Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

BAS sola šodien informēt Dombrovski par patiesā labuma guvējiem uzņēmumā

Latvijas nacionālās aviosabiedrības "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") privātais akcionārs "Baltijas Aviācijas Sistēmas" (BAS) sola šodien informēt Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) par patiesā labuma guvējiem BAS.

"BAS nekad nav slēpis un neslēps savus īpašniekus, un Latvijas valdībai savi partneri lidsabiedrībā ir zināmi. Šodien Ministru prezidentam uz galda būs atsevišķs dokuments, kas apliecina patiesā labuma guvējus BAS," biznesa portālu "Nozare.lv" informēja BAS valdes locekle Inga Piterniece.

BAS, kam pieder 47,2% "airBaltic" akciju, vienādās daļās pieder lidsabiedrības vadītājam Bertoltam Flikam un Bahamās reģistrētajai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited". Valdības pārstāvji iepriekš vairākkārt uzsvēruši, ka viņiem nav zināmi "Taurus Asset Management Fund Limited" īpašnieki.

Piterniece biznesa portālam "Nozare.lv" uzsvēra, ka Dombrovskis par patiesā labuma guvējiem tiks informēts, jo otrdien pēc kārtējās valdības sēdes un spriešanas par "airBaltic" valdības vadītājs nācis klajā "ar kārtējo ieganstu valsts kā akcionāra nespējai aktīvi iesaistīties nacionālās lidsabiedrības jautājuma risināšanā - valdībai netiekot atklāti privātā akcionāra patiesā labuma guvēji".

"Līdz šim no valdības puses sagaidīti skaļi apliecinājumi dalībai lidsabiedrībā un izpratnei par lidsabiedrības nozīmi Latvijas ekonomikā. Patlaban privātais akcionārs izpildījis pilnīgi visus valdības izvirzītos nosacījumus, lai abi akcionāri kopīgiem spēkiem varētu attīstīt "airBaltic". Tagad valdība paziņo, ka savas daļas lidsabiedrībā tā tomēr varētu pārdot," sacīja Piterniece.

BAS neesot saprotams, kā interpretēt šo Latvijas valdības attieksmi pret savu aktīvu "airBaltic" un saviem partneriem - arī kad tiek izpildīti visi izvirzītie nosacījumi, valdība ar saviem partneriem nav gatava vienoties, piebilda Piterniece.

"Ir laiks uzdot jautājumu - kāda ir patiesā motivācija šādai valdības rīcībai. Vai Ministru prezidents ir gatavs apliecināt, ka netiek veiktas sarunas ar citu investoru, un vai netiek veikta apzināta ''airBaltic'' gremdēšana, lai pēc tam veidotu jaunu lidsabiedrību ar citu investoru," sacīja Piterniece.

Viņa uzsvēra, ka no BAS puses nevar darīt vairāk, kā izpildīt visus valdības nosacījumus jautājumā par ''airBaltic", un tas esot izdarīts.

Dombrovskis otrdien pēc valdības sēdes sacīja, ka valdība joprojām nav saņēmusi informāciju par "airBaltic" ārzonas akcionāra "Taurus Asset Management Fund Limited" patiesajiem labuma guvējiem un to, vai viņu rīcībā ir nepieciešamie līdzekļi pamatkapitāla palielināšanai. Valdībai ir nepieciešamas garantijas, tāpēc lēmums par iesaistīšanos lidsabiedrības finanšu problēmu risināšanā joprojām nav pieņemts.

Arī satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) uzsvēra, ka, lai valsts pieņemtu lēmumu par ieguldījumu veikšanu, tai ir jāzina visi uzņēmuma akcionāru patiesā labuma guvēji un tas, vai tie ir spējīgi veikt finanšu ieguldījumus.

Jau ziņots, ja tomēr neizdosies vienoties ar pārējiem akcionāriem, valsts ir gatava izteikt piedāvājumu par tai piederošās Latvijas nacionālās aviosabiedrības AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") kapitāldaļu pārdošanu, 20.septembrī apliecināja valdības pārstāvji.

Dombrovskis uzsvēra, ka primārais scenārijs vēl joprojām ir lidsabiedrības pamatkapitāla proporcionāla palielināšana, tomēr, ja vienošanās ar pārējiem akcionāriem netiks panākta, tad kā alternatīvs variants tiks meklēta iespēja pārdot valsts daļas.

Pagaidām netiek nosaukti termiņi, kādos nepieciešamās vienošanās varētu tikt pieņemtas. Sarunas patlaban lēni virzoties uz priekšu.

Premjers apliecināja, ka gadījumā, ja līdz tam nonāks, akciju pārdošanas piedāvājums tiks izteikts otram akcionāram.

"Air Baltic Corporation" ir dibināta 1995.gadā. Aviokompānijas galvenie akcionāri ir Latvijas valsts (52,6%) un "Baltijas Aviācijas sistēmas" (47,2%). "Baltijas Aviācijas sistēmas" vienādās daļās pieder lidsabiedrības vadītājam Flikam un Bahamās reģistrētajai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Patlaban starp "airBaltic" akcionāriem - Fliku un valsti - ir saspringtas attiecības saistībā ar "airBaltic" finanšu stāvokli un nepieciešamajiem ieguldījumiem lidsabiedrībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas