Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 25. augusts
Patrīcija, Ludis, Ludvigs, Ivonna, Patriks

Aizkraukles novada pašvaldībai piešķirs 4,4 miljonus eiro par skolu tīkla sakārtošanu

Aizkraukles novada pašvaldībai valsts piešķirs Atveseļošanas fonda finansējumu 4,4 miljonu eiro apmērā par vispārējās vidējās izglītības iestāžu tīkla sakārtošanu, otrdien nolēma valdība.

Atbilstoši valdības martā nolemtajam, pašvaldības, kas gada sākumā būs pieņēmušas lēmumu par skolu tīkla sakārtošanu, var saņemt Atveseļošanas fonda finansējumu kopumā 7 338 739 eiro apmērā.

Lēmumus par ārpus novada pašvaldības administratīvā centra esošas vidusskolas reorganizēšanu ir pieņēmušas un Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) iesniegušas četras novada pašvaldības - Aizkraukles, Tukuma, Valmieras un Dienvidkurzemes novada pašvaldības.

Investīcijas atbalstam tika izvirzītas sešas vispārējās izglītības iestādes: Jaunjelgavas vidusskola, Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskola, Pļaviņu vidusskola, Jaunpils vidusskola, Naukšēnu vidusskola un Priekules vidusskola. Neviena no šīm skolām finansējumu nesaņems, jo neatbilst noteiktajiem priekšatlases kritērijiem.

Pašvaldība lēmumu par vispārējās vidējās izglītības iestādes reorganizāciju varēs nepieņemt, ja tajā uz 2023.gada 1.septembri 10.-12.klašu grupā mācījās vismaz 60 izglītojamie, izglītojamo skaita attiecība pret vienu skolotāju ir 11 vai lielāka vai pašvaldība spēs apliecināt, ka izglītības iestādes atbilstība nosacījumiem tiks nodrošināta līdz 2025.gada 1.septembrim, tostarp veicot citu izglītības iestāžu reorganizāciju.

Šī kritērija dēļ priekšatlasē netika iekļauta Jaunpils vidusskola. IZM skaidro, ka Tukuma novada pašvaldība nav informējusi ministriju par Engures vidusskolas reorganizāciju. Atbilstoši Valsts izglītības informācijas sistēmas (VIIS) datiem Engures vidusskolā 10.-12.klašu grupā ir 29 skolēni, bet skolēnu attiecība pret vienu skolotāju ir 7,6.

Savukārt Dienvidkurzemes novada pašvaldības virzītā Priekules vidusskola nav iekļauta priekšatlasē, jo pašvaldība nav pieņēmusi lēmumus par Nīcas un Vaiņodes vidusskolu reorganizēšanu. Atbilstoši VIIS datiem šajās skolās 10.-12.klašu grupā ir attiecīgi 47 un 31 skolēns. Savukārt skolēnu skaita attiecība pret vienu skolotāju ir 8,6 un 9,2.

Pašvaldības arī nav apliecinājušas, ka izglītības iestādes atbilstība nosacījumiem tiks nodrošināta līdz 2025.gada 1.septembrim. Vienlaikus tās vidusskolu saglabāšanu pamatojušas ar attiecīgo apdzīvoto teritoriju apstākļiem un apsvērumiem par attālumu no skolēnu dzīvesvietas līdz tuvākajai izglītības iestādei. 

IZM apstiprināja, ka Engures vidusskola un Vaiņodes vidusskola var tikt saglabātas kā pieejamības skolas ar atbilstošiem nosacījumiem. Vienlaikus normatīvais regulējums par skolu tīkla kritērijiem vēl tiek izstrādāts, tāpēc reorganizācijas lēmumu nepieņemšana par šīm vidusskolām investīcijas projektu priekšatlasē nevar tikt akceptēta, lēmumu skaidro ministrija.

Savukārt Valmieras novada pašvaldība finansējumu nesaņems, jo tās virzītajā Naukšēnu vidusskolā kopš 2018.gada novērojams skolēnu skaita samazinājums.

Finansējumu saņems tikai Aizkraukles novada pašvaldība, kas ārpus novada administratīvā centra saglabājusi Kokneses vidusskolu un Skrīveru vidusskolu. Atbilstoši VIIS datiem šajās skolās 10.-12.klašu grupā mācās attiecīgi 60 un 70 skolēni. Turklāt Kokneses vidusskolā skolēnu skaita attiecība pret vienu skolotāju ir 11,9, kas pārsniedz priekšatlases kritērijos noteikto.

Pašvaldībai mēneša laikā būs jāiesniedz projekta iesniegumi par mācību vides modernizēšanu, izglītības iestādēs radot "modernu, ergonomisku un higiēnas prasībām atbilstošu" mācību vidi un nodrošinot ar mūsdienīgam mācību procesam nepieciešamu aprīkojumu.

Projektu īstenošanas beigu termiņš ir 2026. gada 31. maijs.

Atveseļošanas fonda finansējuma atlikuma 2 935 496 eiro tālāko izmantošanu noteiks ar atsevišķu valdības lēmumu.

Kā aģentūru LETA informēja IZM, šobrīd kopumā investīcijas paredzētas 19 par pamatskolām reorganizētām vidusskolām. Atveseļošanas fonda pirmajā kārtā apstiprināta atbilstība investīciju kritērijiem 16 reorganizētām pamatskolām Cēsu, Gulbenes, Jelgavas, Kuldīgas, Limbažu, Madonas, Ogres, Smiltenes un Valmieras novados.

Vienlaikus Aizkraukles novadā tiek saglabātas Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskola un Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas, kuras atbilst ilgtspējīgas vidusskolas kritērijiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Svētdien gaidāms liels karstums

Svētdien Latvijā būs saulains laiks un gaidāms liels karstums - pat virs 30 grādiem pēc Celsija skalas, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) sinoptiķi.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas