Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Dortmaņa lobēlija ir maza, trausla puķīte, kas pielāgojusies dzīvei ūdenī

Aizliegts peldēties Ummja ezerā

Lai saudzētu reto un īpaši aizsargājamo ūdensaugu Dortmaņa lobēliju, no pirmdienas līdz 15.augustam noteikts liegums peldēties Piejūras dabas parkā esošajā Ummja ezerā, informē Dabas aizsardzības pārvalde (DAP).

DAP aicina šajā laikā atpūtai uz ūdens un pie tā izvēlēties citas ūdenstilpnes tuvākajā apkārtnē. Alternatīvu atpūtai pie ūdeņiem šajā apkārtnē ir gana daudz - Lilastes ezers, Dzirnezers, Pulksteņezers, Kadagas ezers, Lielais un Mazais Baltezers, Rīgas jūras līča pludmales un Gaujas upes krasti.

Pie Ummja ezera lieguma laikā būs izvietotas informatīvās zīmes par aizliegumu, un tā ievērošanu regulāri kontrolēs gan DAP inspektori gan Carnikavas novada pašvaldības policija.

Ummja ezers ir tikai viens no dažiem Latvijā vēl atlikušajiem dzidra ūdens ezeriem, un tajā aug tikai šādos ezeros sastopams augs Dortmaņa lobēlija - vienīgā Latvijā sastopamā lobēliju dzimtas suga, kas ir ļoti reta un tādēļ īpaši aizsargājama. Pēdējo 100 gadu laikā ezeru aizaugšanas un ūdens piesārņošanas dēļ šis augs izzudis jau vairāk nekā 20 Latvijas ezeros, informēja Rēna.

Dortmaņa lobēlija sakņojas ezera dibenā pavisam nelielā dziļumā, tāpēc pārsvarā sastopama ezera piekrastē. Jūlijā tā paceļ virs ūdens 40-70 centimetrus garu stublāju un zied ar baltiem ziediem, nobriedinot sēklas virs ūdens.

Dortmaņa lobēlijas lielākais drauds ir ezera ūdens piesārņošana ar organiskas izcelsmes piesārņojumu, kas pārsvarā ūdenstilpēs nonāk tieši lielā peldētāju skaita dēļ. Ummja ezerā pārmērīgās rekreācijas noslodzes dēļ ūdens krāsa jau ir nomainījusies no zilganzaļas uz zaļganu, bet ūdens dzidrība samazinājusies no pieciem līdz sešiem metriem 1906.gadā uz trīs metriem 2017.gadā.

Lai netraucētu šī trauslā un neparastā auga ziedēšanu, jau 13.gadu ir spēkā Ministru kabineta noteikumi Dabas parka Piejūra individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi, kuros noteikts aizliegums peldēties un atrasties ar laivu Ummja ezerā no 1.jūnija līdz 15.augustam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas