Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Yandex.Taxi sev veltītos pārmetumus sauc par nepamatotām spekulācijām

Lietuvā izskanējušas bažas par to, ka taksometru pakalpojumu sniedzējs Yandex.Taxi ar savas mobilās lietotnes palīdzību, iespējams, iegūst un nelikumīgi uzglabā personas datus. Kamēr Lietuvas drošībnieki veic lietotnes pārbaudi un pagaidām iesaka Yandex.Taxi pakalpojumus neizmantot it īpaši valsts sektora un aizsardzības nozares pārstāvjiem, pats uzņēmums sev veltītos pārmetumus noraida un piesauc nepamatotas spekulācijas.

"Klientu datu drošība ir tā augstākā prioritāte. Aplikāciju Yandex.Taxi uztur Eiropas Savienībā bāzēta kompānija (Yandex.Taxi BV), kas reģistrēta Nīderlandē. Visi uzņēmuma klientu dati tiek apstrādāti un uzglabāti strikti atbilstoši Eiropas Ssavienības normatīvajiem aktiem, to skaitā datu aizsardzības regulai (GDPR). Yandex.Taxi uzsver, ka ir atvērti visām nepieciešamajām pārbaudēm no atbildīgo iestāžu puses," portālam Diena.lv norāda uzņēmuma pārstāve Natālija Žuravļova.

"Pieeja jebkurai privātai klienta informācijai tiek kontrolēta no Android un iOS izstrādātāju puses un tā nevar tikt nodota trešajām pusēm un līdz ar to publiskajā telpā izskanējušajiem pārmetumiem nav nekāda pamatojuma," klāstīja Yandex.Taxi pārstāve.

Lietotne pēc uzstādīšanas viedierīcē prasa piekļuvi ne tikai GPS datiem, kas šāda tipa lietotnēm ir pamata nepieciešamība, lai noteiktu klienta atrašanās vietu un varētu nosūtīt uz turieni taksometru, bet arī piekļuvi mikrofonam, kas esot nepieciešams, lai "nodrošinātu iespēju ierunāt brauciena galapunktu". 

"Principā jebkurai citai aplikācijai, lai tā veiktu savas funkcijas, ir nepieciešamas līdzīgas pieejas,"  pauda Žuravļova.

Kibedrošības eksperti gan brīdina rūpīgi izsvērt, kādas pielaides piešķirt mobilajām lietotnēm, un liegt piekļuvi tādām tālruņa funkcijām, kas nav nepieciešamas lietotnes pamatdarbības nodrošināšanai.

Tā kā Yandex.Taxi pakalpojumus sniedz arī Latvijā, bažas par datu drošību izskanējušas arī te. Latvijas Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas Cert.lv rīcībā gan pagaidām nav ziņu par lietotnes radītiem riskiem. To pašu norādījis arī Satversmes aizsardzības birojs, vienlaikus uzsverot, ka "rūpīgi seko līdzi aktualitātēm kibedrošības jomā".

 

 

Top komentāri

nu
n
krieva kā ''klopi'' līdīs pa katru šķirbu , jālieto prusaku inde .
irlielāmērāticams
i
ka taksometru biznesā kāds nolēmis ar stučīšanas palīdzību risināt konkurences problēmas. Ja valsts iestādes šo nesaprot... tad - ko viņas vēl nesaprot?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas