Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Apbalvo Kurzemes sakoptāko pagastu

Tradicionālais konkurss “Sakoptākais Latvijas pagasts” 2008. gada laureātu sumināšana sākās sestdien ar uzvarētāju apbalvošanu Kurzemē. Šogad konkurss notika 14 reizi un tā devīze bija: “Sakopts pagasts – dāvana Latvijai!”

Pierīgā ir uzvarējis Mālpils pagasts, Vidzemē – Lizuma pagasts, Zemgalē – Glūda, bet Latgalē – Naujene. Kurzemē sakoptākais pagasts Lauciene. Lauciene šo titulu saņem jau otro reizi – pirmo reizi tā to ieguva 2004. gadā. Šajos 14 gados Talsu rajona pašvaldības ir uzvarējušas deviņas reizes.

Apbalvoti tika arī pārējie Kurzemes rajona uzvarētāji – Nīkrāces pagasts (Kuldīgas raj.) kā bērnam un ģimenei draudzīgākais pagasts, viņiem balvu pasniedza bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainārs Baštiks (LPP/LC(, kas solīja dotāciju bērnu centra attīstībai. Liepājas rajona Rucavas pagasts tika sveikts nominācijā Kultūrvides veidošana pašvaldībā. Balvu pasniedza Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Andrejs Radzēvičs, kas pasniedza vairākas aploksnes, norādot, ka to, kas tajās iekšā “varēs pētīt tie, kam tas jāpēta”. Kā Diena pēc tam uzzināja, vienā no aploksnē bija kultūras ministres Helēnas Demakovas (TP) ielūgums uz Latvijas Nacionālo teātri.

Dažādas aploksnes, neatklājot, kas tajās iekšā, pasniedza gandrīz visu ministriju pārstāvji. Savukārt vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) no Vides fonda līdzekļiem Laucienei ūdenssaimniecības projekta īstenošanai piešķīra 20 000 latu, jo Lauciene tika sumināta arī nominācijā Vides aizsardzība. Laucieni sveica vēl Talsu rajona padomes vadītājs Aivars Lācerus, pasniedzot 800 latus, kas ir kopīga visu rajonu pašvaldību savākta summa.

Sveicēju vidū bija gandrīz visas ministrijas, kuru daļu pārstāvēja parlamentārie sekretāri, bet ZZS pārstāvji valdībā — vides ministrs Raimonds Vējonis, zemkopības ministrs Mārtiņš Roze, labklājības ministre Iveta Purne, izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe – bija ieradušies paši apsveikt laureātus. Visu pagastu ceļu uzturētājiem balvas aploksnītēs pasniedza Satiksmes ministrija, taču summas netika atklātas — bija izskanējis, ka tās daudz neatpaliekot no Vides ministrijas dāvinājuma.

Reģionālās attīstības un pašvaldību ministrija Laucienei pasniedza videokameru. Akciju sabiedrība Laima piedāvāja ekskursijas uz saldumu ražotni Nīkrāces un Lutriņu pagastu bērniem. Eiropas Parlamenta deputāti Ģirts Kristovskis, kas pirmais bija izteica vēlēšanos sakoptāko pagastu laureātus iepazīstināt ar Briseli, un EP deputāte Inese Vaidere arī šogad uzvarētājiem dāvāja šos ielūgumus. Ja ministriju atvēlētās summas pārsvarā ir domātas konkrētu mērķu īstenošanai, tad Latvijas Pašvaldību savienības līdera Andra Jaunsleina rīcības komitejas vārdā pasniegtos 1000 latus Lauciene varēs tērēt pēc saviem ieskatiem. Konkursa laureātus vērtēja speciāla komisija, kurā bija arī ministriju pārstāvji. Komisiju vadīja LPS pārstāve Ligita Gintere.

Nākamā gada jūnijā būs pašvaldību vēlēšanas, kas jau notiks jauno novadu teritorijās un Latvijā vairs nebūs vēlētas pagastu padomes. LPS priekšsēdis A.Jaunsleinis tomēr izteica cerību, ka konkurss par sakoptāko pagastu turpināsies. LPS līderis nedaudz ironiski savas cerības saista ar nākamajām Saeimām, kad «varbūt nāks jauni politiķi, kas atkal gribēs sadalīt pašvaldības». Trīs stundu ilgajā labāko Kurzemes pagastu sumināšanā runas tika atsvaidzinātas ar dažādām asprātībām. Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs A.Radzevičs norādīja, ka viņš nevar sacensties ar «biezajām ministrijām, jo kultūra ir nabadzīga, bet skaista». Runas beigās A.Radzevičs teica, ka «šajā gaišajā apvienošanās [pašvaldību] periodā bibliotēkas netiks apvienotas, bet Gaismas pils tiks uzcelta».

Ceļā uz Laucieni, kur sestdien vakarā notika konkursa uzvarētāju apbalvošana, Liepājas rajona Rucavas pagasta delegācijas autobuss cieta satiksmes negadījumā, kad tam pretī braucošā vieglā automašīna iebrauca pretējā braukšanas joslā un sadūrās ar autobusu. Kā Dienai pastāstīja Rucavas pašvaldības pārstāvji, neviens no autobusa pasažieriem negadījumā nav cietis, bet ar dažādām traumām slimnīcā ticis nogādāts vieglās automašīnas šoferis.

(papildināta no 5. rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas