Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Atbalsta grozījumus, kas pastiprinās nosacījumus kandidēšanai uz tiesībsarga amatu

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja Jaunās Vienotības un Attīstībai/Par! Saeimas deputātu virzīto likumprojektu, kas pastiprinās nosacījumus kandidēšanai uz tiesībsarga amatu.

Tiesībsarga likumā paredzēts noteikt, ka viena un tā pati persona var būt par tiesībsargu ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas. Pašlaik valstī vairāku augstu amatu ieņemšanai ir noteikts divu termiņu ierobežojums. Reizē šīs izmaiņas neattieksies uz esošo tiesībsargu Juri Jansonu, kuram būs tiesības kandidēt uz šo amatu.

Deputātu piedāvātie grozījumi arī paredz, ka tiesībsarga amata kandidatūru pašreizējo piecu deputātu vietā būs jāizvirza vismaz desmit deputātiem.

Tāpat noteikts, ka vairākos likumā minētajos gadījumos tiesībsarga atbrīvošanu no amata varēs ierosināt ne mazāk kā viena trešdaļa Saeimas deputātu.

Plānots paaugstināt prasības tiesībsarga amata kandidātam, nosakot, ka pretendentam ir jābūt ar maģistra vai tam pielīdzināma grādu. Tāpat paredzēts likumā ierakstīt, ka kandidātam ir jāpārvalda latviešu valoda un vismaz divas svešvalodas.

Rosināts arī atcelt tiesībsarga administratīvo imunitāti, līdzīgi kā tā jau ir atcelta Saeimas deputātiem un tiesnešiem.

Parlamentārieši norāda, ka likuma grozījumiem sagaidāma pozitīva ietekme, jo tie veicinās tiesībsarga kā nozīmīgas Saeimas vēlētas amatpersonas cilvēktiesību aizsardzības jomā prestižu un vairos sabiedrības uzticību tiesībsarga institūtam.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas