Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

SpaceX nogādājis kosmosā pirmos interneta projekta Starlink satelītus

ASV privātais kosmisko lidojumu uzņēmums SpaceX piektdien nogādājis kosmosā pirmos 60 satelītus projekta Starlink ietvaros, kura mērķis ir izvietot orbītā 12 000 satelītu lēta bezvadu interneta nodrošināšanai jebkurā vietā uz Zemes.

Nesējraķete Falcon 9 ar satelītiem startēja plkst. 5.30 pēc Latvijas laika no Kanaveralas zemesraga kosmodroma Floridā. Stundu pēc starta raķetes otrā pakāpe 440 kilometru augstumā sāka izlaist satelītus, kuri pēc tam ieņems savas vietas relatīvi zemā orbītā - 550 kilometru augstumā.

Tas ir nedaudz augstāk par Starptautisko kosmosa staciju (SKS), bet krietni zemāk par vairumu pārējo satelītu, no kuriem augstākais atrodas 36 000 kilometru augstumā.

Starlink tīkls sāks darboties, kad tiks aktivizēti 800 satelīti. Tas prasīs vēl vairāk nekā desmit raķešu startus. SpaceX iecerētais tīkls ievērojami palielinās ap Zemi esošo satelītu skaitu.

Kopš pirmā satelīta palaišanas 1957. gadā cilvēce kosmosā ir nosūtījusi nedaudz vairāk par 8000 objektu, liecina ANO dati. Tiek lēsts, ka no tiem aizvien darbojas ne vairāk par pusi.

Īlona Maska kompānijai doti seši gadi, lai orbītā nogādātu pusi no satelītiem un deviņi gadi satelītu tīkla pabeigšanai.

SpaceX vēlas lielāko daļu satelītu izvietot zemajā Zemes orbītā 335 līdz 346 kilometru augstumā, kas samazinās saziņas laiku starp lietotājiem uz Zemes un satelītiem, palielinot sērfošanas ātrumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas