Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Bērniem ar elpceļu saslimšanām Cēsīs izveidota sāls istaba

Cēsu sanatorijas internātpamatskolā ir izveidota sāls istaba, kas ļaus pilnveidot slimo bērnu rehabilitāciju.

Sāls istaba izveidota ar Rietumu bankas labdarības fonda atbalstu, informē fonda projektu vadītāja Laura Cimmere.

Sāls terapija ir indicēta astmas slimnieku ārstēšanai, akūtu un hronisku bronhītu ārstēšanai, alerģisku iesnu, ādas alerģisku reakciju, ekzēmas un atopisko dermatītu ārstēšanai.

Cēsu sanatorijas internātpamatskolā no visas Latvijas dzīvo un mācās 190 bērni ar plaušu saslimšanām un bronhiālo astmu. Skolas uzdevums ir līdztekus mācību procesam rehabilitēt pacientus, uzlabot viņu dzīves kvalitāti, samazināt skolas kavējumus un hospitalizāciju skaitu, izglītot pacientus un viņu vecākus, iemācīt kontrolēt astmu un sadzīvot ar savu slimību.

Haloterapijas jeb sāls terapijas pamatā ir speleoterapija - ārstēšana sāls alu vai sāls raktuvju mikroklimata apstākļos. Teikas stāsta, ka jau senajos laikos mūki klosteros savus slimniekus ievietoja sāls raktuvju alās vai deva ieelpot sāls smalcināšanas laikā iegūtos putekļus. XIX.gs Polijā tika konstatēts, ka Krakovas apkaimes Veličko sāls raktuvju strādnieki praktiski neslimo ar plaušu tuberkulozi. Tieši tad plaušu, īpaši astmas, slimniekiem tur sāka celt apakšzemes dziedniecības iestādi, kas veiksmīgi darbojas līdz šai dienai. Sāls raktuvju labvēlīgā iedarbība vēlāk tika konstatēta arī Vācijā, Šveicē, Ungārijā, Bulgārijā un Dienvidslāvijā, un tur tika izveidotas sanatorijas plaušu slimniekiem.

Par sāls terapijas zinātnes sākumu tiek uzskatīts 1968.gads, kad Rietumukrainā sāka veikt speciālus bioķīmiskus, imunoloģiskus un mikrobioloģiskus pētījumus par sāls dziedniecisko ietekmi. Šo pētījumu laikā vairumam slimnieku tika konstatēts nozīmīgs terapeitisks efekts ar noturību no sešiem mēnešiem līdz pat pieciem gadiem.

Cēsu sanatorijas internātpamatskolā izveidotā sāls istaba ir hermētiski sterila telpa, kurā sausais sāls nodrošina īpašu mikroklimatu, kas pilnībā atbilst apakšzemes dabiskās sāls alas klimatam. Alas gaiss ir piesātināts ar negatīvi lādētiem joniem, kas dod pozitīvu ietekmi uz cilvēka organismu. Svarīga terapijas sastāvdaļa ir klusums vai ļoti relaksējošas mūzikas kluss pavadījums un mērens apgaismojums. Pacienti atrodas atslābinātā stāvoklī krēslos un 30-40 minūšu laikā bauda terapijas seansu sāls aerosola piesātinātā vidē. Bērni var spēlēties „smilšu kastēs”, kurās smilts vietā ir sāls. Aktivētais aerosols labvēlīgi ietekmē elpošanas ceļus un ādas stāvokli.

Top komentāri

mika
m
Vai parastie iedzīvotāji arī tiks sāls istabā- manam bērnam ļoti vajadzētu..
Anna
A
Mēs tādā istabā ar meitu vienu vasaru padzīvojāmies. Bērnam veselība uzlabojās, samazinājās mūžīgie bronhīti. Bet tam var būt arī citi iemesli.
Dabasmāte
D
toties VID čekus apmaksā kā attaisnotās izmaksas un tiešām veselīgi tur pagulēt - kaut vai relaksācijas pluss. Gaiss tiešām efektīvs, tikai nedrīkst iet uzreiz pēc epilācijas procedūrām - noēdīs jēlu miesu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas