Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

PNB banka: Izstrādātā garantēto atlīdzību izmaksu kārtība pensionāriem ir nesaprotama

Izstrādātā garantēto atlīdzību izmaksu kārtība PNB bankas klientiem-pensionāriem ir nesaprotama, aģentūrai LETA atzina bankas komunikācijas vadītāja Vineta Vilistere-Lāce.

"Pārsteidzīgie un, mūsuprāt, nepamatotie Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) lēmumi, izstrādātās FKTK un bankas Citadele procedūras atlīdzības izmaksu organizēšanai, īpaši senioru auditorijai nesaprotama un nepieejama informācija, tostarp krievu valodā runājošiem, noveda vecāka gada gājuma cilvēkus pie uztraukumiem, stāvēšanu garās rindās, neapmierinātību un pārpratumiem pirmajā atlīdzību izmaksu dienā," teica Vilistere-Lāce.

Viņa piebilda, ka pensionāriem, kuri ikdienā nav aktīvi interneta un sociālo tīklu lietotāji, nebija pilnas informācijas par procesu kā arī to, kam, kur, uz kuru filiāli jāiet, ka konta atvēršanu var pieteikt vēl pirms garantēto atlīdzību izmaksu sākuma.

Tāpat Vilistere-Lāce norādīja, ka PNB bankas darbiniekiem nācās mierināt klientus, kā arī skaidrot procesus. "Tādā veidā mums izdevās jau vakar samazināt rindas, savukārt šodien, apzinot situāciju visās 20 filiālēs, varam teikt, ka situācija jau ir normāla un iespēju robežās notiek raits klientu apkalpošanas process," teica bankas pārstāve.

Viņa arī atgādināja, ka PNB bankas filiālēs tiek apkalpoti tikai tie klienti, kuri ir Valsts sociālās
apdrošināšanas aģentūras (VSAA) maksājumu saņēmēji bez konta bankā Citadele.
 

Vienlaikus FKTK aģentūrai LETA atzīmēja, ka garantēto atlīdzību izmaksu kārtība strādā un kopumā ir izprotama klientiem, lai gan pirmajās dienās ir daudz jautājumu. "Jau šobrīd varam apgalvot, ka, pateicoties FKTK, bankas Citadele, VSAA un PNB bankas kopīgajam darbam, garantētās atlīdzības izmaksu kārtība strādā un kopumā ir izprotama klientiem, taču ir saprotams, ka pirmajās dienās ir daudz jautājumu," pauda komisijā.

FKTK pauda, ka garantēto atlīdzību izmaksas kārtība tika izstrādāta, ņemot vērā "PNB bankas" klientu struktūru un skaitu, vienlaikus atrisinot divus jautājumus - garantētās atlīdzības izmaksu un sociālo maksājumu nepārtrauktu saņemšanu. Tas ir sarežģītāks process, nekā nodrošināt tikai garantētās atlīdzības izmaksu. Garantētās atlīdzības izmaksu kārtības īstenošanā tika paredzēta būtiska loma arī "PNB bankas" klientu apkalpošanas sistēmas izmantošanai.

"Līdz ar FKTK lēmuma pieņemšanu, PNB banka tika aicināta aktīvi iesaistīties un nodrošināt saviem klientiem visu aktuālo informāciju par radušos situāciju un garantētās atlīdzības saņemšanu. Tas ir bankas pienākums, kā arī no PNB bankas vadības tika saņemts apstiprinājums, ka tiks nodrošināts klientu apkalpošanas process, ieskaitot informācijas sniegšanu klientiem," uzsvēra FKTK.

FKTK arī aicināja "PNB bankai" būt atbildīgai un cieņpilnai pret saviem klientiem un nodrošināt kvalitatīvu klientu apkalpošanu arī šādā sarežģītā bankas darbības periodā.

Jau vēstīts, ka no 2019. gada 15. augusta, plkst.21 ir apturēta PNB bankas darbība un 22. augustā sākās garantēto noguldījumu izmaksas.

Privātpersonām, kas ir VSAA maksājumu - pabalstu, pensiju - saņēmēji ar jau esošu kontu bankā Citadele, nav nepieciešams doties uz banku Citadele, jo garantētā atlīdzība tiks automātiski pārskaitīta uz kontu bankā Citadele. Taču sešu mēnešu laikā no atlīdzību izmaksu sākuma būs nepieciešams apstiprināt VSAA, vai arī turpmāk ir vēlme saņemt maksājumus bankā Citadele.

Privātpersonām, kas ir VSAA maksājumu saņēmēji, bet bez konta banka Citadele jādodas uz noteiktām PNB banka filiālēm, dokumentu parakstīšanai līdzi ņemot pasi vai ID karti. Šiem klientiem tiks automātiski atvērts konts bankā Citadele un ieskaitīta garantētā atlīdzība. Tostarp šiem klientiem bankas Citadele internetbanka būs pieejama uzreiz pēc dokumentu parakstīšanas, bet norēķinu karti varēs saņem pa pastu divu darba dienu laikā. Vienlaikus PNB banka filiālē būs iespējams aizpildīt iesniegumu VSAA par turpmāko pabalstu/pensiju saņemšanu bankā Citadele vai kādā citā bankā.

Privātpersonām, kuras ir rezidents ar jau esošu kontu bankā Citadele, ir jāaizpilda pieteikums par garantētās atlīdzības saņemšanu internetbankā vai bankas Citadele filiālē. Šiem klientiem garantētā atlīdzība tiks pārskaitīta uz kontu bankā Citadele vai kontu jebkurā citā finanšu iestādē.

Savukārt privātpersonām, kuras ir rezidents bez konta bankā Citadele, ir jādodas uz bankas Citadele filiāli, jāidentificējas un jāsaņem garantēto atlīdzību ar pārskaitījumu uz kontu jebkurā finanšu iestādē.

Tajā pašā laikā privātpersonām, kas ir ārvalstu rezidenti, kā arī juridisko personu pārstāvjiem ir jāzvana uz bankas Citadele informatīvo tālruni un jāvienojas par tikšanos.

Latvijas Noguldījumu garantiju sistēma paredz līdz 100 000 eiro garantēto atlīdzību katram noguldītājam. To izmaksā gan fiziskām, gan juridiskām personām par visu veidu noguldījumiem jebkurā valūtā. Garantētā atlīdzība attiecas uz bankas klientu noguldījumiem, uz noguldījumu procentiem, kas uzkrāti līdz noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienai.

Garantētās atlīdzības izmaksas pilnībā veiks no Latvijas Noguldījumu garantiju fonda, un šim mērķim, pēc FKTK vēstītā, nebūs nepieciešami līdzekļi no valsts budžeta. Garantēto atlīdzību izmaksai PNB bankas klientiem ir nepieciešami aptuveni 279 miljoni eiro.

Tāpat ziņots, ka Eiropas Centrālā banka kā PNB bankas tiešais uzraugs 15.augustā nolēma atzīt PBN banku par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Savukārt Eiropas Vienotā noregulējuma valde pieņēma lēmumu neveikt PNB bankas noregulējumu, kas nozīmē neveikt pasākumus, lai bankas darbību stabilizētu. Ņemot vērā minēto un rūpējoties par bankas klientu noguldījumu aizsardzību, FKTK padome ārkārtas sēdē nolēmuma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu PNB bankā un lēma par noguldījumu nepieejamību.

Eiropas Centrālā banka kā PNB bankas tiešais uzraugs pieņēmis šādu lēmumu, konstatējot, ka banka nav ievērojusi regulējošās prasības un izvērtējot bankas finansiālo situāciju.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

vox populi
v
super nekaunīgs paziņojums no bankas puses. būtu uzturējuši pietiekamu pašu kapitālu un nebūtu paši aizstiepuši naudiņu saviem projektiem pa sētas durvīm, vispār nebūtu vajadzīga nekāda garantēto atlīdzību izmaksa... šmurguļi!
Neslāvs
N
Ierijiet, okupantu ģedi un babkas !
latvietis
l
un te vēl LUMINOR banka ar saviem tizlajiem ''kalkulatoriem'' ......!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas