Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Aptur Rigvir izplatīšanu Latvijā

Biotehnoloģiju farmācijas uzņēmums Rigvir grupa pēc savas iniciatīvas pieņēmis stratēģisku lēmumu uz nenoteiktu laiku apturēt nacionālajā reģistrācijas procedūrā reģistrēto zāļu Rigvir izplatīšanu Latvijas teritorijā tās nerentabilitātes dēļ, informēja Rigvir grupa uzņēmumu izpilddirektore Kristīne Jučkoviča.

Viņa skaidroja, ka lēmums ir pamatots ar finanšu apsvērumiem, proti, zāļu Rigvir izplatīšanas Latvijā nerentabilitāti. Uzņēmuma finanšu kapacitāte patlaban ir ierobežota, lai vienlaikus nodrošinātu gan Eiropas centralizētās reģistrācijas prasību izpildi, gan papildu administratīvo prasību izpildi turpmākai zāļu izplatīšanai Latvijā. "Lēmuma pamatā nav nekādi ārkārtas apstākļi, un tas nav saistīts ar riskiem iedzīvotāju veselībai," piebilda Jučkoviča.

Rigvir grupa valdes priekšsēdētājs Jurģis Auziņš atzīmēja, ka šāds lēmums ir loģisks un ekonomiski pamatots solis, kas ļauj koncentrēt investīcijas un administratīvos resursus uz Eiropas Zāļu aģentūras (EMA) saskaņotā pētījumu plāna izpildi, lai varētu sākt otrās fāzes pētījumus EMA zonā, rezultātā nodrošinot zāļu Rigvir centralizētu reģistrāciju.

"Vienlaikus uzņēmuma akcionāriem un man šis ir personīgi smags lēmums, jo tas ietekmēs daudzus Latvijas pacientus un veselības aprūpes sistēmu kopumā," norādīja Auziņš, atzīstot, ka "uz laiku Latvijā būs zaudēta ārstēšanās iespēja agrīniem melanomas pacientiem un onkolītiskās viroterapijas iespējas principā, tomēr šī ir izšķiršanās par labu Rigvir un viroterapijas attīstībai un dzīvotspējai ilgtermiņā".

Viņš atzīmēja, ka par šo lēmumu jau informēta Veselības ministrija, Veselības inspekcija un Zāļu Valsts aģentūra, kam lūgts nelikt šķēršļus patlaban krājumos esošo zāļu realizācijai, lai nodrošinātu esošajiem pacientiem sāktās terapijas nepārtrauktību.

Pēc Auziņa sacītā, paredzams, ka minētais lēmums var atstāt ietekmi arī uz valsts veselības budžetu, tajā skaitā ilgtermiņā, jo līdz šim Rigvir nodrošināja ārstēšanos 60-70% melanomas pacientu, kuri izmantoja valsts kompensētos medikamentus. Kā skaidroja Auziņš, medikaments valstij kopumā izmaksājis aptuveni 250 000 eiro gadā, vienlaikus uzņēmums nodokļos samaksājis apmēram 750 000 eiro. "Lai šo nišu aizpildītu ar citiem medikamentiem, valstij var papildu nākties tērēt vairākus miljonus eiro ik gadu, pacientiem sākot ārstēties jau vēlākās vēža stadijās, jo citu medikamentu agrīnai melanomas ārstēšanai saskaņā ar vadlīnijām pašlaik pasaulē nav," uzsvēra Auziņš.

Tāpat viņš norādīja, ka līdz ar šo uzņēmuma lēmumu aptur darbību arī Ainas Mucenieces viroterapijas fonda palīdzības pamatprogramma, kas līdz šim sniegusi palīdzību Latvijas vēža pacientiem vairāku simtu tūkstošu eiro apjomā. Tāpat Rigvir grupa uz laiku vairs neuzņemsies stipendiju programmas skolēniem finansēšanu. 

Pēc Rigvir pārstāvju paustā, tas darīts, lai vairāk fokusētu uzņēmumu grupu biotehnoloģiju formātam, kura ietvaros darbs turpinās lielākoties ar onkolītiskā vīrusa Rigvir zinātnisko izpēti un attīstību. Klīnika nodota Amber Capital Holding, un tā turpina darbu ar nosaukumu Global Virotherapy and Integrative Medicine Cancer Clinic.

Rigvir grupa ir biotehnoloģiju uzņēmumu grupa, kuras darbības mērķis ir Latvijā izstrādāto vēža viroterapijas zāļu ražošana un izpēte. Viroterapija ir vēža ārstēšanas metode, izmantojot īpašu vīrusu, kurš pēc ievadīšanas cilvēka organismā, atrod un iznīcina ļaundabīgā audzēja šūnas. Minēto vīrusu 20.gadsimta sešdesmitajos gados atklāja Latvijas zinātniece Aina Muceniece.

 

Top komentāri

reptilis
r
Skumji...
Def
D
Ka tik nīcināt latvijas ražotājus.Žēl.
edvins
e
Vajadzētu publicēt tās firmas un vārdus, kuri lika šķēršļus Rigviram! Tad mēs redzētu kas notiek zāļu tirgū!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas