Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Atbalstīs vietējos ražotājus

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) ietekme valdībā ir tik liela, ka īsā laikā tai izdevies panākt vairākas lietas, par kuru īstenošanu vēl pirms dažiem mēnešiem skeptiska bija gan finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), gan premjers Māris Kučinskis (ZZS). Sagatavojot iesniegšanai Saeimā valsts budžeta projektu pavadošo likumprojektu paketi, valdība otrdien atbalstīja grozījumus likumā par pievienotās vērtības nodokli (PVN), kas nosaka PVN samazināto 5% likmi svaigiem dārzeņiem, augļiem un ogām.

Dienu iepriekš ministri vienojās pārskatīt iepriekš pieņemto lēmumu, kas paredzēja garantēt pašvaldībām nodokļu ieņēmumus 19,5% no valsts konsolidētā kopbudžeta ieņēmumiem, kompensācijas apmēru palielinot uz 19,6%, kas papildus nākamgad būtu 8,5 miljoni eiro. Uz to uzstāja ZZS. Arī iecere samazināt PVN Latvijai raksturīgajiem dārzeņiem, augļiem un ogām nav jauna.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) par to runāja jau aprīlī Latvijas Zemnieku savienības kongresā, kurā sacīja: "Kā zemkopības ministrs arī turpmāk iestāšos par PVN samazināšanu pārtikai." Viņš atzina, ka finanšu ministre Reizniece-Ozola, ņemot vērā uzņēmēju iebildes un valsts ekonomiskās prognozes, gan esot paziņojusi, ka tuvākajā laikā nav plānotas izmaiņas nodokļa likumā. Taču zemkopības ministrs negribēja tik viegli padoties. Viņa iecere gan bija vērienīgāka cerībā panākt nodokļa samazināšanu arī piena un gaļas produktiem, maizei, miltiem, olām un citām precēm.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdis Edgars Treibergs (ZZS) Dienai apstiprināja, ka arī no šīs ieceres lauksaimnieki nav atteikušies. Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis (ZZS) otrdien preses konferencē atzina, ka sarunas bijušas arī ar citu sektoru pārstāvjiem, bet esot jāsaprot, ka "visam pārtikas grozam tagad nevar samazināt PVN". Grozījumi likumā paredz ieviest PVN samazināto likmi 5% apmērā svaigiem dārzeņiem, augļiem un ogām – arī mazgātiem, mizotiem, lobītiem, grieztiem un fasētiem. Šajā sarakstā ir vairāk nekā 70 nosaukumu, sākot ar aronijām, mellenēm, lācenēm, visa veida salātiem, garšaugiem, kāpostiem, kartupeļiem un burkāniem un beidzot ar patisoniem, pastinakiem, topinambūriem, turnepšiem, kazeņavenēm, irbenēm un pīlādžu ogām. Samazinātā likme gan neattieksies uz termiski apstrādātiem, piemēram, saldētiem, sālītiem vai kaltētiem produktiem.

Izmaiņas likumā stāsies spēkā 2018. gada 1. janvārī un tiks piemērotas līdz 2020. gada 31. decembrim. Finanšu ministrija piekrita likmes samazināšanai ar nosacījumu, ka Zemkopības ministrija līdz 2020. gada 1. augustam sagatavo informatīvo ziņojumu par šo izmaiņu efektivitāti. Mērķis būšot sasniegts, ja reģistrēto pievienotās vērtības nodokļu maksātāju skaits būs pieaudzis par 10%, augļkopības un dārzeņkopības nozares preču un pakalpojumu apgrozījums pieaugs par 6%, patēriņš palielināsies par 2%, bet vidējais atalgojums pieaugs par 6%. Finanšu ministrijas pārstāve Sintija Ozola valdības sēdē norādīja, ka šo izmaiņu negatīvā fiskālā ietekme uz budžetu sākotnēji varētu būt mīnus seši miljoni eiro.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 4. oktobra, laikrakstā Diena!

Top komentāri

Latvijai raksturīgi Polijā ražoti
L
Vai kāds no rakstītājiem kaut ko nav sapratis? likumprojektā nekur nav teikts, ka pazeminātā PVN likme tiks piemērota Latvijā ražotām precēm, bet gan Latvijai raksturīgām precēm, neatkarīgi no ražotājvalsts. Lielākā daļa šo dārzeņu un augļu, tāpat kā līdz šim, būs ražota Polijā un Lietuvā.
Vietējiem zemniekiem būs sliktāk
V
Tā kā zemnieki, kuru apgrozījums gadā nepārsniedz 40 tūkst. euro, līdz šim varēja nemaksāt PVN, tad viņu produkcijai pret ievesto bija handikaps 21 procenta apmērā. Nākamgad šis handikaps samazināsies no 21 procenta līdz 5 procentiem.
ZZS cīņa par varu un ietekmi
Z
tas populistiskais murgs tiek veidots tikai tādēļ, lai ZZS uzn Lembergs saglabātu varu un ietekmi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas