Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Šogad veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai būs par 50 miljoniem eiro vairāk nekā 2016. gada budžetā. Liela daļa finansējuma tiks novirzīta, lai mazinātu rindas uz izmeklējumiem.

Ar cerību, ka veselības aprūpe uzlabosies

Šogad veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai būs par 50 miljoniem eiro vairāk nekā 2016. gada budžetā. Tas gan nenozīmē, ka gaidāmas kādas būtiskas pārmaiņas, pārsvarā finansējums tiks novirzīts, lai risinātu jau esošās problēmas un uzlabotu pakalpojumu kvalitāti. Veselības ministre Anda Čakša sola, ka pacienti uzlabojumus gan jutīs. Tam nevar nepiekrist arī nozares pārstāvji, kuri vienlaikus tomēr atzīmē, ka darba vēl ir pilnas rokas un ar 2017. gadu nepietiks, lai to visu paveiktu.

Šis gads, visticamāk, iezīmēsies ar to, ka atpakaļceļa vairs nebūs un ar septembri būs jāsāk lietot e-veselību, tāpat vasarā pacienti jau varēs ārstēties Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) jaunajā korpusā, Čakša Dienai norāda, ka lielākais lepnums šobrīd ir par paveikto un vēl plānoto onkoloģijas jomā. "Zaļais koridors ir tas darbs, ar kuru lepojos visvairāk, un tas ir labs piemērs tam, ka pārmaiņas ir iespējamas. Sākumā, protams, bija bažas, vai mēs nesastapsimies ar pretestību, līdzīgi kā tas ir ar visām novitātēm, kas paredz izmaiņas, uzliek papildu pienākumus vai tiek ieviestas ļoti ātrā tempā. Taču piepildījās labākais scenārijs, un jau pēc pirmā darbības mēneša ir redzams – tas, visticamāk, ir glābis ne vienu vien dzīvību," saka ministre. 

Līdz ar janvāri tiek iedarbināts nākamais posms – turpmāk onkoloģisko pacientu ārstēšanas taktika būs jāizstrādā ne vēlāk kā mēnesi pēc pirmās speciālista konsultācijas. Čakša skaidro, ka speciālistiem būs ļoti skaidrs algoritms, kā veikt sekundāros izmeklējumus pie katras diagnozes. Pacientiem arī uzreiz tiks iedoti konkrēti laiki un norādītas vietas, kurās viņi šos izmeklējumus var saņemt. 

Gan Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS), gan PSKUS Dienai apstiprina, ka personāls tam ir gatavs. Kā atzīmē RAKUS pārstāve Aija Lietiņa, pacienti uzlabojumus ir jutuši jau kopš oktobra. Triju mēnešu laikā pacientu skaits, kas saņēmuši speciālista konsultāciju Latvijas Onkoloģijas centrā, pieaudzis aptuveni no divdesmit līdz simtam nedēļā. Savukārt šonedēļ slimnīcā notiks sapulce, kurā spriedīs par nākamajiem nepieciešamajiem uzlabojumiem onkoloģisko pacientu ārstēšanā.

Runājot par šo gadu, veselības ministre uzsver, ka no kopējās papildu piešķirtās summas 34,3 miljoni eiro ir domāti tieši tam, lai pacients uzreiz justu uzlabojumus. Onkoloģijai novirzīti 12,3 miljoni eiro, savukārt lielākā daļa – 16,6, miljoni eiro – rindu mazināšanai pie speciālistiem, uz diagnostiskajiem izmeklējumiem, dienas stacionārā un ambulatorajā rehabilitācijā. Piemēram, šogad varēs nodrošināt papildus vēl 194 000 ambulatoro vizīšu.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 2.janvāra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas