Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Visticamāk, šogad pārcelšanās pabalstus Rīgā vairs neizmaksās

Šī brīža ekonomiskā situācija un līdz ar to nokritušās dzīvokļu cenas mudinājušas Rīgas denacionalizēto namu īrniekus aktīvāk ņemt pārcelšanās pabalstus. Tik aktīvi, ka jau jūlijā šiem pabalstiem paredzētā nauda ir iztērēta. Rīgas dome būtu gatava rudens budžeta grozījumos piešķirt papildu naudu, ja to pašu darīs valdība. Taču no valsts maka, visticamāk, galvaspilsētas denacionalizēto namu īrniekiem šogad vairs nedos neko.

"Necerēti liela aktivitāte," saka Rīgas domes komunālā departamenta dzīvokļu pārvaldes priekšniece Ārija Stabiņa. "Kad pagājušajā gadā plānojām budžetu, rēķinājām, ka vidēji vienai denacionalizētā nama īrnieku ģimenei kā dzīvokļu pabalsts būs jāmaksā ap 15 tūkstošiem latu, taču realitātē ģimenes izrādījās kuplākas un vidēji katrai maksājām 16 tūkstošu latu." Kopumā šogad pārcelšanās pabalstiem bija paredzēti 15 miljonu latu. Jūlija vidū naudas vairs nebija, jo kopumā šogad pabalstus saņēmušas ap 700 ģimeņu. Ņemot vērā cilvēku lielo atsaucību, dzīvokļu pārvalde plāno Rīgas domes budžeta grozījumos prasīt papildu naudu. Taču tā kā pārcelšanās pabalstus, kā paredzēts likumos, sedz valsts un pašvaldība uz pusēm, domei jāsagaida atbilde no Ekonomikas ministrijas par to, vai un cik tā gatava piešķirt pabalstiem papildu naudu. Ā.Stabiņa teic, ka "reāli būtu nepieciešama nauda vairāki miljoni, bet labi būtu, ja varētu piešķirt vismaz vienu miljonu." Tik pietiktu, lai izdalītu pabalstus 60 ģimeņu, kas jau paspējušas pieteikties šajā mēnesī, kad naudas, ko dot, vairs nav. Par sociālo sfēru atbildīgais Rīgas vicemērs Jānis Dinevičs (LSDSP) teic, Rīgas dome atrastu līdzekļus pārcelšanās pabalstiem, ja arī valdība tos atradīs: "Rīgas dome viena pati to nedarīs." Domei bez pārcelšanās pabalsta vēl ir virkne pabalstu, kādēļ sociālajam blokam vien šogad budžeta grozījumos būšot nepieciešami pieci miljoni latu, norāda J.Dinevičs un piebilst, ka tuvojas rudens un iedzīvotāji "tūlīt nāks ar lūgumiem palīdzēt segt maksu par dzīvokli, siltumu." "Tagad šajā ekonomiskajā situācijā vēršanas pēc palīdzības ir pieaugusi par 40%," saka vicemērs. "Šeit jābūt kopējam risinājumam. Valsts vienmēr ir pamanījusies paiet veikli malā," spriež deputāts un piebilst, ka varētu par dzīvokļu pabalstu problēmu runāt otrdien koalīcijas padomes sēdē un palūgt, "lai valdībā esošās partijas ir tik mīļas un rod risinājumu".

Ekonomikas ministrijas mājokļu departamenta vadītāja Ilze Oša gan Dienai atklāj — valstī iedarbinātā taupības režīma dēļ jau skaidri zināms, ka šogad papildu nauda denacionalizēto namu īrniekiem nebūs. "Tie 7,5 miljoni, ko mēs varējām Rīgai iedot šī gada budžetā, tas arī ir viss. Pagaidām esam pat neziņā par nākamo gadu, vai sanāks iedot kaut tos pašus 7,5 miljonus," saka I.Oša.

"No mana viedokļa skatoties, būtu izdevīgāk dot pabalstus nekā celt dzīvokļus," teic Ā.Stabiņa. 90% no pārcelšanās pabalsta saņēmējiem esot arī stāvējuši dzīvokļu rindā, taču "saprotot, ka ar 5000. vai 7000.numuru rindā dzīvokli dabūs pēc desmit gadiem, izvēlējās pabalstu." Jūnijā pašvaldības dzīvokļu rindā bija reģistrētas vairāk nekā 12 tūkstoši ģimeņu. Taču sociālo māju celtniecība notiek lēni — jau rakstīts, ka šogad kopumā dzīvokli varētu piešķirt 1700 ģimeņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas