Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Bez konkursa, tikai ar vēlmi

Pavārs, frizieris un spa speciālists šobrīd ir pieprasītākās profesijas programmas Jauniešu garantija ietvaros. Šobrīd notiek uzņemšana, un rudenī bezmaksas mācības piedāvās 37 profesionālās izglītības iestādes. Tomēr, lai gan projekts darbojas jau trešo gadu, piedāvāto mācību vietu ir krietni vairāk nekā ieinteresēto audzēkņu.

Šobrīd skolām atliek cerēt, ka interese pieaugs, pirmdien vēsta laikraksts Diena.Kopš 2014. gada, kad programma _Jauniešu garantija _tika sākta, kopumā profesionālo kvalifikāciju ir ieguvuši 2786 jaunieši, Dienai stāsta Valsts izglītības attīstības aģentūras Profesionālās izglītības projektu departamenta direktore Elīna Purmale-Baumane. Uzņemšana notiek gan ziemā, gan vasarā, un arī tagad jaunieši var pieteikties un pusotra vai gada laikā iegūt profesiju.Lai gan projekts vērsts uz jauniešiem vecumā no 17 līdz 29 gadiem, kuri nemācās un nestrādā, pieteikties var arī tie, kuri savienotu mācības ar darbu. Statistika gan rāda, ka lielākā daļa jeb 2140 jauniešu, kuri ieguvuši profesiju, nav bijuši nodarbināti. Tā esot laba tendence, jo šie cilvēki nav starp tiem, kuri nonāks uz ielas un neko nedarīs, piebilst Purmale-Baumane. Ja šo skaiti analizē vēl sīkāk, redzams, ka vismaz puse pēc mācību pabeigšanas uzreiz ir atraduši darbu. VIAA ir dati arī par tiem, kas pēc tam mācības turpina citā programmā vai iestājas, piemēram, augstskolā. Aģentūrā vēl piebilst, ka divas trešdaļas jauniešu ir vecumā līdz 24 gadiem. Daļa ir pabeiguši vidusskolu, bet nav zinājuši, ko iesākt tālāk, citi nav tikuši izvēlētās augstskolas budžeta grupā. Diena, iepriekš tiekoties ar šo programmu jauniešiem, novērojusi, ka ir arī tādi, kuri profesiju nolēmuši iegūt pat pēc augstskolas absolvēšanas, jo secinājuši, ka izvēlētā joma nav viņiem piemērota.Lai gan rezultāti izklausās labi, tik spoži ar programmas realizāciju gan nesokas. Purmale-Baumane atklāj, ka līdz projekta beigām, kas noslēgsies 2018. gada 31. augustā, ir jāsasniedz diezgan augsti rādītāji - kvalifikācija jāiegūst 6500 jauniešiem, kuri nav strādājuši un mācījušies, un 1496 jau nodarbinātām personām. Attiecīgi šobrīd izpilde pret plānoto ir 32,92 procenti un 43,18 procenti, lai gan projekts ir jau pusē. Ir gan iespēja termiņus vēl pagarināt. Lai pieņemtu lēmumu, datus analizēs Eiropas Komisija. "Vietu skaits ir stipri lielāks nekā jauniešu aktivitāte. 2015. gada septembrī mēs piedāvājām 3500 vietu, savukārt uzņēmām tikai 2500 izglītojamo. Konkursa kā tāda nav, te ir tikai jauniešu vēlme," saka Purmale-Baumane.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 25.jūlija, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas