Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Advokāts: airBaltic akcionāriem arī tiesiskās aizsardzības procesā ir tādas pašas tiesības kā līdz šim

Arī tiesiskās aizsardzības procesā (TAP) Latvijas nacionālās aviokompānijas airBaltic akcionāriem būs tādas pašas tiesības kā līdz šim, tostarp mainīt kompānijas vadību, uzsvēra advokāts Aldis Gobzems.

Kā ziņots, airBaltic prezidents un pastarpinātais līdzīpašnieks Bertolts Fliks apgalvo, ka kompānijas pieprasītās tiesiskās aizsardzības dēļ Latvijas valdība kā akcionārs nevarēs bloķēt nevienu aviokompānijas lēmumu, turklāt tiesiskās aizsardzības perioda laikā airBaltic vadība nemainīsies.

Fliks informē, ka atbilstoši TAP airBaltic valde tiesā iesniegs turpmākās darbības plānu, ko tiesa apstiprina. Tādējādi Latvijas valdība kā akcionārs nevarēšot bloķēt nevienu aviokompānijas lēmumu. Saistībā ar tiesiskās aizsardzības procedūru tiks izvirzīts tiesas apstiprināts administrators, kurš būs atbildīgs par tiesiskās aizsardzības plānu, kas visām pusēm, tostarp akcionāriem, vadībai un padomei, būs jāievēro. Tiesiskās aizsardzības perioda laikā airBaltic vadība nemainīsies un visi kreditori saņems līdz šim neizmaksātos parādus, apgalvo Fliks.

Savukārt, kā skaidro Gobzems, akcionāriem, protams, būs saistoši likumā noteiktie ierobežojumi veikt darbības, kas pasliktina uzņēmuma stāvokli, tomēr pēc būtības TAP lietas ierosināšana akcionāriem neliedz risināt savus strīdus. TAP paredzēti, lai risinātu īslaicīgas vai ilgstošas finanšu problēmas un būtu iespējams izvairīties no maksātnespējas stāvokļa, kādā šobrīd pēc būtības atrodas airBaltic, jo lidsabiedrība faktiski nonākusi situācijā, kad nespēj kārtot savas saistības.

Gobzems norāda, ka TAP procesa plāns vērsts uz to, kā sabiedrība nokārtos saistības, nevis uz to, ka valdība nevarēs mainīt sabiedrības valdi un izpildinstitūcijas. Flika teiktais, Gobzema ieskatā, vērtējams kā manipulācija, jo atšķirībā no maksātnespējas procesa TAP ieceltais administrators nevis iegūst pārvaldes funkciju, bet gan veic tikai uzraudzību pār TAP.

Advokāts stāstīja, ka visas veicamās darbības patiešām izrietēs no TAP plāna, kas tiek apstiprināts, vienojoties nodrošinātajiem un nenodrošinātajiem kreditoriem. Arī šie kreditori un viņu prasījumi norādāmi TAP plānā, kam jāattiecas uz kreditoru prasījumu segšanu, nevis akcionāru savstarpējām attiecībām.

Jurista vērtējumā, ja saskaņojums starp kreditoriem TAP plānam netiks panākts, ir iespējama lidsabiedrības maksātnespēja. Tas gan automātiski neizriet no TAP pasākumu plāna nesaskaņošanas, taču tikmēr, kamēr ir ierosināts TAP, kreditori maksātnespējas pieteikumu iesniegt nevar. TAP pasākumu plāna saskaņošanai paredzēti divi mēneši.

Kā ziņots, rīt, 22.septembrī, plkst.10 sasaukta ārkārtas valdības sēde saistībā ar situāciju airBaltic. Informāciju valdībai par situāciju uzņēmumā un priekšlikumu rīcības plānam gatavo Satiksmes ministrija un valdības finanšu konsultants Prudentia, aģentūru LETA informēja Ministru prezidenta preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Jau ziņots, ka airBaltic trešdien Rīgas rajona tiesā iesniegusi tiesiskās aizsardzības procesa pieteikumu. Pieteikums ir reģistrēts, taču pagaidām tiesa vēl nav izlēmusi par tā pieņemšanu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Patlaban starp airBaltic akcionāriem - Fliku un valsti - ir saspringtas attiecības saistībā ar "airBaltic" finanšu stāvokli un nepieciešamajiem ieguldījumiem lidsabiedrībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas