Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Bērniem par administratīvajiem pārkāpumiem plašāk piemēros audzinošus piespiedu līdzekļus

Nepilngadīgajam par administratīvo pārkāpumu prioritāri piemēros audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus.

Izmaiņas Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā nosaka, ka administratīvo sodu piemēros tikai tad, ja audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošana konkrētajā gadījumā nav lietderīga.

Pašvaldības administratīvajai komisijai būs plašākas iespējas piemērot audzinoša rakstura piespiedu līdzekli par bērna izdarīto administratīvo pārkāpumu. Komisija lems par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanu arī gadījumā, ja komisijai ir atsūtīta administratīvā pārkāpuma lieta administratīvā soda piemērošanai.

Mainīts lēmuma pieņemšanas noilgums, jo patlaban likums noteic, ka administratīvā komisija pieņem lēmumu izbeigt lietu par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērnam, ja līdz pārkāpuma lietas izskatīšanas dienai ir pagājuši divi mēneši, skaitot no pārkāpuma izdarīšanas dienas. Turpmāk lēmuma pieņemšanas noilguma termiņš tiks skaitīts no lietas materiālu saņemšanas administratīvajā komisijā.

Tāpat pagarināts administratīvās komisijas lēmuma pārsūdzēšanas termiņš, desmit dienu termiņu aizstājot ar desmit darba dienu termiņu. Šāds termiņš ir izvēlēts pēc analoģijas ar lēmuma administratīvā pārkāpuma lietā pārsūdzēšanas termiņu.

Patlaban likumā teikts, ka gadījumā, ja bērns apzināti izvairās no lēmuma par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanu izpildes, tiesnesis vai administratīvā komisija var aizstāt piemēroto audzinoša rakstura piespiedu līdzekli ar stingrāku piespiedu līdzekli. Tagad noteikts, ka gadījumā, ja administratīvā komisija ir izsmēlusi savas iespējas piemērot stingrāku audzinoša rakstura piespiedu līdzekli, tā var lūgt tiesu piemērot kādu no līdzekļiem, kas nav administratīvās komisijas kompetencē. Šādā gadījumā administratīvajai komisijai tiesā būs jāiesniedz motivēts lūgums.

Saistītos grozījumus likumā Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem parlaments ir iepriekš atbalstījis otrajā lasījumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas