Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Birojs: Latvijā katram otrajam ir kredīts, katrs trešais kavē maksājumus

Pēdējā gada laikā privātpersonu aizņēmumu līgumu skaits palielinājies gandrīz par 10%, liecina Kredītinformācijas Birojs (KIB) datu apmaiņas sistēma. Pašlaik KIB datu arhīvs satur ierakstus par 899 tūkstošiem aktīviem privātpersonu līgumiem, bet 290 tūkstoši privātpersonu kavē kādas no savām saistībām.

Pēc Centrālās Statistikas pārvaldes datiem, Latvijā ir 980 tūkstoši ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Kā liecina KIB datu apmaiņas sistēma, pašlaik 550 611 Latvijas privātpersonām ir fiksētas kredītsaistības.

“Privātpersonu līgumsaistību skaitā ietilpst arī tādas, kuras netiek kavētas, taču kavēto saistību apjoms privātpersonām ir ievērojams: šobrīd 110 tūkstoši kavētu līgumu un 180 tūkstoši kavētu rēķinu - par apsaimniekošanu, elektrību, atkritumu izvešanu. Tas nozīmē, ka praktiski katram otrajam Latvijas iedzīvotājam ir kāds parāds”, uzsvēris KIB komercdirektors Intars Miķelsons.

Pēc KIB datiem, 73 tūkstoši jeb katra devītā privātpersona (13%) kavē savus maksājumus licencētiem kreditētājiem. Savukārt 128 tūkstošiem privātpersonu ir kavēti rēķini uzņēmumiem, kuri nav licencēti kreditētāji. Kā norāda KIB pārstāvis, ne visi šie kavētāji abos sektoros pārklājās.

“Vistipiskākais jautājums, kādu saņemam no iedzīvotājiem vairākas reizes dienā: “kam es esmu parādā?””. Tas atspoguļo šī brīža situāciju tirgū, kas ir veidojusies daudzu gadu garumā – kreditētāji atsaka jaunas kredītsaistības, jo ir parāds, bet pati persona nezina, kam un par ko ir parādā”, secinājis Miķelsons.

KIB datu bāzē manakreditvesture.lv ik dienu tiek iekļauta informācija par jauniem noslēgtiem darījumiem un attiecīgi jauniem parādiem. Iedzīvotājiem ir iespēja pārbaudīt vai datu bāzē informācija par katru jauno līgumu ir iekļauta pareizi. “Pastāv iespēja, ka kāds ir nozadzis personas datus un aizņēmies naudu uz jūsu vārda. Pārbaudot regulāri savu kredītvēsturi iespējams šādus gadījumus laicīgi piefiksēt, kā arī noskaidrot, kam tad īsti esat parādā”, uzsvēris KIB pārstāvis.

KIB ir pirmais licencētais kredītinformācijas birojs Latvijā. Tā dibinātāji ir lielākās Latvijas komercbankas un starptautiskā kredītinformācijas pakalpojumu sniedzēju grupa – Creditinfo, kura darbojas vairāk nekā 20 valstīs, tai skaitā arī Lietuvā un Igaunijā.

Top komentāri

Matīss
M
Iedzīti kredītu un maksājumu bezizejā... Lielā mērā paši vainīgi, bet ātros kredītus izsniedz kompānijas, kurās īpašuma daļas pieder Rīgas domes, iespējams arī Saeimas deputātiem, un dažādās valsts pārvaldes iestādēs strādājošajiem. Nodarbojoties ar augļošanu, viņi līdzcilvēkus dzen izmisumā, un liek tiem dzīvot nepārtrauktā stresā vai braukt pelnīt prom no Latvijas.
>:-)
&
Ne sevišķi sen , bija sauklis ,"ja tev nav kredīta - tevis vispār nav " ! UN VĒL ,LEĻĻU MĀJU " ! KO NU , TAGAD ???
Mirta
M
Atjaunota Latvija svalsts nokluva zaglu, banditu, cekistu, korumpantu rokas un pastavosais politiskais regiems ir izveidots ka zaligs, netaisnigs, banditiskis, kurs, protams, ir bankrotejis, jo latvijas valts pedejos 15. gados ir pametusi vaiar ka 800 000 iedzivotaju, devotie striemde, lai ar savu darbu dzivotu cienigu cilveka dzivi un normalos sadzives apstaklos. Latvija palikusie cilveki , no tiem 80% dzivo liela nabadziba, pusbada, slimibas, sanemdami algas un pensijas niecigakas par dzives iztikasa minimumu kads Latvaija ir noteikts 520 eiro/menesi. Latvijas politiskais banditu rezims veic pret latvieus tautu vel nepieredzetu genocidu un visi izliekas, iztejo to neredzami. Latvija ir jaatjauno naves sods. Kapec lidz sodienai nav tiesati un soditi ar ar naves sodu Godman, Gailis, Kristopans, Rumpis, Vikene, Zatleris, Reise, Lesinskis/slesere, Riekstins, Kalniete, Videre, Pabriks, Riekstins, Birkavs, Berzini, Stokenbergs, ...... un vel simtiem
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas