Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

de facto: Krievijas uzņēmumam noteiktu sankciju dēļ Latvenergo nevar pabeigt HES rekonstrukciju

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) lēmums iekļaut sankciju sarakstā Krievijas turbīnu ražotāju apturējis rekonstrukcijas darbus Latvijas valstij piederošās kompānijas Latvenergo elektrostacijās, noskaidrojis LTV raidījums de facto.

Neilgi pirms Krievija 2014.gada sākumā anektēja Krimu, uz ko Rietumvalstis atbildēja ar sankcijām, Latvenergo nolīga Sanktpēterburgas uzņēmumu Silovie mašini par Pļaviņu un Ķeguma HES iekārtu rekonstruētāju. Pasūtījuma summa – gandrīz 80 miljoni eiro.

Silovie mašini ražo turbīnas elektrostacijām. Kompānijas lielākais īpašnieks ir Krievijas ceturtais bagātākais cilvēks Aleksejs Mordašovs. Viņš kā kompānijas Severstaļ īpašnieks 2013.gadā tika apbalvots ar Latvijas Atzinības krustu. 

2018.gada sākumā ASV iekļāva Silovie mašini savā Ukrainas sankciju programmā. Atklājās, ka vairākas gāzes turbīnas bija nogādātas uz Krievijas anektēto Krimu. Tās tika saražotas rūpnīcā, kurā Silovie mašini ir Vācijas uzņēmuma Siemens partneris.

Turbīnas sākotnēji tika piegādātas Rostec celtajai termoelektrostacijai Krievijas pusē Tamanā, bet pēc tam tika pamanītas ostā Krimas pussalā.

ASV sankcijas pārvilka svītru Silovie mašini biznesam Latvijā. Kaut gan tobrīd Latvijai ASV sankcijas nebija saistošas, bankas vienkārši atteicās pārskaitīt naudu no Latvenergo uz Silovie mašini kontu. Kādā tiesas spriedumā arī lasāms, ka, baidoties no iespējām sankcijām, arī Silovie mašini grāmatvedības uzņēmums šī gada sākumā negribēja veikt maksājumus sava klienta vārdā. 

Latvijā strādājošās bankas, lai nodrošinātu starptautiskus norēķinus, sadarbojas arī ar bankām ASV. Tādēļ pašu banku pieņemtajās vadlīnijās iestrādāts vispārējs princips ievērot ASV sankcijas gan dolāros, gan jebkurā citā valūtā.

Lai šādu praksi juridiski nostiprinātu, gada sākumā banku regulators – Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) - izdeva īpašus noteikumus. Vasarā Saeima papildināja sankciju likumu. Tagad, sludinot iepirkumus, apgūstot Eiropas Savienības fondu naudu, vai, iestādēm veicot pārskaitījumus, ir jāpārbauda, vai saņēmējs nav NATO valstu – tātad arī ASV - sankciju sarakstos.

Latvija pašlaik varētu būt vienīgā valsts Eiropā, kura tik dziļi integrējusi ASV sankcijas vietējos likumos. Vismaz banku uzraugam nav izdevies atrast citu šādu piemēru.

"Protams, ka daudzas Eiropas valstis arī ievēro šīs sankcijas, izejot no riskiem, kas var rasties, ja tās netiek ievērotas, bet šādu regulējumu, kur tas būtu tiešā veidā juridiski nostiprināts, mums neizdevās atrast," par Latvijas unikālo situāciju saka FKTK Atbilstības kontroles departamenta direktora vietnieks Kristaps Markovskis.

Pēc Silovie mašini iekļaušanas ASV sankciju sarakstā turpināt Ķeguma un Pļaviņu HES rekonstrukcijas darbus kļuva neiespējami. Gandrīz divus gadus Latvenergo, konsultējoties ar ASV iestādēm, meklēja labāko veidu kā līgumu lauzt.

"Bija paredzēts, ka tiks rekonstruēti pieci hidroagregāti. Divi ir pabeigti un darbojas. Pārējiem tika saražotas visas galvenās nepieciešamās iekārtas," saka Latvenergo komercdirektors Uldis Bariss.

Uzņēmums cer tuvāko mēnešu laikā līgumu lauzt, lai varētu nolīgt citu kompāniju saražoto iekārtu uzstādīšanai. Atlikušo darbu apjoms lēšams gandrīz 30 miljonu eiro vērtībā. 

 

Top komentāri

Katrina
K
Labi, ka latvijas pilsoni referenduma nobalsoja par to, lai LATVENERGO muzu muzos paliktu Latvijas valsts ipasuma un to nevar izmainit par ES vadosie idioti, izdzimteni, lai gan Latvijas juda, kretins Andris Piebalgs ta savu dirsu plesa, lai tikai varetu no Latvijas valsts nozagt LATVENERGO uznemumu, visadi meginaja dalit un pardalit.... Nevajag steigties ar tiem remontiem, loti strauji attistas turbinu tehnalogijas, vel paris gadus un bus izdomatas superjaudigas turbinas un tad var ari veikt remontus, Latvija zala un leta energija tiks razota 80% ka neviena cita ES valsti.
Auditors
A
nu skaisti , nahrena pinās ar tiem krieviem ? ...bilde skaidra , apakšā no vienas rokas otrā , tā izzog valsti , tie kuriem ir partijas un vara Latvijā
Jens Z
J
Varu tikai brīnīties par LV līgumtiesību īpatnībām. Ja līgums nav noslēgts uz ASV tiesību pamata un nav jāizpilda ASV, tad normālā gadījumā ASV sankcijām nav jākavē tā izpilde, bet pasūtītājam ir iespējas un manuprāt arī pienākums samaksāt izpildītājam ar tādas kredītiestādes starpniecību, kas šādu maksājumu var veikt. Ja no LV puses tiek piesaukts force majeure lai lauztu līgumu, normālu valstu tiesību sistēmā jāpierāda, ka darīts viss iespējamais, lai problēmu risinātu pirms piesaukt force majeure un lauzt līgumu. Baidos, ka Latvijas pusei iniciējot līguma laušanu, rezultāts būs Krievijas puses sūdzība šķīrējtiesā, un nāksies sālīti maksāt par šādu absurdu līguma laušanas iniciatīvu. Ja LV ir likums par sankcijām, šajā likumā jābūt arī noteiktai iestādei, pie kuŗas var griezties, lai saņemtu atļauju veikt maksājumus sankciju skartajam uuzņēmumam par izpildītiem darbiem saskaņā ar iepriekš noslēgto līgumu. Bet tā būtu civilizētās valstīs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas