Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Elektrum klientiem nākamgad rēķini pieaugs līdz 15%

Energokompānijas AS Latvenergo zīmola Elektrum klientiem no 2019. gada 1. janvāra rēķini par elektroenerģiju pieaugs līdz 15%, aģentūrai LETA apstiprināja Latvenergo projektu vadītāja Ilvija Līvmane.

Elektrum visiem klientiem, kuriem gada beigās beidzas cenas termiņš, atbilstoši līguma nosacījumiem izsūta jauno cenu piedāvājumus nākamajam periodam. Cenas izmaiņas ir individuālas, tās ir atkarīgas no patērētās elektroenerģijas apmēra. "Daļai mūsu elektroenerģijas produktu maksa par vienu patērēto kilovatstundu (kWh) pat viena produkta ietvaros atšķirsies atkarībā no patērētās elektroenerģijas daudzuma. Piemēram - divi klienti ar identisku pieslēguma veidu izmanto Elektrum 600+ produktu. Ja viens patērē 600 kilovatstundas (kWh) mēnesī, otrs 900 kWh mēnesī, tad viena produkta ietvaros maksa par vienu kWh būs atšķirīga," skaidroja Latvenergo pārstāve.

Uzņēmumā norādīja, ka 2018. gada desmit mēnešos, salīdzinot ar tādu pašu periodu 2017. gadā, elektrības cenas biržā augušas par 49%. Līvmane arī uzsvēra, ka maksa par elektroenerģiju ir tikai viena no komponentēm elektrības rēķinā, tā veido apmēram vienu trešdaļu no kopējā maksājuma. "Elektrības sadaļa nākamā gada mājsaimniecību rēķinos pieaugs aptuveni par 33-35%. Taču, tā kā elektroenerģijas maksa kopējā rēķinā ir tikai viena trešdaļa, tad rēķina kopējās izmaiņas būs no 0-15%. Nozīmīgai daļai klientu, kā, piemēram, aizsargātie lietotāji, izmaiņu nebūs vispār vai tās būs minimālas. Savukārt rēķina pieaugumu pārējiem lietotājiem ietekmēs pieslēguma jauda un patērētais elektroenerģijas apmērs," skaidroja kompānijas pārstāve.

Igaunijas elektroenerģijas ražotāja Eesti Energia meitasuzņēmuma Latvijā SIA Enefit valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers aģentūrai LETA norādīja, ka elektroenerģijas tirgū cenas mainās katru stundu. "Mēs cenas nepaziņojam vienreiz gadā, mēs tās nosakām atbilstoši tirgus situācijai. Izmaiņas tieši no 1.janvāra izklausās pēc kādas vecmodīgas metodes," pauda Bethers.

Lattelecom elektroenerģijas zīmola tet vadītājs Artūrs Pielēns-Pelēns aģentūrai LETA uz jautājumu, vai uzņēmuma klientiem nākamgad pieaugs elektroenerģijas cenas, atbildēja, ka pašreiz teju visi jeb 92% tet klientu ir izvēlējušies kādu no biržas elektrības cenai piesaistītajiem tarifiem - tie paredz, ka klients par mēnesī iztērēto elektrību maksā atbilstoši elektroenerģijas biržas cenām. Savukārt fiksētais pakalpojums 2019. gadā saglabās tādu pašu cenu kā pašreiz - 51 eiro par megavatstundu (MWh) bez PVN, kas ir 0,051 eiro par kWh.

Uzņēmuma Baltcom mārketinga vadītāja Ieva Čerņajeva aģentūru LETA informēja, ka no nākamā gada uzņēmums elektroenerģijas tarifus mainīt neplāno. Pēdējās tarifu izmaiņas notikušas šā gada septembrī, kad tā pieauga par 23,6%, un attiecīgi Baltcom elektroenerģijas patērētājam gala cena pieauga par aptuveni 10% un pašreiz tā ir 0,05617 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) par kWh.

"Baltcom nodrošina elektroenerģijas pārdošanu par fiksēto cenu katriem 12 kalendārajiem mēnešiem. Ik gadu uzņēmums nosaka cenu jaunajam elektroenerģijas tirdzniecības periodam atkarībā no situācijas elektroenerģijas tirgū. Respektīvi - cenas var samazināties, var arī pieaugt. Baltcom klientu elektrības cena nākamajam tirdzniecības periodam atkarīga no līguma slēgšanas datuma, kas bieži nav 1. janvāris," pauda Čerņajeva.

Elektrum klienti pēdējā laikā saņem paziņojumus, kuros norādītas elektroenerģijas cenu izmaiņas no nākamā gada 1.janvāra. Lai gan atsevišķiem klientiem cena saglabājas tāda pati vai pat samazinās, daudziem elektrības tarifs palielinās.

Latvijā elektroenerģijas tirgus tika atvērts 2007. gadā. Tā atvēršana tika īstenota pakāpeniski atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likumam. 2007. gadā tirgu atvēra komersantiem ar lielu elektroenerģijas patēriņu, sākot ar 2012. gada 1. aprīli tirgū iesaistīja elektroenerģijas lietotājus, kuru elektroenerģijas patēriņš ir vidēji liels, un no 2012. gada 1. novembra elektroenerģiju brīvajā tirgū varēja iegādāties arī pārējie komersanti. No 2015. gada 1. janvāra tirgus tika atvērts mājsaimniecībām.

Brīvais tirgus nozīmē, ka elektroenerģijas cenu nosaka elektroenerģijas tirgotāji, savstarpēji konkurējot, un tās mazumtirdzniecības cena veidojas no elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenas un tirgotāja uzcenojuma.

Elektroenerģijas vairumtirdzniecības cena tiek noteikta elektroenerģijas biržā Nord Pool, un tā ir atkarīga no elektroenerģijas ražotāju piedāvājuma un elektroenerģijas tirgotāju pieprasījuma konkrētajā stundā, kā arī no vietējo elektroenerģijas ražotāju izmaksām un ražošanas jaudām, pārvades sistēmu jaudas, oglekļa dioksīda emisiju kvotu cenas un energoresursu cenas pasaulē. Atvērto elektroenerģijas tirgu uzrauga Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija.

Top komentāri

ļuļa
ļ
lūgums dienai turpmāk nerakstīt par to, kam cenas pieaugs. mani vairāk interesē, vai ir kaut kas tāds, kam cena nepieaug. lūk tā ir sensācija, nevis cenu pieaugums.
jc
j
galvenais, ka blakus ir raksts https://www.diena.lv/raksts/uznemeja-diena/zinas/baltijas-regiona-saruk-elektroenergijas-cenas-14202979
solon
s
Savulaik par valsts iedzīvotāju naudu tapa HES. Tagad šo pašu HES izmanto lai šo cilvēku pēctečus iespējami dziļāk izģērbtu pamatojoties uz kkādām biržu cenām. Godīgi sakot, tas nebūt nešķiet godīgi. Visiem (pie siles esošiem) ordeņus! Urā biedri!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas