Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Manabalss.lv Satversmei neatbilstošas iniciatīvas nepublicēs

Sabiedrības iniciatīvu portāls Manabalss.lv nepublicēs iniciatīvas, kas ir pretrunā ar Satversmi, aģentūra LETA uzzināja portālā. Balstoties uz saņemto informāciju no juristiem un portāla tiesībām kā nevalstiskajai organizācijai pieņemt patstāvīgus lēmumus par publicējamo saturu platformā ManaBalss.lv, portāls ziņojis, ka iniciatīvas Par mācību valodu brīvu izvēli izvietošana platformā netiks neatjaunota.

Tāpat platforma patur tiesības neapstiprināt apšaubāma rakstura iniciatīvas, kas var kaitēt valsts drošībai, kā arī skar izmaiņas Satversmes kodolā un, šajā gadījumā, ir pretrunā ar sabiedrības saliedētības veicināšanas principu.

Kā ziņots, portālā Manabalss.lv pārtraukta parakstu vākšana par Latvijas Krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācijas iniciatīvu brīvi izvēlēties mācību valodu.

Kā aģentūra LETA noskaidroja portālā, veicot papildu izvērtēšanu, pastāv pamatotas aizdomas, ka iesniegtā iniciatīva ir pretrunā Satversmi. Tādēļ patlaban parakstu vākšana apturēta, sāktas papildu konsultācijas ar juristiem un rekomendāciju sniegšanu autoram par iniciatīvas uzlabošanu un restartēšanu.

Asociācija mudināja pieņemt likumu, kas atbalstītu izvēli mācīties mazākumtautības valodā, ja tam ir pietiekams pieprasījums. "Lai skolas padome lemj, cik liela mācību slodze būs latviešu valodā un cik liela - mazākumtautību valodā," rosināts iniciatīvā.

Asociācijā skaidro, ka patlaban mazākumtautību bilingvālās skolās latviešu valodas īpatsvars ir 60% no gada kopējās mācību stundu slodzes. "Turklāt pie varas esošie politiķi nolēmuši, ka jau tuvā nākotnē latviešu valodā mācāmi visi priekšmeti, izņemot dzimto valodu. Ir daudz tādu vecāku, kas vēlas, lai viņu bērni mācītos ģimenes valodā," uzsver iniciatīvas autori.

Viņu ieskatā, ja mazākumtautībām piederīgas personas vēlas, lai viņu bērni mācītos pārsvarā dzimtajā valodā un lai šī izvēle būtu neatkarīga no valdības un pašvaldību gribas, šādai izvēlei ir jābūt garantētai ar likumu.

Iniciatīvas autori vēlas, lai tiktu nodrošināta izvēle, kas būtu jāparedz jaunā Mazākumtautību izglītības iestāžu likumā. Asociācijā uzsvēra, ka valstij no nodokļu ieņēmumiem būtu jānodrošina pedagogu sagatavošana darbam mazākumtautību izglītības iestādēs, kā arī nepieciešamo mācību līdzekļu pieejamība.

Top komentāri

NAV VIENALGA
N
"pastāv pamatotas aizdomas, ka iesniegtā iniciatīva ir pretrunā Satversmi" Tad ir pretrunā vai nav? "Pamatotas aizdomas" skan nenopietni!
ākstīšanās
ā
Vispār jau... ja domā nevis ar pakaļu, tad arī marihuānas legalizācija arī ir pret Satversmi. Un vispār: ABSOLŪTI jebkurš, līdz šim nepieņemts likums ir pret Satversmi, kamēr tas vel nav Saeimā pieņemts. Tāpat, kā Satversmes grozījumi arī ir PRET Satversmi, kamēr vien tie vel nav pieņemti. Tā platforma nav nopietna pati par sevi. Nav pat viena "iniciatīva", kas būtu pieņemta no likumdevēju puses, vienalga cik balsojušo. Visa tā parakstu vākšana ir deputātiem zem astes. Esmu par mācībām valsts valodā, taču šie te argumenti no manabalss parāda tikai, kādi diletanti tur savākušies un spriež par politiku.
Янис
Я
Ничего страшного, создадим свой портал. Главное сейчас собрать подписей на референдум за русский язык как единственный официальный на территории латвии.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas