Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Aicina arī svētkos neaizmirst par profilakses pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti aicina svētkus svinēt ģimenes un draugu lokā savā mājā, dārzā vai citur brīvā dabā, neaizmirstot par profilakses pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai, informēja centra Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja.

Epidemioloģiskā situācija rāda, ka vīrusa izplatība ir stabilizējusies, tomēr ierobežojošo pasākumu pārtraukšanai jābūt pakāpeniskai. Tāpēc SPKC aicinu sekot speciālistu ieteikumiem, lai svētku svinēšana būtu droša.

Personīgo higiēnu būtu jāievēro arī tad, ja svētki tiek svinēti vietā, kur ūdens pieejamība ir ierobežota. Vislabāk rokas mazgāt ar ziepēm, zem tekoša ūdens, bet, ja šādas iespējas nav, roku higiēnai var izmantot arī šim nolūkam paredzētus dezinfekcijas līdzekļus vai mitrās salvetes.

Speciālisti aicina arī svētkos turpināt ievērot drošu fizisko distancēšanos - vismaz divi metri un ne ilgāk par 15 minūtēm. Cilvēkus, kuri pieder kādai no riska grupām, proti, seniori, grūtnieces, cilvēki ar hroniskām saslimšanām, SPKC aicina atturēties no publisku vietu apmeklēšanas, kā arī neuzņemt pie sevis viesus.

Vienlaikus SPKC aicina lejupielādēt lietotni "Apturi Covid", kas radīta, lai ierobežotu jaunā koronavīrusa izplatību Latvijā un lai ātrāk uzzinātu par kontaktēšanos ar Covid-19 saslimušo. Izmantojot lietotni, varēs savlaicīgāk izolēties, lai neapdraudētu ģimeni, kolēģus, draugus un pārējos iedzīvotājus, kā arī pievērst uzmanību slimības simptomiem un ātrāk vērsties pēc palīdzības, ja nepieciešams.

Koplietošanas telpās jāievēro piesardzības pasākumus - lieki nepieskaries priekšmetiem un virsmām, kā arī izvairies pieskarties sejai pirms nav nomazgātas rokas.

Nekvalitatīvs, ilgi stāvējis nepilnvērtīgi pagatavots vai ar nemazgātām rokām pagatavots ēdiens rada risku inficēties ar dažādu infekcijas slimību ierosinātājiem, un cilvēks var saslimt ar salmonelozi, trihinelozi, A hepatītu un citām slimībām. Pārtikas produkti, kuru uzglabāšanai, pagatavošanai un lietošanai jāpievērš īpaša uzmanība, ir piena, gaļas un zivju izstrādājumi, kā arī olas un dažādi jau sagatavoti ēdieni vai pusfabrikāti, norāda speciālisti.

SPKC piekodina arī pievērst uzmanību, lai bērni vieni nerotaļājas ūdens vai ugunskura tuvumā un nevarētu piekļūt degšķidrumam, citām dzīvībai bīstamām vielām vai priekšmetiem. Tāpat nevajadzētu atstāt bērnu vienu pašu dzīvnieku tuvumā, īpaši ciemojoties pie radiem vai paziņām, kuriem ir mājdzīvnieki.

Tostarp būtu jāatceras arī par ērcēm, kuru piesūkšanās rada risku saslimt ar ērču encefalītu, Laimas slimību un ērlihiozi. Ja ērce tomēr piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk. SPKC atgādina, ka ērces visbiežāk nokļūst uz garāmejošu cilvēku apaviem vai apģērba potīšu augstumā un pēc tam lēnām pārvietojas uz augšu.

Tādēļ bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, krekls vai blūze jāieliek biksēs. Ieteicams valkāt gaišas drēbes, uz kurām ērces labi saskatāmas un tās iespējams savlaicīgi notraukt. Atpūšoties brīvā dabā, ieteicams lietot arī kukaiņu atbaidīšanas līdzekļus - repelentus.

Svētku garajās brīvdienās saņemt mediķu palīdzību nelielu traumu, pēkšņu saslimšanu vai hronisku slimību saasinājuma brīžos var, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kas brīvdienās un svētkos strādā visu diennakti.

Tāpat dažādās vienkāršas veselības situācijās var vērsties pie dežūrārsta vai, piemēram, nelielu apdegumu, lūzumu, mežģījumu gadījumos medicīnisko palīdzību iedzīvotājiem svētkos sniedz steidzamās medicīniskās palīdzības punktos. Informāciju par palīdzības saņemšanas iespējām var uzzināt Nacionālā veselības dienesta mājaslapā.

Top komentāri

Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Lecot pāri ugunskuram , vēlams aizkavēties virs liesmām tik, cik nepieciešams pilnīgai Covid-19 dezinfekcijai! Krūmos guļošajiem dzērājiem jāguļ divu metru attālumā vienam no otra! Bet papardes zieda meklētājiem starpā jānoklāj polietilēna plēve ar caurumiņu attiecīgajā vietā!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas