Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Auto asociācija: 80% lietoto auto Latvijā tiek pārdotas nelegāli

Lielākā daļa jeb 80% lietoto automašīnu Latvijā tiek pārdotas nelegāli, apejot nodokļu nomaksu, šorīt intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" atzina Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs.

Lielākais tirdzniecības apjoms notiek tieši portālā ss.lv, kur nelegālie automašīnu tirgoņi izmanto dažādas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nemaksāšanas shēmas. Pēc Kulberga teiktā, lietotu automašīnu Latvijā legāli ar visiem nomaksātiem nodokļiem iegādāties ir ļoti problemātiski.

Viņš atzīmēja, ka ēnu ekonomika lietoto automašīnu tirdzniecībā ir ievērojami palielinājusies tieši pēdējo trīs gadu laikā, tādēļ ir atzīstama Valsts ieņēmumu dienesta (VID) uzsāktā cīņa par to, kas gan notiek ļoti lēni. "Es gan neaizstāvu VID rīcību [saistībā ar ss.lv slēgšanu]. Tā varēja būt korektāka un dienests varēja vairāk skaidrot savu rīcību. Taču ss.lv ir ēnu ekonomikas spogulis," teica asociācijas vadītājs.

Viņš arī atzīmēja, ka nelegālie tirgoņi iegādājas automašīnas Vācijā, un tad tās pārdod no fiktīviem uzņēmumiem Latvijā, nemaksājot PVN. Tādēļ ir saprotama VID vēlme no ss.lv iegūt informāciju par šiem tirgotājiem. "Nav normāli, ka Latvijā mašīnas maksā lētāk nekā Vācijā, un tas ir tieši saistīts ar PVN nemaksāšanu," teica asociācijas vadītājs.

Kulbergs uzskata, ka VID vajadzētu pielietot efektīvākas metodes ēnu ekonomikas apkarošanā auto tirdzniecības nozarē, kā, piemēram, savulaik izdarīja dienests Igaunijā. Tur tika veikti reidi autotirdzniecības plačos, un mašīnas, kurām nevarēja pierādīt legālo izcelsmi un nomaksātos nodokļus, tika konfiscētās. Tāpat ieņēmumu dienests var veikt kontrolpirkumus.

Viņš arī atzīmēja, ka jebkurš, kurš lietoto automašīnu tirdzniecībā vēlas darboties legāli un maksāt nodokļus, automātiski ir nekonkurētspējīgs augstās ēnu ekonomikas dēļ.

Kā ziņots, pirmdien pēc VID pieprasījuma ss.lv domēna vārds atslēgts. VID nolēmis apturēt Latvijas lielākā sludinājumu portāla ss.lv darbību saistībā ar tā atteikšanos sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem. VID apturējis arī ar "ss.lv" īpašniekiem saistītā uzņēmuma SIA "Internet" saimniecisko darbību. "Internet" 1.augustā pieņemto VID lēmumu par "Internet" saimnieciskās darbības apturēšanu 3.augustā ir pārsūdzējusi VID ģenerāldirektorei Cīrulei.

Sludinājumu portāls "ss.lv gan nomainījis domēna vārdu pret "ss.com", turpinot nodrošinot pakalpojumus.

Auto asociācija ir sabiedriska organizācija, profesionālu ražotājrūpnīcu, Latvijā oficiāli pilnvarotu auto importētāju un dīleru apvienība. Asociācijas prioritāte ir aizstāvēt biedru intereses sadarbībā ar dažādām valsts institūcijām un nodrošināt pircēju interešu ievērošanu attiecībā uz garantijām, servisu un informāciju.

Top komentāri

ļuļa kebabs
ļ
virsraksts pilnīgi nepareizs. pareizais būtu, ka CSDD nelegāli reģistrē 80% lietoto automašīnu, radot valstij 50 miljonu zaudējumu. un starp citu, kāpēc VID neveic reidus lietotu auto plačos? un kāpēc nepiezvana uz aizdomīgajiem numuriem sludinājumos? daudzbērnu māmiņai, kas 4x gadā nosūta paku ar savu bērnu drēbēm un tukumu, tur viņiem pietiek resursu viņu izsekot un piesūtīt draudu vēstuli par nelegālu uzņēmējdarbību, bet lai noķertu auto tirgotājus, tur gan nav. pašiem smieklīgi neliekas?
Kuščinskis
K
Iesaku VID slēgt ne tikai ss.lv,bet arī CSDD jo kā redzams visi šie nelegāli pārdotie auto ir izgājuši cauri caur šo naudas slaukšanas kantori.
Jans
J
Gribēju atgādināt ka ražotājiem ar jaunajiem AUDI, WV, PORSCHE krāpties ar auto izmešiem ir 100% nelikumīgi. Vai godātais kungs ieteiktu kā latvijai vajadzētu sodīt krāpniekus? Kādi soda mēri būtu adekvāti? Vai līdz sodu nomaksai valstij būtu jāaizliedz šo marku tirdzniecība?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas