Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints
Pēc gada sāksies intensīva Eiropas fondu līdzekļu apguve, tāpēc Ekonomikas ministrija aicina veikt izmaiņas būvniecības regulējumā, lai uzlabotu būvniecības procesu

Atvērs Būvniecības likumu

Lai veicinātu privāto investīciju piesaisti būvniecības procesā, ir nepieciešami grozījumi būvniecības regulējumā. Tā Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās attīstības komisijas sēdē trešdien sacīja Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Edmunds Valantis. Deputāti aicināja ministriju trīs nedēļu laikā ar būvniecības procesā iesaistītajām pusēm vienoties par tiem grozījumiem Būvniecības likumā, kurus nepieciešams izskatīt nekavējoties. Taču citas izmaiņas tiesiski normatīvajos aktos rosināja izskatīt valdībā parastajā kārtībā un tikai tad iesniegt Saeimā.

Efektīva regulējuma trūkums būvniecības nozarē kavē inestīciju piesaisti, uzsvēra Valantis. Ministrija piedāvā skaidrāk nodefinēt būvniecības procesā iesaistīto atbildību, vienkāršot būvprojektu saskaņošanas procesu, risināt jautājumu par neefektīvo strīdu izskatīšanas kārtību, kā arī novērst pārmērīgas prasības ēku atjaunošanai un pārbūvei. Plānots pārskatīt arī Būvniecības valsts kontroles biroja kompetenci. Grozījumi paredzēti ne tikai Būvniecības likumā, bet arī būvniecības noteikumos un vēl vairākos normatīvos. 

Ekonomikas ministrija (EM) piedāvā saīsināt lēmumu pieņemšanas termiņus būvprojektu saskaņošanā līdz 56 darbdienām, kā arī ieviest klusēšanas – piekrišanas principu. Tas nozīmē, – ja iebildumi nav atsūtīti, tad uzskata, ka ir dota piekrišana projekta saskaņošanai. To atbalsta arī Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane. Viņa teica, ka tas ir svarīgi, jo saskaņošanas procesā ir ļoti daudz iesaistīto. Debates sēdē parādīja, ka šis varētu būt viens no strīdīgajiem jautājumiem.

Ķekavas novada būvvaldes vadītāja Inese Aizstrauta (ZZS) sēdē sacīja: "Tikai tāpēc, ka ir klusēšanas princips, es būvatļauju neizsniegšu, kamēr mani speciālisti nebūs pateikuši, ko viņi domā par šo objektu." Aizstrauta atgādināja – likumā ir teikts, ka būvvalde atbild par visa procesa tiesiskumu. Tātad tai ir saistoši visi ar to saistītie normatīvi, kuru ir ļoti daudz. "Būvvalde nav eksperts un nevar visu pamanīt. Katram būvniecības dalībniekam būtu jāatbild par savu daļu," teica Aizstrauta, liekot saprast, ka šādā situācijā nav iespējams ievērot termiņus. 

EM piedāvā noteikt, ka būvvalde neizskata būvuzraudzības plānu un neatbild par būvprojekta kvalitāti.

Visu rakstu varat izlasīt ceturtdienas, 9.februāra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas