Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Vienotības kandidāti Kārkliņu aizved no Stacijas laukuma; Čigānei konflikts Centrāltirgū

_Vienotības _Saeimas deputāta kandidāte Rasma Kārkliņa un viņas atbalstītāji ceturtdien no Stacijas laukuma, kur viņi uzrunājuši vēlētājus, lielveikala _Origo _apsardze nogādājusi policijas iecirknī, liedzot izplatīt vēlēšanu materiālu.

Par šo starpgadījumu, kas notika ceturtdien plkst 14.20, Diena.lv informē politoloģe R.Kārkliņa. Viņa uzskata, ka tādējādi «būtiski tiek apdraudētas pilsoņu tiesības uz vārda brīvību Stacijas laukuma teritorijā Rīgā».

Viņa informē, ka tirdzniecības centra Origo apsardze, acīmredzot, savas vadības uzdevumā, pieprasījuši viņai pārtraukt personiski un individuāli uzrunāt vēlētājus. Ja uzrunātā persona vēlējusies, R.Kārkliņa un tās atbalstītāji Pēteris Tērmanis un Jānis Drigins devuši arī informatīvos materiālus par Vienotības Rīgas vēlēšanu apgabala Saeimas deputātu kandidātiem.

Kad apsardze pieaicinājusi Valsts policijas pārstāvjus, R.Kārkliņa un palīgi devās līdzi uz Centrālās stacijas policijas iecirkni sniegt paskaidrojumus par notiekošo.

R.Kārkliņa uzskata, ka šāda nelikumīga apsardzes iejaukšanās uzskatāma par Satversmes 100.panta pārkāpumu, kas nosaka, ka «ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus. Cenzūra ir aizliegta».

«Ir pamats domāt, ka šādas tirdzniecības centra Origo apsardzes un vadības aktivitātes ir saistītas ar Aināra Šlesera ciešo saistību ar tirdzniecības centra īpašniekiem Linstow. Acīmredzot, Šlesera kungam liekas nepieņemami, ka blakus viņa dārgi apmaksātajām reklāmām, kuras ir visapkārt Stacijas laukumam, citu politisko spēku kandidāti cenšas veikt godīgu, tiešu un personisku vēlētāju uzrunāšanu aci pret aci,» spriež R.Kārkliņa.

Kā zināms, Stacijas laukums ir publiska teritorija, kur ikvienam ir tiesības brīvi atrasties un pārvietoties, t.sk., Saeimas deputātu kandidātiem tieši uzrunāt vēlētājus un informēt tos. Jau ziņots, ka iepriekš arī citi politiski spēki Stacijas laukumu izmantojuši, lai ļaudīm dalītu savus aģitācijas materiālus, piemēram, Georga lentītes.

Kā norāda R.Kārkliņa, tikšanās laikā Stacijas laukumā Vienotības pārstāvji neesot izvietojuši reklāmas materiālus, teltis vai citus objektus, kurus būtu nepieciešams saskaņot ar pašvaldību institūcijām vai tirdzniecības centra Origo īpašniekiem.

Policijas viedokli Diena.lv ceturtdienas vakarā neizdevās uzzināt.

Tikmēr Lolitai Čigānei (Vienotība) konflikts, veicot aģitāciju, izcēlās Centrāltirgus teritorijā. 

Rīgas pašvaldības a/s Rīgas Centrāltirgus vadītājs Dainis Liepiņš paziņojis, ka tirgus teritorijā aizliedz aģitēt likums. Tā ir klaja nekaunība, mēs noteikti vērsīsimies attiecīgajās valsts institūcijās ar prasību šo gadījumu izvērtēt, paziņojis D.Liepiņš pēc šodienas incidenta.

Apsardze un izpilddirektors aizrādījuši par likuma pārkāpšanu, bet L.Čigāne “pašpārliecinātā un agresīvā tonī” norādījusi uz savām zināšanām likumdošanā un vārda brīvību.

D.Liepiņš atsaucas uz likuma normu, kas nosaka, ka valsts un pašvaldību iestādēs, kapitālsabiedrībās, kurās vairāk nekā 50 procenti kapitāla daļu (akciju) pieder valstij vai pašvaldībai, aizliegts publiski pieejamās vietās izvietot un izplatīt priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus.

Savukārt L.Čigāne ir pārliecināta, ka likums nav pārkāpts, jo tirgus ir publiska vieta un brīva telpa, kas netiek ne slēgta, ne apsargāta. Īpašnieks esot Rīgas dome, bet to uztur iedzīvotāji, tāpēc varot uzskatīt, ka "katram no mums" pieder arī Centrāltirgus. “Tirgus direktors ir sašutis, jo pats kandidē vēlēšanās un ir saistīts ar Par labu Latviju,” saka L.Čigāne, kas D.Liepiņu aicina palasīt grāmatas par seno Grieķiju, kur tirgus laukums bija vieta, kur runā par politiku.

Pēc L.Čiganes teiktā, apsardze sapratusi viņas teikto un ļāvusi materiālus izplatīt un paveikt iecerēto.

(papildināta ar Čigānes viedokli)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas