Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints
Valsts kontrole veselības aprūpes sistēmas revīzijā atklāj daudz problēmu

45 pagasti bez ģimenes ārsta

"Veselības ministrija (VM) nav nodrošinājusi savlaicīgu, drošu, kvalitatīvu un vienlīdzīgu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību," teikts nule kā publicētājā Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojumā par ambulatorās veselības aprūpes sistēmu Latvijā. Īpašu uzmanību iestāde pievērsusi ģimenes ārstiem, kas ir viens no svarīgākajiem ambulatorās veselības aprūpes elementiem.

Izvērtējot VM faktiskās darbības politikas plānošanas dokumentos iekļauto pasākumu ieviešanā, secināts, ka daudzi nozarei būtiskie jautājumi jau gadiem netiek risināti vai arī paveiktais nesasniedz savu mērķi. VK izlases veidā apskatīja 39 politikas plānošanas dokumentos noteiktos pasākumus un secināja, ka 31 no tiem nav ieviests. Turklāt jāatzīmē, ka arī daļa no it kā ieviestajiem īstenoti vien formāli un patiesībā nav efektīvi. Piemēram, lai arī Ministru kabineta noteikumos izvirzīta obligāta prasība lielajās ģimenes ārstu praksēs iesaistīt arī otru māsu vai ārsta palīgu, joprojām 47 no 339 ģimenes ārstiem, kuriem reģistrēto pacientu skaits pārsniedz 1800, nav otrās māsas vai ārsta palīga.

Tāpat konstatēts, ka Latgales un Kurzemes reģiona 45 pagastos uz vietas nav ģimenes ārstu pieņemšanas, turklāt 30 no tiem nav pat feldšerpunktu. Vēl VK norāda uz faktu, ka ģimenes ārstu darba novērtēšanas metodika nedarbojas, kā iecerēts.

"VM ir iepazinusies ar VK revīzijas ziņojumu un uzskata to par vērtīgu skatījumu no malas," VM vārdā pauž Agnese Zarāne un piebilst, ka izvērtējums tikšot izmantots ministrijas turpmākajā darbā. Viņa arīdzan atzīmē, ka jau notiekot darbs, lai uzlabotu ģimenes ārstu pieejamību un darba kvalitāti, piemēram, tuvākajā nākotnē plānots pārskatīt jau iepriekš pieminētos ģimenes ārstu kvalitātes kritērijus.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 27. janvāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas