Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Augstskolām plāno pārdalīt papildu 26 valsts budžeta studiju vietas jaunajās pedagoģijas studiju programmās

Latvijas Universitātei (LU), Daugavpils Universitātei un Liepājas Universitātei plāno pārdalīt no vecajām studiju programmām papildu 26 valsts budžeta studiju vietas jaunajās izglītības un pedagoģijas programmās, aģentūru LETA informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Papildu budžeta vietas plānots piešķirt kopīgajā 2.līmeņa profesionālajā studiju programmā "Skolotājs", kas tiek īstenota LU, Daugavpils Universitātē un Liepājas Universitātē sadarbībā ar nodibinājumu "Iespējamā misija".

Kā norādīja IZM direktora vietniece politikas ieviešanas un monitoringa jomā Diāna Laipniece, pašlaik minētajā studiju programmā kopumā ir 74 studējošie, taču, piešķirot papildu 26 valsts budžeta studiju vietas, nākamajā gadā plānots uzņemt 100 studētgribētāju.

LU Studiju departamenta direktore Agnese Līgotne sacīja, ka uzņemšana 2.līmeņa profesionālajā studiju programmā "Skolotājs" primāri ir atkarīga no skolotāju nepieciešamības, no konkursa kārtības un no tā, kādi skolotāji nepieciešami reģionos.

Vienlaikus Līgotne norādīja, ka budžeta vietas jaunajām programmām tiks piešķirtas jeb pārdalītas no vecajām studiju programmām, taču tās katrai augstskolai ir citas.

"Piemēram, ja ir četrgadīga programma un ceturtais kurss pabeidz studijas, tad tās vietas pāriet uz jauno studiju programmu. Studentiem mēs neņemam nost vietas, bet tad, kad viņi pabeidz, vecajās programmās uzņemšana vairs nenotiek un sākas uzņemšana jaunajās. Tā ir tāda dabiska budžetu vietu pārplūšana," aģentūrai LETA skaidroja Līgotne.

Aģentūras LETA rīcībā esošie dati liecina, ka kopumā šogad izglītības un pedagoģijas programmās paredzētas 1942 vietas, kas ir par 53 vietām mazāk nekā iepriekšējā gadā. Taču līdz ar budžeta vietu pārdali no programmām, kas beidz savu darbību, uz jaunajām to skaits sarūk līdz 27 vietām, kas pēc IZM aprēķiniem, ir 0,1% starpība uz visu no valsts budžeta finansētu 27 284 vietu fona.

Ministrijā norādīja, ka kopumā no valsts budžeta finansētu studiju vietu skaits ir pieaudzis par 405, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Papildus budžeta vietas tika paredzētas veselības aprūpes nozarē.

LETA jau ziņoja, ka Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) ir neapmierināta par budžeta vietu samazināšanu izglītības un pedagoģijas programmās 2022.gadā, uzsverot, ka tā ir īstermiņa domāšana un nozares problēmu neizprašana.

Piemēram, no 75 uz 54 samazinājās budžeta vietu skaits Daugavpils Universitātes 2.līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmā "Sporta un sociālo zinību skolotājs", taču parādījušās 35 budžeta vietas bakalaura studiju programmā "Skolotājs" un no 59 uz 73 palielinājies budžeta vietu skaits 1.līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmā "Pirmsskolas skolotājs".

Savukārt LU par 55 vietām palielinājās budžeta vietu skaits 2.līmeņa augstākas izglītības programmā "Skolotājs (2020)" un par 20 vietām pieaudzis budžeta vietu skaits programmās "Pirmsskolas skolotājs (2020)" un "Sākumskolas skolotājs (2020)".

Vienlaikus LU, piemēram, ir samazinājies vietu skaits studiju programmā "Dabas zinātņu un informācijas tehnoloģijas skolotājs". 2021.gadā tajā bija paredzētas 34 budžeta vietas, taču šogad tikai 18.

Libānā.

Libānā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas