrīdu kārtībā.

Pašlaik Saeimā tiek izskatīts Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumprojekts, kuru iespējams pilnveidot. SPRK arī aicināja siltuma piegādātājus, kā arī pašvaldību un Ekonomikas ministriju uzsākt aktīvu darbību pie šīs jomas regulējuma pilnveidošanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Gerhards: Atslēgt ūdeni "Rīgas Siltumam" atļauj likums

PTAC: Silto ūdeni nevar atslēgt tiem, kas par to regulāri maksājuši

Parādi par siltumu ir ap 400 māju, daļa ziemu var sagaidīt bez apkures

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas